ОСТАННІ НОВИНИ

Нові правила вступу до українських  ВНЗ 

|

faktu-week.ictv.uaПерш, ніж нести документи до вишу, абітурієнтам потрібно добре ознайомитися з правилами вступу до нього. Про це сьогодні на прес-конференції, присвяченій вступній кампанії, розповіла координатор освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Стрелюк, інформує кореспондент Львівського порталу.

За словами Ольги Стрелюк, якщо абітурієнт збирається подавати документи в п’ять різних вишів, але ознайомився з правилами вступу лише до одного, то він може просто «пролетіти» в інших чотирьох. Бо правила прийому до ВНЗ цього року у всіх закладах різні.

«Потрібно уважно читати ці правила прийому і додатки до них. Бо в цьому році на відміну від попередніх років, коли загальний конкурсний бал вступника дорівнював сумі результатів ЗНО, творчих конкурсів та фізичних здібностей (у разі проведення), середнього балу атестата, а також балів за перемогу у МАН, олімпіаді, закінчення курсів довузівської підготовки – цього року до кожної із цих складових застосовується ваговий коефіцієнт. Максимально можливий конкурсний бал становить 210», – розповіла О. Стрелюк

Тобто умовами прийому встановлено, що вага кожного результату ЗНО має становити не менше 20 відсотків конкурсного бала – ваговий коефіцієнт не менше 0,2; середнього бала атестату, має становити від 0 до 10 відсотків конкурсного бала – ваговий коефіцієнт від 0 до 0,1;

Вагу кожної складової конкурсного балу визначає вищий навчальний заклад індивідуально, проте сума коефіцієнтів має дорівнювати одиниці.

Таку новацію придумали для того, щоб вищий навчальний заклад міг обрати абітурієнта, який найбільше йому підходить. Як пояснюють в ОПОРІ, якщо мова йде про медичні напрямки підготовки, то потрібно знати хімію і біологію краще, ніж інші предмети.

«Тому ВНЗ, які мають медичне спрямування можуть встановити ваговий коефіцієнти на ЗНО з біології наприклад 0,5, а на інші предмети зробити їх трохи меншими», – додала О. Стрелюк.

Наприклад, відповідно до правил прийому до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, вступ на спеціальність «педіатрія» вимагає результатів ЗНО з української мови та літератури, біології та хімії. Для обчислення конкурсного балу вступника застосовуються такі коефіцієнти:

для хімії – 0,5;

для біології – 0,3;

для української мови та літератури (базовий рівень) – 0,2;

для атестату – 0,0.

Тобто, найвищий коефіцієнт має предмет «хімія», найнижчий – «українська мова та література». Середній бал атестату взагалі не відіграє значення, адже його коефіцієнт – 0. Що це означає для двох різних абітурієнтів? Більші шанси на вступ має той з них, хто отримав вищі результати ЗНО з хімії.

Крім того, до конкурсного балу додатково додаються бали за особливі успіхи (призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів; призерам ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України) та/або за успішне закінчення підготовчих курсів вищого навчального закладу для вступу до цього вищого навчального закладу на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності. Розмір додаткового балу може становити від 0% до 5% конкурсного бала, тобто не більше 10.

Наприклад, правилами прийому до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького визначено, що:

особам, які нагороджені дипломами І ступеня нараховується 6 балів

особам, які нагороджені дипломами ІІ ступеня нараховується 4 бали

особам, які нагороджені дипломами ІІІ ступеня нараховується 2 бали

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *