Шахтарський з’їзд попередив: протести можуть радикалізуватися

Олексій ГОНЧАРЕНКО. Львівський портал

|

Масштабна криза у вугільно-енергетичній галузі України стала приводом для проведення ІІІ-го з`їзду шахтарів України, який розпочався 21 квітня. Такий об`єднаний з`їзд шахтарських профспілок, проводиться всього третій раз в історії незалежної України. Попередні відбувалися в найбільш кризові для галузі періоди – середини дев`яностих.

Нинішню кризу, викликану непрофесійними та безвідповідальними діями керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості, можна порівняти з подіями тих часів, заявив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець.

Шахтарі обурені тим, що галузь позбавили держдотацій і в той же час не дозволяють продавати вугілля за ринковою ціною. Після серії страйків, перекриття автодоріг і пікетів влада виділила невелику суму на погашення боргів із зарплати за грудень, січень, лютий. Однак такий підхід не влаштовує гірників, вони хочуть системного підходу для вирішення проблеми, і плану розвитку галузі.

Михайло Волинець, зокрема, висміяв спроби керівника Міненерго Володимира Демчишина виправдатися тим, що, мовляв, міністерство розробило програму розвитку галузі, причому розробляло її за участю представників шахтарських профспілок.

«Пане міністре, ви продовжуєте брехати. Ми не брали участь у розробці документа, за допомогою якого ви збираєтеся викидати людей на вулицю», – заявив лідер шахтарської профспілки. Він також зазначив, що міністр провалив виконання доручення прем’єр-міністра про вирішення кризової ситуації в галузі.

Звинувачення, які лунали на з’їзді, малюють сумну картину сьогоднішньої ситуації в галузі. У середині квітня країна живе без затвердженого річного енергобалансу. Досі не розпочато підготовку до наступного опалювального сезону. Є дефіцит потужності в енергосистемі, через який вже  навесні і влітку можливі віяльні відключення електроенергії. Нічого не робиться  для вивозу вугілля із зони АТО. У тарифній політиці – повний хаос. Не встановлена ринкова ціна на вітчизняне вугілля. Замість підтримки вітчизняного виробника енергоресурсів міненерго воліє підтримувати зарубіжних виробників.

Держава оплачує  вугілля по 2000 грн за тонну з ПАР, але відмовляється платити таку ж суму українським шахтарям. При цьому частка імпортного вугілля зростає, а власна вугільна галузь припиняє існування. Шахтарям просто не дають працювати, роблять видобуток вугілля не вигідним, тим самим збільшуючи імпорт російської електроенергії і примушуючи Україну ще більше залежати від Росії.

«Коли я питаю: чому ви купуєте вугілля в ПАР чи Австралії за ціною, за яку ви б могли купити українське, мені відповідають у нас немає виходу, ми боремося з корупцією. Коли я питаю: чому ви купуєте російську електроенергію за цінами, які вищі за українські, – мені відповідають –  у нас немає виходу, ми боремося з монополією» – саркастично прокоментував ситуацію генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко, котрого шахтарі також запросили на з’їзд.

Болючим залишається і питання фінансових боргів держави перед гірниками. Наслідком політики міністерства стало накопичення на державних підприємствах заборгованості із заробітної плати вже за кілька місяців.  За даними Михайла Волинця, сьогодні заборгованість по зарплатах у вугільній галузі країни досягла 500 млн грн., і вона продовжує зростати. Подальші перспективи оплати праці шахтарів не зрозумілі.

Керівництвом Міненерго демонструє свою нездатність впоратися з критичною соціально-економічною ситуацією в галузі: програма розвитку вуглепрому заснована на явно нереалістичних показниках, реального стану справ у відомстві не знають, працюючи в пожежному режимі, – вважає голова Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Віктор Турманов. «Не треба нам, шахтарям, догоджати подачками, паливно-енергетичний комплекс країни розбалансований, справа йде до катастрофи», – заявив профспілковий лідер.

При цьому самих чиновників шахтарям доводиться практично силоміць спонукати до діалогу з працівниками вугільної сфери. «Міністра Демчишина довелося знімати з літака, щоб він прийшов на з`їзд тих, кого він має захищати. Ми вимагаємо, щоб він відзвітував про роботу і знову не втік на літак», – розповів учасникам з’їзду Михайло Волинець.

Делегати з’їзду також поцікавилися, чому чиновник перешкоджає закупівлі вітчизняного вугілля з боку приватних енергетичних компаній, чому заважає співпраці шахтарів з ДТЕК – єдиною компанією на ринку, яка працює «по-білому»?

«Чому ж ви заважаєте ДТЕК працювати? – обурювалися делегати. – Вона готова закуповувати вугілля, видобуте на Заході України, і тоді ми не будемо просити додаткових грошей».

Міністр спробував виправдатися: «Я вже неодноразово говорив, що на плечах ДТЕК ми пройшли цей опалювальний сезон», – заявив він. Однак про перспективи подальшої взаємовигідної співпраці з енергетиками так нічого й не сказав.

Відтак, шахтарі та енергетики впевнені, що з профільним міністром Володимиром Демчишиним і главою НКРЕКУ Дмитром Вовком більше не має сенсу розмовляти і вимагають їх відставки, а так само втручання в ситуацію перших осіб держави. У цьому їх підтримують і народні депутати. Про способи вирішення проблеми, зокрема говорив на з’їзді депутат від шахтарського червоноградського регіону Олег Мусій.

«Найближчим часом має відбутися ініційована профспілками і підтримана народними депутатами зустріч у Президента з подальшим розглядом на Раді національної безпеки і оборони питання про енергетичну безпеку країни. Тому що такі непродумані дії уряду, які відбуваються сьогодні, ведуть до повного знищення енергетики України. А це є абсолютно неприпустимим», – заявив депутат.

Своєю діяльністю міністр Демчишин фактично підставляє Президента, кажуть політичні експерти. Якщо скласти всі факти в єдиний пазл, виникає цілком законне питання – кому «підіграє» міністр: нарощується імпорт енергоносіїв з РФ, умови контракту – на користь РФ, власна генерація – примусово знижується, що призводить до знищення галузі і приреченості України на вічний імпорт?

Зараз протести шахтарів носять спонтанний і ситуативний характер. Вони пов`язані скоріше з не сприйняттям особистості профільного міністра, різким скороченням державної підтримки галузі, відсутністю бачення перспектив і розвитку. Протестні настрої шахтарів та енергетиків поки не несуть в собі революційних змін і погасити конфлікт ще можливо економічними важелями. Але, якщо команда Президента (а Демчишин пройшов за їх квотою) не зробить висновків і продовжить впиратися в питанні кадрової та тарифної політики, а криза в енергетиці буде посилюватися, то протестні настрої можуть радикалізуватися.

А поки що сьогодні, 22 квітня, понад 5тисяч гірників, які представляють різні регіони України, прийшли  під стіни Адміністрації президента та Верховної Ради України, аби  передати своє звернення з вимогами, прийнятими на III З`їзді шахтарів України. У резолюції, прийнятій болем чим 800 делегатами з`їзду, міститься ряд термінових заходів по виходу з кризи в паливно-енергетичній галузі. Профспілки, зокрема, вимагають від Петра Порошенка відправити у відставку Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, якого звинувачують у непрофесіоналізмі, а також скликати раду РНБО. Спікера Верховної Ради закликають прискорити прийняття цілої низки законів: про прожитковий мінімум, про страйки і ввести мораторій на закриття вугільних підприємств. Гірники чекають від влади відновлення основних соціальних прав: підвищити мінімальну зарплату, ліквідувати борги, податки з пенсій, відновити оздоровчі програми в санаторіях для робітників та їх сімей. Серед інших вимог – переглянути політику влади щодо імпорту вугілля (з Росії, ПАР і Австралії) за високою ціною і припинити ігнорування інтересів вітчизняних шахт.
Лідери профспілок, які зорганізували мітинг  наголошують, що акція  носить виключно мирний характер і має на меті захист інтересів  гірників і працівників галузі.