ОСТАННІ НОВИНИ

Скандал з утриманням і побиттям чоловіків у самбірському військкоматі: деталі

Наталя ДУЛЯБА

|

Посадовцю та водію Самбірського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки оголосили підозру у незаконному утриманні двох чоловіків та їхньому катуванні.

Львівський портал розповідає детальніше про цей скандал за версією слідства, а також думку військових із цього приводу.

«Очікуємо, що сьогодні до кінця дня фігуранта буде обрано запобіжний захід. Слідство проситиме призначення утримання під вартою без права внесення застави», – розповіла радниця з комунікацій Держбюро розслідувань Тетяна Сап’ян 21 вересня в ефірі національного телемарафону.

За даними слідства, йдеться про заступника начальника одного з відділів Самбірського ТЦК (військкомату) та водія-військовослужбовця цього ж відділу. Їм оголосили підозру у незаконному позбавлені волі та катуванні, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 146; ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України).

Встановлено, що ці військовослужбовці незаконно утримували та катували в приміщенні військкомату двох чоловіків – мешканців Харкова та Кривого Рогу, яких затримали за спробу нелегального перетину кордону з Польщею. На них прикордонники склали протокол про порушення правил перетину кордону і відправили до військкомату для постановки на військовий облік.

В ефірі телемарафону Тетяну Сап’ян запитали, якими чином затримані на кордоні чоловіки-ухилянти опинились у військкоматі у Самборі, які для цього є підстави. Вона не відповіла, але зауважила, що це мають встановити слідчі.

Як попередньо з’ясували у ДБР, у військкоматі обох чоловіків намагались примусити «добровільно» пройти військово-лікарську комісію для подальшої мобілізації, на що вони не погоджувались. Одного з потерпілих насильно утримували в приміщенні військкомату 10 днів, іншого – 7.

«Відомо, що чоловікам не давали їсти і навіть пити. Їх били. Чому так сталось, що стало причиною цьому, з’ясовує слідство… Це ганебна і неприйнятна поведінка [службовців військкомату], яка дає підґрунтя правоохоронним органам для розслідування… Але я б хотіла наголосити на важливості ТЦК, адже вони зараз забезпечують наші Сили оборони. Та, звичайно, контроль за їхньою діяльністю з боку ДБР, Нацполіції й СБУ буде продовжуватись», – наголосила Тетяна Сап’ян.

За версією слідства, що 19 вересня військовий-водій під «наглядом» свого керівника побив згаданих чоловіків. Одного він гамселив руками та ногами по тілу і обличчю, погрожуючи зброєю, другого – вдарив у голову.

Момент побиття і погроз зброєю знято на відео, яке один із потерпілих опублікував у мережі.

Затриманим військовослужбовцям Самбірського ТЦК загрожує до 10 років тюрми.

Позиція військових

На скандал відреагували у Львівському обласному ТЦК. В оприлюдненій заяві вказано, що з відео, яке поширили в інтернеті, зрозуміло лише частину інциденту, відтак оцінювати дії посадовців військкомату не стали.

Наразі в установі розпочали власну службову перевірку, на час якої обох фігурантів правопорушення відсторонили від займаних посад.

Крім того, щодо скандалу зі самбірським військкоматом вже публічно висловилась Спілка учасників АТО. Бійці кажуть, що свою позицію вирішили висловити після спілкування з побратимами, які переконані: затримані чоловіки-ухилянти навмисно спровокували військових.

«Зі самого початку, як розповідають хлопці, ніхто цих пасажирів не силував та не бив, навіть не обшукував (телефон в них же залишився). Їм запропонували пройти ВЛК та стати військовослужбовцем ЗСУ. Вони відмовилися і відразу зв’язалися зі своїм адвокатом. Саме після розмови з юристом вони, вочевидь, вирішили влаштувати сцену з “побиттям та знущанням”, бо інших варіантів вже не було.

Як нам розповіли, ухилянти одразу почали “бикувати” і шукати, так би мовити, “слабке місце”, емоційну людину, на яку можна натиснути. Вони почали вигукувати відверто антиукраїнські гасла, ображати ЗСУ просто перед носом бійця, який нещодавно повернувся із передової і має контузію. Очевидно, що як і будь-який захисник, який чує знецінення загибелі його побратимів, воєнний не витримав, не стримав емоцій і дав волю рукам», – кажуть у Спілці учасників АТО.

При цьому військові, як і Львівський обласний ТЦК, зауважують, що на поширеному відео немає початку конфлікту, коли, на їхню думку, й відбувалась провокація.

«Ми, звісно, не виправдовуємо дії військового, хай з цим розбереться слідство. Але зрозуміти причини, чому військовий втратив самоконтроль, можемо. Чому одні цінною власного життя повинні захищати таких-от “ухилянтів”, їхні сім’ї, житло, а вони ще мають наглість дозволяти собі закиди на кшталт: “Я вас туди не посилав”, “Це не моя війна”, “Я не народжений для війни”. Позиція нас як ветеранської організації проста: неприпустимо, щоб хтось дозволяв собі навмисно провокувати українських захисників, зокрема тих, хто після поранення продовжує виконувати свій обов’язок перед Батьківщиною у центрах комплектування», – підкреслено у заяві.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *