ОСТАННІ НОВИНИ

Ректори Львівщини визнали Ющенка Президентом і закликали Верховну Раду захистити вибір народу

|

Розширена Рада ректорів вищих навчальних закладів Львівщини одноголосно визнала президентом Віктора Ющенка. Про це йдеться у листі голови ради ректорів вищих навчальних закладів Львівщини, ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, професора Івана Вакарчука до голови Верховної Ради України Володимира Литвина. ЗІК подає текст листа цілком:

„Голові Верховної Ради України Литвину В.М.

Розширена Рада ректорів вищих навчальних закладів Львівщини на екстреному засіданні 24 листопада 2004 року одноголосно визнала Президентом України Віктора Андрійовича Ющенка.

Висловлюємо своє обурення з приводу брудних фальсифікацій виборів Президента України і засуджуємо дії влади, яка сприяла їм й організовувала їх. Вся передвиборча кампанія штабу кандидата у Президенти України В. Ф.Януковича була скерована на руйнування всіх моральних цінностей української молоді, які віками формувала українська традиція, культура та освіта.

Звертаємося до Вас, народних обранців, у цей критичний момент української історії стати на захист конституційних прав громадян України і захистити їх вибір.

Ми разом мовчали, коли саме державні телеканали нав’язували поділ на Схід і Захід, провокували до громадянської війни та на правах соціальної реклами витворювали образ ворога, вдаючись до пропагування фашистської символіки. Ми мовчали, коли окремі керівники вищих навчальних закладів грубо порушували академічну свободу і конституційні права українських студентів, зазіхаючи на їхню гідність та їхній голос, і тим самим вкотре засвідчували про тривожні тенденції авторитаризму в освіті, про очевидну асиметрію у взаємостосунках Уряду, суспільства та вищих навчальних закладів. Ми мовчали, коли рука міліції посягнула на наших студентів у Сумах, а відтак і в усіх куточках нашої країни, назвавши їх терористами та злочинцями. Ніде силові структури, відповідно до Лімської декларації академічних свобод та університетської автономії, не втручаються в академічне життя університетів.

Ви злочинно мовчите і тепер, коли війська чужої держави скеровують автомати і багнети в обличчя і серця наших молодих громадян.

Шановні народні депутати! Настав час вибору між правдою і фальшуванням, між свободою та авторитаризмом, між гідним дотримуванням загальнолюдських цінностей та їх плюндруванням.

Зробіть гідний вибір, не зганьбивши українських національних ідеалів і державницьких традицій! Скажіть своє „Ні!“ брехні, насильству, маніпуляціям, розпалюванню ворожнечі, штучному поділові нашого суспільства! Народ вимагає справедливості й істини. Підтримаймо його!“.

Рада ректорів вищих навчальних закладів Львівщини також звернулася з відозвою до правоохоронців, в якій закликали усіх працівників органів правопорядку, всіх військовослужбовців дотримати свою присягу на вірність Україні і не виконувати злочинних наказів, за які доведеться відповідати перед народом і власним сумлінням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *