Львів’янин – найсильніший на планеті

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, «Львівський портал»

|

У Львові, на Чемпіонаті світу серед стронґменів (у ваговій категорії до 110 кілограмів), встановлено одразу три нові світові рекорди. За підсумком шести вправ, новим чемпіоном світу став львівський богатир – Володимир Рекша.

Змагання під егідою Міністерства молоді й спорту організувала Федерація стронґмену України. Приймав престижні богатирські поєдинки спортивний клуб «Грація», що базується на ТВК «Південний». Вхід був вільний.

До фіналу змагань потрапили 12 спортсменів з 11-ти країн світу. Приємно, що серед них були й двоє українців. Варто також відзначити, що захід видався надзвичайно запеклим, аж до заключного виду програми, коли теоретично на перше місце претендували одразу 5 спортсменів.

 

Змагання розпочались з «тайер-фліпу» – перекидання шини вагою 360 кг (7 разів). Тріумфував у цій вправі російський атлет із українським корінням Михайло Височанський. Слідом фінішував львів’янин Володимир Рекша та Давід Надь із Словаччини. Невдало завершилась вправа з шиною у дворазового чемпіона світу з Дніпропетровська – Віталія Герасимова. Він зумів фінішувати лише одинадцятим.

 

Вже у другій вправі – «супер-йок», на Чемпіонаті світу було встановлено новий світовий рекорд. Перенесення коромисла вагою 380 кг на відстань 20 метрів за рекордні 10.66 сек здійснив Маріс Розенталс. Латвієць випередив росіянина та львів’янина майже на 4 та 5 секунд відповідно.

 

Одним із найзапекліших виявився третій етап змагань – «лог-ліфт» на максимум. Одразу шість спортсменів повторило світовий рекорд підняття колоди на 150 кг. Мало того, п’ятеро з них (обидва українці, росіянин, угорець та латвієць) зуміли встановити новий світовий рекорд – 155 кг. Втім він довго не встояв, адже Віталій Герасимов та Маріс Розенталс підняли колоди на 160 кілограм і стали співавторами нового світового рекорду. Вдалий виступ дніпропетровця допоміг йому підібратись до четвірки лідерів, де на той час очолював турнірну таблицю росіянин.

 

У вправі «Фермерська прогулянка» – перенесення двох валіз по 150 кг кожна на 40 метрів, тріумфував львів’янин Володимир Рекша. Слідом розташувався Михайло Височанський та Віталій Герасимов. Четверта вправа стала провальною для одного із лідерів змагань Маріса Розенталса, який посів лише десяте місце.

 

У п’ятій вправі «Богатирська тяга» здали сили в тодішнього лідера змагань – росіянина Михайла Височанського. Єдине підняття консолі з авто вагою 800 кг на руки, подарувало йому дев’яте місце. При цьому ще троє учасників фіналу провалили виступ і не набрали жодного балу. Реванш із 16-ма підйомами авто, у цьому виді програми, здобув латвієць М. Розенталс та Хамза Примов з Узбекистану. На один раз менше підняв автівку ірландець Шей Райан.

 

Шостий і заключний вид змагань став тріумфальним для обох українців. Віталій Герасимов встановив ще один світовий рекорд. Він 9 разів за 90 секунд підняв гантель вагою 90 кг і побив минулорічне світове досягнення Володимира Рекші (8 разів – авт.).

 

Цікаво, що рекорд України у цій вправі – вищий за світовий, і належить він таж Рекші. Львів’янин підняв таку ж гантель на національних змаганнях 10 разів, однак у заключному виступі Чемпіонату світу, богатир впевнено зробив вісім підйомів і зупинився. Попри те, що тактичний хід українців залишив світовий рекорд за Герасимовим, йому, на жаль, так і не вистачило півбала, щоб зійти на п’єдестал. Третім у піднятті гантелі із 7-ма зарахованими спробами був поляк Кшифтоф Качнерські.

У підсумку шести видів програми, новим чемпіоном світу серед стронґменів (у ваговій категорії до 110 кілограмів), став львівський богатир – Володимир Рекша.

П’ятірка найсильніших богатирів світу розташувалась так:

1. Володимир Рекша (Україна) – 60 балів;

2. Михайло Височанський (Росія) – 56 балів;

3. Маріс Розенталс (Латвія) – 52.5 балів;

4. Віталій Герасимов (Україна) – 52 бали;

5. Кшифтоф Качнерські (Польща) – 49.5 балів.

 

По завершенні змагань переможець висловив слова подяки усім конкурентам, які виступали у фіналі чемпіонату світу. А особливо він відзначив потужну боротьбу росіянина та шалену підтримку вболівальників.

«У середині змагань я засумнівався, що зможу перемогти, адже гарно стартував Михайло Височанський, що представляв Росію та й інші хлопці. Також було, приємно й  водночас важко боротися в рідних стінах. Через надмірне бажання виправдати сподівання вболівальників, вдома  втрачати перемогу прикро.На виїзді чи у чужій країні простіше, тому я дуже радий, що мені все вдалося», – сказав Володимир Рекша.

Варто додати, що 38-річний латвієць (вдруге у кар’єрі здобув бронзову медаль світового чемпіонату – авт.) присвятив досягнення своїй двомісячній доньці. На запитання журналіста до переможця змагань, кому він присвячуєте свою звитягу, Володимир Рекша зазначив: «Тим людям, які зараз мерзнуть і відстоюють свої права на Майдані у Києві. Думаю вже завтра я до них доєднаюся».

 

Довідка: Володимиру Рекші 31 рік, він майстер спорту міжнародного класу з важкої атлетики, Чотириразовий чемпіон України з важкої атлетики, найсильніша людина України 2012 року у вазі до 105 кг, бронзовий призер чемпіонату світу у вазі до 110 кг, бронзовий призер Кубку світу з мас-реслінгу 2012 року, рекордсмен України у вправі «дамбл», віце-чемпіон турніру «Найсильніша людина України-2013».

Розширений фоторепортаж можна переглянути тут: три нові світові рекорди.

 Фото Андрій Котенський. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *