ОСТАННІ НОВИНИ

Відбулася презентація творів Митрополита Андрея Шептицького

|

Презентація видання „Митрополит Андрей Шептицький і греко-католики в Росії” відбулася минулої п’ятниці у приміщенні храму Пресвятої Євхаристії (м. Львів, пл. Музейна, 3) – повідомляє прес-служба Глави УГКЦ.

Слуга Божий Митрополит Андрей Шептицький, звертаючись у 1904 році до російського православного Владики Антонія Храповицького, писав: „Що тут довго тлумачити про перевагу однієї Церкви над іншою? Це ж кожному зрозуміло. Одна лише є у світі істинна Церква Христова: чи вона Православна, як її у вас називають, чи Католицька, як називаємо її ми. Вона тепер розділена навпіл. Але не сама вона розділилася, а розділена насильно політикою. Тому вона повинна знову з’єднатися, повинна неодмінно, повинна обов‘язково, повинна Христа ради, Бога істинного ради! І цю необхідність відчувають усі благородні душі – чи то серед католиків, чи поміж православними”. Ще донедавна ці та подібні твори Митрополита Андрея можна було прочитати тільки в архівах. Та з осені цього року думки, прагнення, старання нашого Архіпастиря, пов’язані із російськими греко-католиками та православними, стали доступними широкій громадськості, вийшовши окремою збіркою „Митрополит Андрей Шептицький і греко-католики в Росії”.

Презентацію розпочали з вступного слова Преосвященного Владики Михаїла Гринчишина, Голови Синодальної комісії у справі канонізації та беатифікації УГКЦ, який висвітлив історію стосунків Митрополита Андрея та російських греко-католиків. Згодом із промовами перед учасниками презентації виступили п. Діана Пельц, директор Центрального державного історичного архіву України у м. Львові, п. Роман Кураш, заступник голови Управління у справах релігії облдержадміністрації, о. д-р Борис Ґудзяк, ректор УКУ та інші.

Роман Кураш наголосив, що ця праця дозволить всім нам, як писав Митрополит Андрей, удосконалити мову християнського світогляду, порозумітися з представниками православної Церкви та спільно шукати шляхів для екуменічного порозуміння. „Рідко буває, щоб археографічний збірник, який оприлюднює документи столітньої давнини, – наголосив у своєму слові о. д-р Борис Ґудзяк, – був сьогодні таким актуальним”. Після виголошених промов відбувся концерт духовної музики, яку виконали камерний хор Музично-богословського училища та камерний хор „Gloria”. Відтак всі охочі могли оглянути виставку „Життя і слово”, присвячену Слузі Божому Митрополиту Андрею Шептицькому та Ісповіднику віри Патріарху Йосифові Сліпому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *