ОСТАННІ НОВИНИ

Урочисто відкрито реставрований палац Бандінеллі

|

Сьогодні у Львові після реставрації урочисто відкрито палац Бандінеллі – пам’ятку архітектури початку XYII століття, розташовану у серці міста, на площі Ринок. Виступаючи на відкритті, міський голова Львова Любомир Буняк висловив подяку усім, хто спричинився до відновлення споруди, насамперед будівельникам та реставраторам. Усною подякою не обійшлося, міський голова також вручив кільком достойникам пам’ятні відзнаки.

У своєму виступі Любомир Буняк зазначив, реставрація палацу Бандінеллі, як і завершена дещо раніше реставрація палацу Потоцьких – це лише початок довгострокової і потужної програми відновлення історичної частини міста.

На реставрацію палацу було витрачено 9,5 мільйонів гривень з державного та міського бюджету. Як повідомлялося раніше, державним бюджетом передбачено виділення 145 мільйонів гривень на підготовку до святкування 750-річчя Львова, більшість яких передбачається витрати на реставрацію пам’яток архітектури у центральній частині міста.

Палац Бандінеллі передано на баланс Львівського історичного музею. У відновленому палаці планують відкрити кілька нових музеїв, зокрема муніципальний музей історії Львова, музеї історії пошти та скла, музей коштовностей. Найбільші труднощі передбачаються з відкриттям останнього, оскільки плановані до розміщення в ньому історичні коштовності та раритети вимагають надійної охорони, повідомив начальник управління культури Володимир Гаюк.

Палац Бандінеллі був споруджений на початку XVII століття аптекарем Ярошем Ведельським. Трохи пізніше він перейшов у власність італійця Роберто Бандінеллі. У XVIII столітті тут була розміщена перша у Львові пошта. Будинок внесений у реєстр пам’яток архітектури, що охороняються державою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *