ОСТАННІ НОВИНИ

Триває Собор монашества УГКЦ

|

Учора в приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа (Львів-Рудно) вперше в історії нашої Церкви, розпочав свою роботу Собор монашества Української Греко-Католицької Церкви. Тема першої сесії Собору, яка проходитиме цього року, – „Ідентичність монашества в покликанні і служінні УГКЦ”, а загальна тема усіх сесій (їх буде три) – „Преображення у Господі” – повідомляє прес-служба глави УГКЦ.

Собор монашества розпочався Архієрейською Божественною Літургією у семінарійній каплиці. Після цього розпочалося перше пленарне засідання. На початку мав доповідь Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, Глава УГКЦ, він говорив на тему “Ідентичність УГКЦ – вірність справі єдності Церков і автентичній східній Київській традиції”. Блаженніший Гузар зокрема сказав: „Я думаю, що той факт, що стільки владик бере участь в цій сесії, вказує на дуже великі сподівання, які ми покладаємо на Собор. Я думаю, що учасники, делегати, представники монаших чинів, згромаджень, взагалі богопосвячені особи в нашій Церкві повинні сприйняти це серйозно, бо ваше місце у Церкві ніхто не може замінити. А це вимагає від вас певного рівня духовної культури, певних свідчень — дуже важливих для нашої Церкви”. Співдоповідачем Блаженнішого Любомира був п. Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету, який зосередив свою увагу на Пастирському посланні „Про утвердження патріаршого устрою Української Греко-Католицької Церкви”. З доповіддю виступив також перерви учасники Собору послухали доповідь Владики Клавдіо Ґуджеротті, Апостольського нунція у Грузії. Сьогодні Собор продовжить свою роботу.

На цей Собор покладають багато сподівань. Зокрема, Владика Степан Меньок, Екзарх Донецько-Харківський зазначив: “Я сподіваюся, що після Собору відбудуться зміни в орієнтації праці монаших чинів і згромаджень і вони більш чисельно будуть присутніми на Східній Україні… Без монашества наша праця є дуже важкою, а прихід монахів та монахинь приніс би нову хвилю євангелізації”. А Отець Роберт Тафт, ТІ вважає: „Цей Собор є дуже важливим для Української Греко-Католицької Церкви, тому що ця Церква є східним патріархатом. Не можна собі уявити патріархальної Церкви без сильного монашества. Монаше життя є одним із фундаментів кожної Східної Церкви. Східна духовність знаходить свої початки в монашестві. Це означає, що монашество не є просто явищем з минулого, але великим джерелом традиції… На цьому Соборі ми хочемо відживити єдність сучасної духовності у її зв’язку з минулим”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *