Енергетики готують ТЕС до роботи взимку

Соломія ГОЛОВІНА, ЛЬвівський портал

|

На ДТЕК Бурштинській ТЕС кипить робота з підготовки до осінньо-зимового сезону.  Завдяки проведеним активним ремонтним роботам на енергоблоках до початку осінньо-зимового періоду підприємство приведено до повної «бойової» готовності.  Вугілля – у необхідній кількості.

ТЕС

30 вересня на ДТЕК Бурштинській ТЕС  з ініціативи міністерства енергетики і вугільної промисловості України відбулось виїзне засідання керівників усіх енергогенеруючих компаній та ТЕС України. На цю нараду також прибув і заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександр Светелік. Під час заходу обговорили стан підготовки теплових електростанцій до осінньо-зимового періоду, накопичення запасів палива, проведення ремонтних кампаній.

Зокрема,  начальник управління моніторингу за дотриманням стандартів операційної безпеки ДП НЕК Укренерго Михайло Михайлов віддав належне ДТЕК Бурштинській ТЕС і відзначив активність підготовки станції до зими.

«Ми щасливі, що така важлива нарада відбувається на одній з передових станцій України – ДТЕК Бурштинській ТЕС. Три роки тому вже тут були, і сьогодні бачимо ті результати, яких досягнув колектив завдяки своїй наполегливості та безаварійній роботі.  Наші управління щоденно моніторять ситуацію, тому повинен сказати, що тут найбільша з усіх теплових електростанцій готовність до зимових навантажень – як з експорту, так і з роботи на Україну завдяки восьмому та дев’ятому блоку», – наголосив він. ( Енергоблоки № 8 і 9 видають потужність до обєданої енергетичної системи України з липня 2014 року, – прим. редакції).

У свою чергу заступник директора з генерації ДТЕК Енерго Сергій Куріленко наголосив на тому, що компанія своєчасно підготує всі свої теплоелектростанції до осінньо-зимового періоду 2015-2016 років.

куріленко

«Станом на сьогодні з 64 одиниць обладнання планові ремонти вже пройшли 40, в ремонті залишається ще 12, залишилось відремонтувати  ще 12, щоби повністю відповісти на питання щодо підготовки до осінньо-зимового періоду», – додав він.

Що стосується вугілля, за його словами, то на складах станцій нині перебуває 1,5 млрд тон (з них 750 тис. тон – антрацитова група, 750 тис. тон – газова) і це дорівнює  запасу вугілля в аналогічний період минулого року.

«Отож, хочу ще раз підкреслити, що ми вчасно підготуємо до зими наші станції», – резюмував Сергій Куріленко.

Власне про підготовку до осінньо-зимового періоду на ДТЕК  Бурштинській ТЕС розповів головний інженер станції В’ячеслав Селіванов.

селіванов

«Зараз Бурштинська ТЕС проводить низку організаційно-технічних заходів для підготовки підприємства до роботи в осінньо-зимовий період. Так, з 12 блоків уже відремонтували 7, планують відремонтувати ще 2.  Наразі триває капітальний ремонт на 6 блоці, це масштабна робота, яка дозволить працювати з номінальними характеристиками принаймні ще 5 років. Також нам ще залишиться відновити 3 енергоблоки. Тобто, до кінця року ми відремонтуємо усі блоки Бурштинської ТЕС і матимемо повну готовність для несення навантажень згідно з диспетчерським графіком», – зазначив він.

Також завершено роботи з підготовки тепломереж міста Бурштина до зими. Готовність ДТЕК Бурштинської ТЕС до надійної роботи взимку важлива для стабільної роботи Бурштинського енергоострову, адже ТЕС є безальтернативним джерелом електроенергії для 3 млн мешканців Львівщини, Закарпаття та Івано-Франківщини.

ТЕС1

Окрім цього, В’ячеслав Селіванов  розповів про запаси вугілля на підприємстві.

«На Бурштинській ТЕС використовується вугілля газової групи, видобувають його у Львівсько-Волинському та Донбаському басейнах. У наявності вугілля маємо  достатньо, проблем із забезпеченням нема. Минулого року отримали близько 4,8 млн тон, у цьому році станом на зараз – 3,3 млн тон (до кінця року плануємо отримати 5 млн тон)», – зауважив головний інженер.

За його словами, зараз на складі Бурштинської ТЕС 228 тис. тон, втім ближче до зими вугілля тут ще побільшає. У середньому за добу станція спалює від 12 до 17 тис. тон, за місяць – до 460 тис. тон, за рік – до 5 млн тон. Торік Бурштинська ТЕС виробила 10 млрд кВТ/год. , цього року підприємство планує зробити приблизно стільки ж.

Але додамо, що станція працює у складних  економічних умовах: борг держпідприємства Енергоринок перед станцією за вже відпущену електроенергію  станом на  1 вересня  становить – 1,5  млрд грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *