ОСТАННІ НОВИНИ

“Чиста Україна“ погрожує акціями протесту у випадку “продажу постів” на Львівщині

|

Громадська організація “Чиста Україна” звернулася до учасників політичного процесу на Львівщині, які підтримували на виборах Президента України Віктора Ющенка. Подаємо текст звернення повністю:

“На сьогоднішній день в Україні зменшилася політична напруга, пов’язана з виборами Президента. Незважаючи на спроби команди кандидата, який програв, затримати процес інавгурації нового Президента, було зрозуміло, що народ України довірив керівництво державою Віктору Ющенку. Саме його програма, яка передбачає побудову відносин у суспільстві на основі права і моралі та прозорих механізмів їх втілення, отримала найбільше схвалення у виборців.

Проте питання, пов’язані із кадровим оновленням владної вертикалі на місцях, зокрема, на Львівщині, викликають занепокоєння. Як свідчать публікації в ЗМІ, на початку грудня 2004 р., ще до закінчення виборів, розпочалися переговори між різними політичними силами області щодо формування органів державної влади. Зокрема, стали відомими факти, коли попередні керівники, які спричинилися до руйнування економічного потенціалу області та заплямували себе угодовством із режимом Кучми, а також новосформовані бізнесові клани активно лобіювали своїх ставлеників. Обурення людей викликає і політичне перефарбовування деяких державних службовців.

Враховуючи важливість питання формування владної вертикалі на Львівщині, Громадська організація “Чиста Україна” не залишилася осторонь вироблення та впровадження принципів прозорої політики. Аналітичним відділом “Чистої України” в грудні 2004 р. було проведено опитування громадської думки. Результати цього опитування засвідчили, що львів’яни активно підтримали керівників Помаранчевої революції в Києві, але стриманіше оцінили представників опозиційних структур у Львові. Пояснюється це тим, що на фоні безкомпромісності по відношенню до членів команди Л. Кучми, яку декларували В. Ющенко та члени його команди, негативно сприймалися спроби колишніх керівників області та членів провладних партій НАПУ, НДП, і навіть СДПУ(о) та партії “Регіони України” долучитися до процесу формування нової влади — “домовитися” із імовірними кандидатами на посаду Голови ОДА. Зокрема, серед осіб, яких респонденти оцінили найбільш негативно і які, на думку опитаних, намагаються задекларувати свою “помаранчевість”, можна назвати, С. Сенчука, С. Давимуку, П. Димінського, В. Куйбіду, І. Маковецького, М. Гориня, С. Лукашика. Характерно, що їхні рейтинги майже не відрізняються від рейтингів таких політичних діячів Львівщини, як І. Шурма, О. Радзієвський, О. Сало та М. Хом’як.

Ці дані є важливими з огляду на те, що серед якостей, яким повинен володіти державний службовець, головними назвали особисту порядність і патріотизм, а потім вже — вміння підібрати команду та професійні здобутки. Тому понад 41% опитаних висловилися за повне кадрове оновлення органів державної влади, а більше 47% — за часткову зміну державних службовців.

Негативне враження викликав початок боротьби за крісло голови облдержадміністрації та “поділ портфелів” ще до закінчення переголосування ІІ туру 26 грудня 2004 р. Натомість небезпечним є той факт, що близько 90% опитаних оголосили про свою готовність взяти участь в акціях протесту у випадку закулісного призначення керівництва Львівщини. Ці дані вказують на те, що львів’яни не бажають розчаровуватись у завоюваннях Помаранчевої революції та у діях В. Ющенка і тому не дозволять відступити від принципів чесної та прозорої політики.

Щоб не спровокувати відкрите політичне протистояння на Львівщині, закликаємо Вас максимально дотримуватися принципів, завойованих Помаранчевою революцією — відкритості, послідовності у своїх діях, позаклановості, та служити на своїх посадах виключно інтересам держави та не відступати програмних засад своїх партій. Крім того, наведені результати опитування свідчать про певний рівень недовіри до майбутнього керівництва області, який подолати можна лише працею відповідно до засад демократії та в рамках законності.

Зі свого боку ми готові підтримувати всі демократичні державницькі починання нової влади. Але заявляємо, що у випадку “продажу постів” в органах державної влади ми візьмемо активну участь в організації акцій протесту

Голова ЛОО “Чиста Україна” Т. Гривул”.

О 16 годині активісти „Чистої України“ планують пікетувати громадську приймальню Віктора Ющенка на проспекті Шевченка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *