За один день – 10 тонн сміття

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

17 квітня 200 співробітників ДТЕК Бурштинської ТЕС вийшли на прибирання найбільш відвідуваних територій рідного міста Бурштин у рамках акції «Чисте місто». Участь у прибиранні взяли працівники усіх цехів теплової електростанції, представники міської влади та активні городяни з метою покращити умови відпочинку своїм сім’ям та мешканцям міста.

«Вже третій рік компанія ДТЕК впроваджує акцію «Чисте місто». Ця ініціатива спрямована на те, щоб привести до ладу місце, де ми мешкаємо, а також, щоб у свідомості людей відкладалось те, що треба поважати своє місто. Зона комфорту обмежується не тільки парканом подвір’я чи дверима квартири. Зона комфорту людини розповсюджується і на місто, де живемо ми і наші діти», – розповідає головний інженер ДТЕК Бурштинської ТЕС В’ячеслав Селіванов.

Для прибирання енергетики вибрали, як і попередні роки,  зону парку та узбережжя місцевого водосховища. Зокрема,  на узбережжі працівники ДТЕК назбирали майже 10 тонн сміття.

«Це улюблене місце відпочинку місцевих жителів і гостей міста. Воно мусить мати добрий вигляд. Це одне з облич міста Бурштин», – каже В’ячеслав Селіванов.

Одна з постійних відвідувачок узбережжя Бурштинського водосховища 5-ти річна Аня вийшла на акцію разом з татом, аби допомогти очистити рідне місто. Вже на перших хвилинах прибирання дівчинка зібрала не мало сміття. «Прибрала майже на цілий кульок. Були всякі пачки від цигарок, всякі різні папірці та коробка з під ляльки. Я прибираю, щоб було чисто і було свіже повітря, щоб не було забруднень», – пояснила Аня.

«В літній період ми з дітьми приходимо сюди відпочивати. Хотілося звичайно, щоб благоустрій тут покращився. Вже стало менше сміття порівняно з першим разом, коли ми тут назбирали. Три роки тому через накидане сміття трави і землі не було видно! Але все одно, ще є що прибирати. Найчастіше під час прибирання трапляються побутові відходи – папір, поліетиленові пакети. Це те, чим люди користуються щоденно і чомусь тут викидають»,  – розповідає батько маленької трудівниці Володимир Олійник.

Один з найактивніших учасників акції, Андрій Столяр наголошує, що, його як місцевого жителя, обурює величезна кількість сміття у відпочинкових зонах Бурштину. «Не всі люди свідомі, і не кожен за собою прибирає. Поки нове покоління не виросте і не зрозуміє, що все наше місто, вся наша країна і Земля повинні бути чистими, результату не буде»,   – вважає чоловік.

Начальник відділу екології ДТЕК Бурштинської ТЕС Петро Савка помітив позитивну тенденцію щодо кількості сміття біля водосховища. «3 роки тому сміття було в 3 чи 4 рази більше, ніж сьогодні. Але враховуючи те, що наше місто сортує побутові відходи, ми хочемо ще, аби місцеві жителі прибирали за собою в парках і потім також сортували це сміття. Безперечно, різного типу відходів  стало менше. Тому я маю велике прохання до жителів і гостей міста, аби вони старались прибирати, аби вони не смітили. Важливо також, не викидати близько водойми пластик, адже це хімічні сполуки, які не розкладаються»,  – повідомляє еколог.

За день прибирання із відпочинкової зони Бурштина вивези 10 тонн сміття. До слова, корпоративна волонтерська акція Групи СКМ «Чисте місто» пройде більш ніж в 350 населених пунктах по всій Україні. Взяти участь в ній на волонтерських засадах планує 21 тисяча осіб, у тому числі понад 6 тисяч співробітників ДТЕК у 20 містах України.