ОСТАННІ НОВИНИ

Міліція затримала чотирьох активістів організації “ПОРА”

|

Сьогодні близько півн на дванадцяту правоохоронці Личаківського райвідділу УМВСУ заарештували 4-ох студентів, які брали участь у мистецькій акції громадської організації ПОРИ, організованої біля Львівського національного медінституту ім. Данила Галицького, повідомляє прес-служба виборчого штабу Віктора Ющенка у Львівській області. За даними прес-служби, затримано було Андрія Шевціва, Петра Чорнія, Андрія Дутчака та Олександра Недоріхута.

Театралізована акція, у якій брало участь біля десяти студентів, була спрямована на привернення громадської уваги до явища корупції у вищих навчальних закладах Львова. Як прокоментував один із активістів організації Володимир В’ятрович акція проводилася без жодного політичного підтексту і мала виключно мистецько-соціальний характер. Протягом театралізованого дійства активісти ПОРИ – „актори“ провели імпровізовану пару, на якій “викладач” криком закликав студентів вчасно сплачувати хабарі, мовчати, як риба, або ж кричати, як собака, поки він не накаже робити щось інше. Також „актори“ роздавали дипломи, які виписувалася на туалетному папері. Ними можна було скористатися одразу ж, оскільки поряд стояв унітаз, що символізував вартість дипломів, куплених у викладачів університету.

Мабуть, театралізоване дійство сильно вплинуло на нерви керівництва медуніверситету, оскільки до учасників акції вийшов проректор Анатолій Магльований, який спочатку закликав студентів припинити дійство, оскільки, на його думку, воно не має жодного відношення до медуніверситету, а пізніше викликав працівників міліції. Цікаво, що аналогічна акція проводилася активістами ПОРИ вчора біля стін Львівського національного університету ім. Івана Франка та Національного університету “Львівська Політехніка”, однак керівництво цих навчальних закладів не висловлювало публічно свого обурення щодо цього.

За словами В’ятровича, реакція керівництва медуніверситету лише демонструє той факт, що акція ПОРИ якраз і вдарила в болюче місце. “Адже усі львів’яни знають, що медуніверситет є найбільш корумпований серед усіх львівських вузів” – зауважив він. “Міліція займається не своєю справою, вона залякує студентів, які намагаються їй допомогти, звернувши громадську увагу на необхідності боротися іх явищем корупції” – продовжив активіст ПОРИ.

Студентам, які зараз перебувають у Личаківському райвідділі, інкримінують порушення статті 185.1 адміністративного кодексу України “Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”, що тягне за собою винесення попередження або штаф у розмірі від 10 до 25 неоподаткованих мінімумів, а у вийняткових обставинах, якщо ці заходи будуть визнані суддею недостатніми, то арешт до 15 діб. Зауважимо, що на вуличний похід чи демонстрацію, акція студентів явно не тягне, а поняття зборів та мітингів у законодавстві не втановлено. Тому в кожному конкретному випадку визначення питання участі в мітингах чи зібраннях та порушення при цьому законодавства покладається виключно на суддю.

За словами довіреної особи В. Ющенка у 120 Шевченківському окрузі (в який входить і Личаківський район) Лариси Федорів, яка зараз перебуває безпосередньо біля студентів, міліція наразі не дає жодних коментарів, а лише складає 4 протоколи про адмінпорушення. Також правоохоронці не вказують, чому затримано було лише чотири учасники акції, а не всі десять. Самі студенти зазначають, що міліція взяла “тих, хто під руки потрапив”.

В цей же час, відповідальний працівник Личаківського райвідділу п. Федина прокоментував Ларисі Федорів, що “була вказівка взяти студентів”, хто дав цю вказівку правоохоронець відмовився вказати.

В даний момент, активісти ПОРИ пропікетувавши Личаківський райвідділ пішим ходом (також без попередження) пішли у напрямку Личаківського суду, куди повезли затриманих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *