ОСТАННІ НОВИНИ

Чим страшні повістки і чому їх можуть отримати померлі

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Захист України, її незалежності та територіальної цілісності є конституційним обов’язком громадян України. Через військовий стан в Україні, викликаний повномасштабним вторгненням терористичної держави РФ, тисячі українців взяли до рук зброю і стали на захист своєї Батьківщини. Сьогодні ж обов’язком кожного військовозобов’язаного у тилу є уточнення своїх даних у територіальних центрах комплектування.

Уточнення даних у військкоматі не означає відправлення на фронт, адже в Україні є мільйони військовозобов’язаних, не всі вони можуть перебувати у зоні бойових дій. Процедура уточнення необхідна передовсім для того, аби держава знала, яким мобілізаційним ресурсом володіє у тилу, якщо доведеться посилювати обороноздатність країни та стримувати ворога.

Про ситуацію із вручення повісток Львівський портал поспілкувався із начальником Львівського обласного центру комплектування, полковником Олександром Тіщенком.

– Нещодавно на Львівщині активно обговорювали ситуацію, що повістки отримують навіть померлі. Як ви можете прокоментувати цю ситуацію?

Сьогодні територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, що у народі більше відомі як військкомати, чомусь нав’язують образ каральних органів. Довкола ТЦК зосереджується суцільний негатив, що лише шкодить нашій державі і грає на руку ворогові.

Я розумію, що довкола повістки загиблому (нещодавно повістка надійшла львівському виконавцю Василеві (Владіславу) Левицькому – співаку, який загинув у автомобільній аварії у 2015 році), пішло багато негативу. Але водночас ми чомусь не акцентуємо своєї уваги, коли на виборах у списки виборців включені люди, які померли 15 років тому, а з того часу пройшло три виборчі компанії. Це помилка, з якої роздули велику проблему.

– Як таке могло статися?

Ми зробили офіційний запит до Шевченківської районної адміністрації Львова, вона надала нам списки. Це було близько 150 тисяч громадян, які зареєстровані на території цього району. За списками, які нам надали в електронному варіанті, всім було виписано повістки, у тому числі і згаданому померлому, який був у цьому списку. Це не провина військкомату. ТЦК виписує повістки тим людям, які стоять на обліку згідно зі списком. Коли людина помирає, то її паспорт здають до ЦНАПу, бо без цього не дадуть дозволу на поховання, а відтак Шевченківська райадміністрація мала попередити нас, що ця людина померла, і зняти її із обліку. На жаль, в адміністрації цього не зробили, тому центр комплектування виписав повістки померлому і всім іншим, хто був у списках.

На початку повномасштабної війни ми мали тисячі добровольців, які стали на захист України. І якби не робота територіальних центрів комплектування, невідомо, де сьогодні б була лінія фронту, де б точилися активні воєнні дії.

– Чи можна в майбутньому уникнути таких випадків і вдосконалити процес уточнення даних?

Після цього випадку ТЦК повторно подали запити на перевірку усіх підприємств, ЦНАПів, ЖЕКів чи управлінських компаній, аби отримати актуальні списки мешканців і таким чином якісно облікувати громадян. На жаль, ми маємо багато надуманого страху і негативу довкола роботи центрів комплектування навіть від тих людей, які мають законне право на відтермінування за важливими життєвими обставинами.

– Чому важливо вести уточнений облік військовозобов’язаних?

Уявімо, що Львівська область має умовно 30 тисяч військовозобов’язаних осіб. Із них призвані до лав Збройних Сил України умовні 5 тисяч осіб. Проте війна триває і ТЦК мають знати, який є резерв. До прикладу, якщо ми маємо резерв 25 тисяч осіб, то 8 тисяч із них – особи до 45 років, 9 тисяч – особи від 40 до 50 років, а решта – особи віком від 50 до 60 років. Проте частина із них може мати троє і більше дітей, хтось має інвалідність чи інші правові підстави на відтермінування від служби. Але ж ми наразі не маємо усіх даних про цих 25 тисяч осіб. Саме тому усі військовозобов’язані громадяни мають уточнити свої дані у військкоматах, аби ми знали, який мобілізаційний ресурс маємо.

– Чи можна вручати повістки на вулиці?

Законодавством України не прописано умов вручення повісток. Її можуть принести додому, на роботу, видати на блокпості чи навіть на відпочинку. Так нещодавно ми вручали повістки на гірськолижному курорті у Славському. І нічого протизаконного чи страшного у цьому немає.

Ми маємо розуміти, що при оголошенні мобілізації під час воєнного стану громадянський обов’язок кожного – самостійно прийти до військового комісаріату, не очікуючи повістки.

Повістки призначені передовсім для того, аби зорієнтувати військовозобов’язаного, до якої частини йому необхідно прибути, в який день та на котру годину. Для обліку громадян до територіальних центрів комплектування необхідно приходити без повісток. Це прописано у законодавстві України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Законослухняні громадяни самостійно приходять уточнювати свої дані, а не розповідають нісенітниці, що когось ловлять на вулиці чи залякують для уточнення даних.

– Якщо після уточнення даних у ТЦК людина таки отримує повістку, то який процес проходить мобілізований перед реальним потраплянням до лав ЗСУ?

Якщо людина проходила службу, то у військовому квитку вже прописано її військово-облікову спеціальність. Громадян, які мають військовий досвід впродовж останніх п’яти років, на пряму скеровують до військових частин. Тих, хто не служив або перебував у війську понад п’ять років тому, відправляють на місяць до навчальних центрів.

Коли мобілізований вже безпосередньо потрапляє до військової частини, командир проводить із ними бойове залагодження у постійному місці її дислокації. І лише тоді мобілізовані приступають до захисту держави. Відразу на передову без відповідних навичок нікого не відправляють. Це може бути винятком, коли люди мали реальний військовий досвід за останніх п’ять років і були звільнені в запас.

– Чи можна у територіальних центрах комплектуваннях записатися добровольцем до штурмових бригад «Гвардія наступу», якими посилюють Сили оборони для деокупації України?

Штурмові бригади «Гвардія наступу» доукомплектовуються добровольцями на базі Національної поліції, Державної прикордонної служби та Національної гвардії. Львівщина ж має власні елітні бригади: 80 окрема десантно-штурмова бригада у складі Десантно-штурмових військ ЗСУ (базується у Львові), 24 окрема механізована бригада імені короля Данила (базується у Яворові) та багато інших доблестних бригад, що мужньо і вміло боронять Українську державу.

П.С.

Як відомо, після того, як військовозобов’язаний отримав повістку під особистий підпис, він має з’явитися у територіальний центр комплектування. Після уточнення даних і поставлення людини на облік приходить повістка для проходження медкомісії. І лише після її висновку, якщо людина підлягає мобілізації, їй можуть вручити повістку про направлення на військову службу.

Після отримання повістки за неявку до військкомату без поважних причин передбачена адміністративна відповідальність. На ухилянта очікує штраф від 1700 до 3400 грн (для посадових осіб – від 3400 грн до 5100 грн). Якщо проігнорувати повістку вдруге протягом року, це карається штрафом у розмірі від 3400 до 5100 грн і від 5100 грн до 8500 грн для посадовців.

Якщо ж проігнорувати третю призовну повістку чи мобілізаційне розпорядження, наступає кримінальна відповідальність. Таким ухилянтам загрожує від трьох до п’яти років позбавлення волі.

П.П.С.С. Багато військових боронять нашу землю від 24 лютого 2022 року. Для захисників, які постійно перебувають у зоні бойових дій, також необхідно забезпечити регулярну ротацію, аби вони фізично й психологічно відновили сили та вмотивованими повернулися у стрій для перемоги.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *