Як рояль перетворив Добротвірську музичну школу на маленьку філармонію

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

У селищі Добротвір, що у Львівській області, вже третій рік поспіль функціонує оновлена музична школа, якій могли б позаздрити навіть великі міста України. Завдяки інвестиціям ДТЕК заклад, який навчає дітей музиці, після тривалих років виживання, отримав сучасне приміщення. А нещодавно у школі з’явився ще й новесенький рояль, про який мріяли не лише учні, а й вчителі музичної школи.

1

Відколи Добротвірська ТЕС стала підрозділом ДТЕК, на території селища почали реалізовуватись різні соціальні програми. В рамках Стратегії соціального партнерства між ДТЕК і селищем, компанія виділила 2,3 мільйони гривень на капітальний ремонт будівлі для музичної школи в котрій тепер навчається 153 дітей з Добротвора та навколишніх сіл.

Перед тим, як отримати нове приміщення, школа і снувала в кількох кімнатах у колишньому гуртожитку. За словами директора музичної школи Ігора Танея, умови для творчості були жахливі – не вистачало кімнат, інструментів та навіть опалення взимку бажало кращого. Отримавши від ДТЕК нове приміщення з ремонтом та всіма зручностями для роботи, діти відчувають суттєву різницю.

6

«Раніше приміщення музичної школи було в гуртожитку. Там не було умов ні для учнів, ні для викладачів. У нас було лише пара кімнат і викладачі були змушені ділитись між собою кабінетами. Ми навіть не мали залу для проведення заліків чи екзаменів. Зараз ми маємо великий зал, сцену, рояль. Це навіть не можна порівняти з ним, що було кілька років тому. В дітей, які зараз приходять вчитись в нашу музичну школу є значно більше можливостей, ніж було у мене та моїх однолітків ще три роки тому», – розповіла Діана Збитковська, яка вже 6 рік вчиться грати на фортепіано.

Добротвірська музична школа наразі має 15 різних музичних інструментів – від баяну до електрогітари. Кожен з кабінетів, де займаються учні та учениці, оснащений окремим інструментом, а отже дітлахи можуть індивідуально займатися.

4

Минулого року музичній школі у Добротворі виповнилося 20 років, і в честь ювілею компанія ДТЕК виділила значну суму грошей і пообіцяла подарували школі сучасний рояль. Цей музичний інструмент – це заповітна мрія директора школи, яка нещодавно здійснилась!

«Минулого року в нас був ювілей – 20-річчя школи. Тоді на сцену вийшов головний інженер ДТЕК і на загал, при всіх вручає нам сертифікат на 370 тисяч гривень на купівлю роялю для музичної школи. Це було дуже вражаюче. Тепер ми як маленька філармонія», – згадує директор Добротвірської  дитячої музичної школи Ігор Таней.

5

Дорогоцінному роялю тішиться не лише директор, а й діти, які просто обожнюють на ньому грати.

«Ми дуже любимо ходити в нашу музичну школу, ми вже навчились грати дуже багато музичних творів. Найбільше нам подобається грати на роялі. Коли не було роялю, ми грали на простому піаніно, але нам було важко на ньому грати, бо в ньому не такі звуки. Звуки на роялі дуже відрізняються, вони дуже делікатні і гарні. Від тоді, як з’явився рояль, ми постійно здаємо на ньому екзамени, виступаємо з концертами», – зауважили п’ятикласниці Сологуб Тетяна і Андрєєва Інеса.

Директор цього навчального закладу вважає, що компанія зробила правильний вибір, вирішився вкладати гроші у музичну освіту дітей, адже саме за малюками майбутнє.

«Фінансування відбувається в рамках Стратегії  соціального партнерства компанії ДТЕК і громади нашого селища. Свого часу відбулося засідання комітету, де були визначено, куди направити кошти. І коли компанія обрала нас, я зрозумів, що ДТЕК працює в стратегічному плані на перспективу. Купивши рояль, це неодноразове вливання коштів як в заміну якоїсь труби чи латання ям на дорозі, а це перспектива, бо діти будуть мати можливість займатись на цьому інструменті дуже довго. Вони його полюбили одразу, як ми привезли інструмент в школу. З перших днів ми почали організовувати вечори, концерти і, окрім дітей, ми запрошуємо і громаду Добротвора. Я дякую компанії і вважаю, що, допомагаючи дітям, ДТЕК обрала добрий напрямок. Вкладення капіталу в дітей – це ефективне вкладення», – вважає Ігор Таней.

2

Проте, на новому приміщення та роялі музична школа не зупинилась, а й далі продовжує брати участь у конкурсі міні-грантів «Місто своїми руками». Цьогоріч дирекція закладу виборола для школи енергозберігаюче освітлення.

«Вже традиційно компанія проводить конкурс «Місто своїми руками», де кожна організація в нашому селищі може взяти в ньому участь. Цього року ми також написали програму, суть якої полягала в запровадженні системи енергоефективності і збереження. Наша школа працює в другій половині дня. Зранку діти ходять в загальноосвітню школу, а після обіду, коли на вулиці вже стає темніше, вони приходять сюди на заняття. Нам важливо не зіпсувати дітям зір, вони повинні в класі мати гарне освітлення, а з іншого боку треба зберегти кошти. Ми виграли цей конкурс і замінили всі лампочки у всіх класах.  Зараз в нас яскраве світло, яке бере мало електроенергії. Ми реально бачимо, що нам вдається суттєво економити – за місяць приміщення музичної школи спожило електроенергії як трьох кімнатна квартира», – похвалився директор Добротвірської дитячої музичної школи.

3

Співпраця селищної влади і ДТЕК у Добротворі за останні п’ять роки реалізовується у п’яти напрямках: охорона здоров’я, енергоефективність, покращення соціально-значущої інфраструктури, розвиток бізнес-середовища та підвищення активності громади. Основна мета кожного проекту у всіх 5-ти сферах – це покращення якості життя громади міста не лише сьогодні, але й у перспективі. У цьому полягає стратегічний підхід ДТЕК до планування соціальних інвестицій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *