ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Берник: «Вірус дуже змінився: пневмонія може розвинутись за лічені дні і без жодних симптомів»

Ольга Денисяка

|

Заступник директора Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігор Берник про збільшення кількості важких випадків COVID-19 та небезпеку безсимптомного перебігу хвороби:

«Я вважаю, що зараз багатьом хворим на коронавірус, які лікуються вдома, необхідно перебувати в стаціонарі. Оскільки від початку епідемії вірус дуже змінився. Тепер пневмонія може розвинутись за лічені дні і абсолютно безсимптомно. Раніше людям казали, що «швидку» необхідно викликати при таких симптомах, як задишка та ускладнення дихання, а зараз же вони відсутні. Так, маючи лише температуру навіть нижчу за 38 і загальну слабкість, вже на другий день може розвинутись пневмонія. На 7-10 день – важкі ураження легень, які потребують тривалого та інтенсивного лікування.

Зараз суттєво побільшало хворих на COVID-19 у важкому стані. Відтак вони довше перебувають у лікарні – приблизно один місяць. Якщо ж хворий потрапляє до реанімації, то лікування може тривати і до двох місяців.

В інфекційній лікарні вже закінчуються місця. Станом на сьогодні, 16 червня, тут перебувають 199 пацієнтів, а прийняти медзаклад може не більше двох сотень. У кожному відділенні медперсонал працює у цілодобовому режимі. Звісно, навантаження збільшилось, але ми справляємось. Хоча вже дуже змучились фізично та морально. Тому що всі чекали спаду захворюваності та завершення епідемії, а ситуація навпаки погіршилась: зростає кількість хворих, тяжких та смертельних випадків».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *