ОСТАННІ НОВИНИ

Вступ-2015: чим зустрічають львівські виші абітурієнтів?

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

FotorCreated

Уже завтра, 10 липня, в Україні стартує Вступна кампанія – 2015, а це означає, що тисячі абітурієнтів будуть оббивати пороги вишів, ночувати під дверима, молитися та намагатись не заплутатись у всіх нових правилах вступу.

Як відомо, цього року  умови  для абітурієнтів значно змінились, і кожен університет має певну автономність. Основні правила прийому документів та формування рейтингових списків однакові для всіх вишів, та існує декілька змінних нюансів, які залежать не лише від обраного ВНЗ, але й від спеціальності, яку обрав собі майбутній студент.

Львівський портал розібрався у тонкощах вступу у державні університети Львова, про які необхідно знати будь-якому абітурієнту, що хоче навчатись у культурній столиці країни.

Львівський національний університет імені Івана Франка

Для конкурсного відбору у ЛНУ конкурсний бал обчислюється шляхом додавання балів сертифіката з конкурсних предметів базового рівня (балів вступних екзаменів), бала за творчий конкурс (у разі його проведення) та середнього бала документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту, помножені на вагові коефіцієнти. Атестат у формуванні конкурсного бала  займає лише 10%, тобто вже не є таким важливим, як у минулі роки.

Також цього року абітурієнти можуть отримати додаткові оцінки за свої успіхи у Малій академії наук України  або за участь в олімпіадах(якщо диплом стосується обраної спеціальності). Відтак, за диплом І ступеня додатково можна отримати 10 балів, ІІ ступеня – 8 балів та ІІІ ступеня – 6 балів. Активним абітурієнтам, які закінчили підготовчі курси чи Малу академію, нараховують за ці досягнення 10 балів (якщо за підсумкову атестацію абітурієнт набрав мінімум у 6 балів).

Вагові коефіцієнти в ЛНУ формуються, як і в інших ВНЗ, за рівнем важливості того чи іншого результату ЗНО для конкретної спеціальності. До прикладу, на спеціальність «біологія» потрібно, аби у сертифікаті були три предмети: українська мова, біологія та хімія. Очевидно, що профільний предмет тут  біологія, а отже їй дають 40% переваги. Мова та хімія отримують 25% кожен. Щоб дізнатись конкурсний бал з урахуванням вагомого коефіцієнту, треба свої результати з усіх трьох предметів помножити на 0,4 та 0,25 відповідно та додати. Таким чином, вступники, які добре здали біологію, мають пріоритет перед тими абітурієнтами, які краще здали хімію чи мову.

Подати документи, простоявши у чергах декілька годин, у Львівський університет можна буде з 10 липня до 1 серпня (до 12.00 год.) за адресами:

  • Вул. Драгоманова, 50 – факультет електроніки, механіко-математичний, прикладної математики та інформатики, фізичний.
  • Вул. Університетська, 1 – факультет іноземних мов, журналістики, культури і мистецтв, філософський, правничий коледж, природничий коледж.
  • Вул. Грушевського, 4 – біологічний, історичний, хімічний та юридичний факультети.
  • Просп. Свободи, 18  – факультет міжнародних відносин та економічний.
  • Вул. Дорошенка, 41 – географічний, геологічний, філологічний факультети, педагогічний коледж та факультет педагогічної освіти.

Також студенти можуть подати свої документи у електронному вигляді за правилами, встановленими університетом.

Національний університет «Львівська політехніка»

2

У Політехніці вагомі коефіцієнти предметів ЗНО розподіляли дещо інакше, ніж у ЛНУ, бо тут кожен інститут дивився на бали по-своєму. Якщо у ЛНУ профільний предмет отримував 40%, а решта – по 25%, то тут в залежності від спеціальності, коефіцієнти розподілялись по-різному. До прикладу, в інституті архітектури НУ «ЛП» існує напрям «дизайн», де результат за творчий конкурс становить 50% конкурсного балу, а українська мова – лише 20%. Така ж сама схема у всіх творчих напрямках університету. У решти інститутів вагомі коефіцієнти розподіляються так: профільний предмет – 35%, два інших – по 30%. На бал атестату про повну середню освіту Львівська політехніка виділила лише 5%.

Мінімальна кількість балів у сертифікаті ЗНО для допуску до подачі документів – 106 балів, за творчий конкурс – 124.

Університет також дає додаткові бали тим абітурієнтам, які брали участь у Всеукраїнських олімпіадах з тої чи іншої спеціальності: диплом І ступеня – 10 балів,

диплом ІІ ступеня – 8 балів, диплом ІІІ ступеня – 6 балів.

Таким самим принципом розподіляються додаткові бали і для учнів-призерів Малої академії наук.

За підготовчі курси університет може додати 10 балів, вага яких 5% до конкурсного балу.

Приймальна комісія у Політехніці працюватиме з 1 до 31 липня з 9.00 год. до 18.00 год., у суботу – з 9. 00 год. до 15. 00 год. (обідня перерва – 13.00 год. – 14.00 год).

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Майбутні лікарі, що планують нести  документи до Львівського медичного університету, повинні зважати на те, що коефіцієнт атестату тут для них не має значення – він дорівнює нулю. Відтак, надіятися потрібно на свої результати з ЗНО.

До прикладу, на спеціальність «педіатрія» найвищий коефіцієнт має хімія – 50%, на другому місці – біологія – 30% та на третьому – українська мова та література – 20%. Тому людина, яка здала хімію краще за інші дисципліни автоматично має більші шанси на зарахування в порівнянні з тими абітурієнтами, які мають кращі результати з мови чи біології.

За участь у Всеукраїнських олімпіадах ЛНМУ додатково дає такі бали: особам, які нагороджені дипломами І ступеня нараховується 6 балів, ІІ ступеня – 4 бали  ІІІ – 2 бали.

Приймальна комісія працюватиме за адресою: вул. Пекарська, 69 з 9.00 год. до 18.00 год.

Національний лісотехнічний університет України

36465224

Національний лісотехнічний університет України розподілив творчі та технічні спеціальності різними умовами обчислення конкурсного балу.  Таким чином  «технарям» треба своїх результати з ЗНО помножити на 0,4 – профільний(40% вагомості), на 0,3 та на 0,2 – два інших.

А от майбутнім світилам архітектури та дизайну доведеться пройти два творчих конкурси, які «важать» по 25% до конкурсного балу, в якому ще два предмети займають по 20% кожен.

Атестат про здобуття повної середньої освіти у цьому ВНЗ має ціну у 10%. Набравши всі 100% конкурсного бала, втішений абітурієнт зможе видихнути з полегшенням і навіть заробити ще 10 додаткових балів за перемогу в олімпіаді або конкурсі робіт МАН.

Приймальна комісія в НЛУУ буде працювати до 1 серпня з 9. 00 год. до 18. 00 год. У виші будуть раді бачити абітурієнтів з документами у суботу та навіть у неділю до обіду.

Нести свої здобутки треба у головний корпус університету, там працюватиме три кабінети.

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького

У Львівському ветеринарному університеті є вісім спеціальностей, на які можна подати документи. В порівнянні з іншими вишами, про які вже йшла мова, у цій альма-матері є фахи, на які коефіцієнт вагомості кожного з трьох необхідних предметів є однаковий.  До прикладу, на факультет водних біоресурсів та аквакультури треба нести свої результати з української мови та літератури, біології та географії. У ста відсотках конкурсного бала кожен з трьох результатів займає по 30%, тобто абітурієнт який здав краще один з предметів не матиме переваг переди тим, хто краще склав іншу дисципліну.

НЛУУ YKEE

Але є й в університеті також інші спеціальності, де все ж таки є предмети профільні та другорядні, відтак відсоток кожного з них – різний.

Принести свої документи у Ветеринарний університет можна буде з 9.00 год. до 18.00 год. у головному корпусі за адресою: вул. Пекарська, 50. Пункт прийому документів працюватиме у всі дні, крім неділі (обід – з 13.00 год. до 14.00 год).

Львівський національний аграрний університет

Щоб вступити у  Львівський аграрний університет, треба щосили бігти з подачею документів, бо цей виш відрізнився тим, що вступна кампанія для денної форми навчання триває тут до 31 липня, а 1 серпня можна стати лише заочником.

Прохідний бал у цьому ВНЗ за результатами ЗНО – 100 балів на усі спеціальності.

На сайті університету є інформація, що документи можна подати у електронному вигляді, втім куди саме відсилати – невідомо.

Про вагові коефіцієнти предметів незалежного оцінювання в університеті інформації теж немає, а в приймальну комісію – годі і дзвонити. Тому майбутні абітурієнти, які хочу дізнатись про умови вступу до аграрногого вишу, мусять їхати у Дубляни і шукати інформацію у стінах вишу.

Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка

вступ

Майбутні вчителі цього року так само мусять ламати собі голову з коефіцієнтами, відсотками і т.д. Для них – це особливе тренування, адже мозок педагога повинен завжди плідно працювати.

У педагогічному ВНЗ коефіцієнт вагомості розподіляється таким чином: профільний предмет – 40%, другий – 30%, третій -20%. Дещо інакша ситуація з спеціальностями, для вступу на які треба проходити творчий конкурс. Наприклад, на музичне мистецтво абітурієнт свої результати множитиме так: мова і література на 0,2; історія України – також на 0,2; а оцінку за творчий конкурс – на 0,5.  Відтак, вступники, які добре проявили себе на творчому конкурсі мають більші шанси бути у рейтингу на вищих місцях.

За участь у Всеукраїнських олімпіадах та конкурсі науково-дослідницьких робіт МАН можна заробити: за диплом І ступеня – 10 балів, ІІ ступеня – 8 балів та ІІІ ступеня – 6 балів. Вагомий коефіцієнт атестату  – 0,1, тобто 10% від загального конкурсного балу.

Подати документи у педагогічний ВНЗ можна у будні дні з 9.00 год. до 18.00 год.(обідня перерва – з 13.00 год. до 14.00 год.)

Важливо!

Цього року вступникам вигадали нову забавку про яку не варто забувати – це оцінка пріоритетності. Оскільки вступник може подати 15 заяв(по три у кожен ВНЗ), то він повинен у кожній заяві не забути поставити цифру від 1 до 15, в залежності від того, яка спеціальність для нього є пріритетнішою. Таким чином, якщо дві особи наберуть однакому кількість балів, то вище місце у рейтингу дістанеться тому, хто поставив у своїй заяві одиничку.

До слова, якщо абітурієнт не поставить жодної цифри, то не зможе вступити у вищий навчальний заклад взагалі.

Довідка.

У 2015 році правила вступу у вищі навчальні заклади відрізняються від минулорічних. Саме тому усім вступникам варто детально ознайомитись зі всіма загальними змінами.

На сайтах різних університетів інформація про коефіцієнт вагомості можуть показувати не у відсотках, а ось так: 0,2;0,25, – це полегшує абітурієнтові обчислення свого конкурсного досягнення.

 

Коментарі

  1. Пані Катерино! Цікаво, як Ви стали журналістом, не знаючи елементарної програми граматики та орфографії?

  2. Дуже прикро читати таку нісенітницю про аграрний ВУЗ, адже я цього року закінчив бакалавра і планую поступати в магістратуру. Кілька разів заходив в приймальну комісію і ЗАВЖДИ одержував вичерпну інформацію!!!

  3. Коли я подивилася на сайті аграрного університету правила прийому і не зрозуміла, тоді я передзвонила в пр. ком. і мені дуже кльово все пояснили

  4. Дуже сумно, що залишились такі продажні “журналісти”, як пані Катерина….мені цікаво, скільки ж вам заплатили за піар?????)))

  5. Пані Катерино! Щось Ваша інформація геть недостовірна! Правила вступу встановлює міносвіти, а не виші, і різниць між ними НЕМАЄ. Окрім того. На сайті аграрного університету, наприклад, просто є вся та інформація, про яку Ви пишете, що її там нема. І так далі… Одні виші Ви ганите, інші – хвалите за незрозумілими ознаками. Чи це не джинса? Сумно…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *