Роман Федишин, гендиректор ТзОВ «Шувар», про подальшу ситуацію на ринку цукру та експансію польського цукру

Львівський портал

|



– Проблема із цукром лежить
досить глибоко. Наші фахівці прогнозували такі проблеми ще три роки тому, коли
були скорочені посіви цукру, коли були зроблені певні помилки у розвитку
цукрової галузі. Зараз маємо об’єктивні наслідки цього.

На жаль, сьогодні цукор у
наших сусідів поляків на наші гроші коштує близько 6-7 гривень за кілограм.
Зрозуміло, що при такій ціні, цукор в Україну піде з-за кордону. Це ще раз
боляче вдарить по наших виробниках. Проблема в стимулюванні самого виробництва.

– Чому цукор у Польщі
такий дешевий?

– По-перше, там є нижчою
його собівартість за рахунок того, що селяни мають дешеві кредити.

З чого складається
собівартість будь-якої сільгосппродукції? Перш за все, це вартість обігових
коштів, тобто посівний матеріал, і друге – основні фонди, які вкладені у ці
речі. Якщо у нас основні фонди беруться у кредит під 20-25%, що є непосильним,
зрозуміло, що собівартість продукції буде набагато вищою.

Тому ми стали відкритими для
зовнішнього середовища по ціні на кінцевий продукт. При цьому маємо зовсім не
рівні умови роботи, порівняно з нашими закордонними партнерами. У цьому є дуже
серйозні загрози.

– Що відбуватиметься з
ринком цукру цього року?

– Усе залежить від
правильних чи неправильних кроків наших політиків. Безперечно, потрібно
піднімати не лише цукрову галузь, Але й все сільське господарство дуже простими
кроками. В 90-х роках допустили велику помилку, коли, розпаювавши землю, людям
не дали жодних засобів і жодної можливості вижити. Кожного року на сільське
господарство виділяються мільярди, які не доходять до тих людей, які насправді
виробляють продукцію. Ці мільярди осідають у двох-трьох компаніях по всій
Україні. У нас багато говорять про підтримку сільгоспвиробника, але насправді
жодна копійка до нього не доходить. Якщо це не буде змінено, нас чекає подальше
скорочення сільського населення.

– Чи зараз запасів цукру
є достатньо?

– Зараз цукру є достатньо,
ціна на нього стабілізувалась. Щоправда, ціна на цукор є завищеною. Гуртова
ціна становить 9-10 гривень за кілограм.

– Чи буде дорожчати цукор
протягом року?

– Я думаю, дорожчати він не
буде, тому що на сьогодні цукор вигідно ввозити в Україну з-за кордону. Немає
жодних підстав для того, щоб ціна на цукор зростала. Немає підстав підвищувати
ціну на цукор більше, аніж вона становить сьогодні.

Все залежить від того, як
будуть проведені весняно-польові роботи: чи будуть вирішені питання здешевлення
кредитів, чи буде вирішене питання з пальним. І найголовніше, для кого ці
питання будуть вирішені – для тих, хто вирощує продукцію чи для банків. Держава
виділяє мільярди для того, щоб заплатити банкам 20-25%. Гроші отримують не
селяни, а банки, і доки це коло не буде розірване, до тих пір аграрна галузь
буде занепадати.

– Чи відрізняється якість
українського і польського цукру?

– І наш і польський цукор є
цілком безпечним і вирощеним, в основному, з буряка. По якості жодної різниці
між українським та польським цукром немає. Щоправда, кажуть хлопці, що з нашого
цукру виходить більше самогонки, але я цього не перевіряв.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *