ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати міськради напишуть листа до Ющенка

|

Під час учорашнього засідання комісії військових поховань міської ради було обговорено ситуацію, що склалась навколо поховань польських військових часів першої світової на Личаківському кладовищі та прийнято рішення підготувати лист-звернення до Президента Віктора Ющенка. За рішенням комісії, Президент України повинен бути об’єктивно поінформований щодо цього питання, щоб у майбутньому можна було уникнути тиску на міську раду Львова через Президента, як це було за президентства Кучми, який вимагав від Львівської міської ради прийняти усі вимоги польської сторони. Тому комісія у листі зверненні хоче описати хід справи вказати на спірні моменти та висловити своє бачення розв’язання конфлікту. Лист буде підготовлений протягом тижня. У середу наступного тижня буде скликане наступне засідання даної комісії. Про це повідомив депутат міської ради Львова Андрій Стецьків.

Як зауважив депутат, найближчим часом повинен відбутися круглий стіл польської та української сторін, де будуть обговорені спільні моменти справи і можливо буде поставлена крапка навколо польських військових поховань на Личаківському кладовищі. На його думку, 99% питань уже вирішені. «Проте, на даний час існує проблема у відсутності будь-яких пропозицій щодо врегулювання питання з боку польської сторони » — вважає Стецьків. Нагадаємо, що каменем спотикання стали: остаточні написи не похованнях львівські депутати пропонують такий текст на могилах польських військових „Невідомим польським солдатам полеглим за Польщу”.

Польська сторона наполягає на тексті „Невідомим польським солдатам героїчно полеглим за незалежність Польщі”). Встановлення скульптури американському авіатору та французьким піхотинцям (на цьому наполягають поляки, українська сторона пропонує встановити на їх могилах хрести). Але принциповим є питання навколо скульптури Левів, які триматимуть щити з написом „Тобі Польща”. Така вимога Польщі викликає обурення депутатів, оскільки леви – це символ Львова. „Таке враження, що ми віддаємо Львів Польщі” – сказав Андрій Стецьків. За його словами, ми стали свідками банальної гри слів політиків, оскільки не існує конфлікту, а є поодинокі непорозуміння між народами, повідомляє “Гал-info”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *