ОСТАННІ НОВИНИ

“Контрасти” розпочне україно-швейцарсько-китайський проект

|

Найближчої п’ятниці розпочнеться десятий Міжнародний фестиваль сучасної музики “Контрасти”. Фестиваль, починаючи з 1995 року, намагається вповні представити на суд слухача найкращі твори минулого століття. Не стане вийнятком і цьогорічний ювілейний музичний форум.

Вартими уваги у першу чергу на сьогоднішній прес-конференції директор “Контрастів” Володимир Сивохіп назвав два концерти Національного симфонічного оркестру України під диригуванням Володимира Сіренка, де соло на віолончелі виконуватиме Анджей Бауер з Варшави та виступ данського квартету “Північне сяйво”, який виконає твір “Квартет на кінець часу” французького композитора Олів’є Мес’яна. Та найбільше на зустрічі з журналістами йшлося про виступ, який відкриватиме цьогорічні “Контрасти” – вперше в Україні у Концертному залі філармонії звучатиме китайський народний інструмент ергу. Новий міжнародний симфонічний оркестр презентуватиме симфонічну поему “Нічне швартування біля Феньквіаво” композитора Жень-мінь Ху та концерт для ергу з оркестром “Капріччьо червоних слив” композитора Гоу-юань Ву.

Диригент Китайського національного симфонічного оркестру зазначив, що західна культура відмінна від китайської, тим не менше шість років тому він зробив спробу виконати національні твори, де солюючим інструментом був би китайський народний інструмент, а супровід – традиційними для Заходу інструментами. Відтоді ця програма виконувалася у багатьох містах світу і публіка завжди прихильно до неї ставилася. Пан Лі висловив впевненість, що так буде і у Львові.

Гонгмей Ю, китайський віртуоз гри на ергу, продемонструвала фрагмент твору, що виконуватиметься у Концертному залі філармонії, і цілком підтвердила раніше сказані слова, що ергу – сумний інструмент. Він має лише дві струни, а смичок проходить між ними.

Цікаво, що ім’я Гонгмей з китайської перекладається як „Червона слива“ як і твір, де вона солюватиме. Супроводжуватиме її гру Новий міжнародний симфонічний оркестр з України, а мистецьким керівником проекту виступає швейцарець Гунгард Маттес.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *