Підземелля сваволі?

«Ратуша», 8 серпня

|

Попри те, що галас навколо забудови на площі Ринок, 16 триває вже давно, несподіваний вчинок екс-депутата облради Володимира Креховецького надав йому нових обертів.

Чоловік (мешканець будинку номер шістнадцять) у вівторок ліг на порозі тутешнього підвалу і заявив, що не встане, доки «не припиниться свавілля». Оскільки в середу він уже там не лежав, то можна зробити два висновки: або свавілля вже припинилось, або метою його вчинку було саме надати цьому конфлікту якомога більшого розголосу. Експерти схиляються до другого варіанту. 

Люди, що живуть у будинку, розповіли журналістам: будівельники, які спорудили літній майданчик у цьому дворі, на додаток ще й роздовбали стіни у підвалі будинку № 16, не повідомивши мешканців.

До речі, будинок на площі Ринок, 16 (кам’яниця Рорайського) є пам’яткою архітектури та захищений державою, проте в дворі та підвалах наполегливо й методично ведуть роботи, які цю тезу заперечують.

Крім того, розповів усім допитливим пан Креховецький, мешканці навіть не отримали майна, яке вони зберігали у підвалах. Вони, за їхніми словами, вирішили потрапити у свої підвали, намагаючись перерізати встановлені загородження болгаркою. Однак майже одразу після того, як вони почали різати загородження, на них пішов потік газу. Володимир Креховецький (на фото), якого вважають одним із доволі багатих і впливових бізнесменів, висловив переконання, що газ пустили власники сусіднього будинку і що газ цей схожий на той, що його використовують під час масових акцій. На місце події незабаром прибули працівники ДСНС, які впродовж наступних годин вивчали ситуацію. Представник «Львівгазу» на місці події природного газу не виявив. У коментарі «Вголосу» начальник відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев пояснив, що з підвалу відчутний запах невідомої речовини, на місце виїхала хімічна лабораторія, працівники якої  проведуть аналіз. Лише після цього служба з надзвичайних ситуацій надасть остаточні висновки. 

 Адвокат замовника робіт повідомив, що має дозвільні документи на проведення робіт, проте відмовився їх показувати. «Будь-яка особа не має права давати оцінку правомірності дій. Для цього є компетентні органи. Особа вчиняє правомірні дії до одного прекрасного моменту — до моменту, поки не з’явиться рішення суду про неправомірність цих дій», — розповів адвокат замовника робіт. Адвокат Юрій Ломага, що, за його словами, представляє інтереси власників будинку, які й проводять там будівельні роботи, — ОСББ «Староєврейська, 9» — заперечив інформацію про захоплення підвалів. У коментарі для ZAXID.NET він наполіг, що саме Володимир Креховецький провадив незаконні будівельні роботи у підвалах, руйнуючи пам’ятку архітектури, і через це викликали працівників міліції.

 «Управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації не розглядало і не погоджувало жодного проекту щодо площі Ринок, 16 та Староєврейської, 9, так само, як і всі попередні роботи , які виконали в цьому районі», — наголосив начальник Управлiння охорони культурної спадщини Львiвської ОДА Валерій Потюк, якого, до речі, молоді люди спортивної статури так і не впустили у загадкові підвали. Забудовники, на вимогу пана Потюка, так і не надали жодних документів, які б засвідчували їхнє право на будівництво у дворі між згаданим будинком на Площі Ринок і будинком на Староєврейській, 9. 

«Представники забудовника кажуть, що документи є чи то в прокуратурі, чи то в міліції. Однак підтвердження цього у мене нині немає. Я думаю, що коли документи і є, то вони не прозорі. А все це, що відбувається, — ще один лохотрон для львів’ян, ще одне нехтування законодавством, вигідне спритним людям», — зазначив сайту «Погляд» Валерій Потюк (на фото). Раніше про нестачу документів у забудовника заявляв і народний депутат Олександр Бригинець. «Забудовник не має жодних документів, які дозволяли б йому проводити будівельні роботи. Але припинити будівництво, згідно з приписами місцевої влади, відмовляється і, схоже, переконаний, що суд буде на його боці. У нашій країні таке цілком імовірно, адже кожен знає, що судові рішення продаються, як дорогі автівки в автосалонах», — цитує О.Бригинця його прес-служба.

 Ще 21 лютого 2013 року до Інспекції Держархбудконтролю був поданий на розгляд та вжиття заходів акт-попередження від 15.02.2013 року про те, що голова ОСББ «Староєврейська, 9» у подвір’ї по вул. Староєврейській, 9 та будинку на площі Ринок, 16 самовільно проводить будівельні роботи та встановлює металевий каркас. Тоді ж працівники львівського комунального підприємства «Старий Львів» надали пакет документів щодо розгляду питання про демонтаж самовільно встановленого металевого каркаса.

 На місце прибула також начальник Управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко. Вона повідомила про те, що управління «воює» з будівельними роботами на вул. Староєврейській, 9 ще з початку 2012 року, оскільки згадане об’єднання співвласників не надало належних дозвільних документів на ці роботи. Водночас чиновниця розповіла: представники ОСББ стверджують, що мають дозволи з Києва, однак не надають їх. У зв’язку з відмовою надавати документи Львівській міській раді відкрито кримінальне провадження, додала Онищенко.

 Також на подвір’ї, де облаштовують майданчик закладу громадського харчування, перебувало кілька, так би мовити, охоронців — чоловіків спортивної статури. Час від часу вони перегороджували журналістам доступ до подвір’я і до території будинку, наполягаючи на тому, що йдеться про приватну власність. Натомість Лілія Онищенко (на фото) запевнила, що подвір’я є у спільному користуванні двох будинків.

 На місці події написали розпорядження про припинення робіт, але після того як журналісти та представники влади пішли звідтіля, майстри… повернулися в підвал та продовжили роботу над створенням, як запевняють місцеві мешканці, пивоварні, котра є своєрідним продовженням готельного комплексу на Староєврейській, 9.

 Володимир Креховецький трохи полежав на сходах, а потім пішов до губернатора Віктора Шемчука. За словами пана Шемчука, Креховецький прийшов брудний у будівлю ЛОДА та попросив посприяти у зустрічі з представниками прокуратури. Віктор Шемчук подзвонив в обласну прокуратуру та домовився про прийом, проте губернатор запевнив, що Креховецький не розповів, у чому справа, відтак Шемчук не володіє інформацією щодо незаконних робіт у пам’ятці архітектури.

 За інформацією сайту ZAXID.NET (власник — мер Львова Андрій Садовий), власником будинку на вул. Староєврейській, 9 насправді є бізнесмен Григорій Козловський. Прізвища бізнесмена Григорія Козловського нема на жодному з документів, які надали забудовники представникам правоохоронних органів, про це на брифінгу журналістам повідомив наступного дня начальник Львівського міського управління міліції Сергій Зюбаненко. Отак от…

 Будівельні роботи, що їх провадять власники будинку на вул. Староєврейській, 9, становлять потенційну загрозу для будинку на пл. Ринок, 16, заявила вже 7 серпня під час брифінгу начальник Управління охорони історичної спадщини Львівської міської ради Лілія Онищенко.

 За словами пані Онищенко, загроза пов’язана з тим, що люди, які провадять будівельні роботи, проникли також у підвальні приміщення на пл. Ринок, 16, самовільно проводячи там роботи і захоплюючи територію.

 «Звичайно, ці підвали є у спільному користуванні всіх мешканців будинку, але чомусь виявилося, що вже половина з них захоплена забудовником. Захопив він їх таким чином, що підрубав контрфорс і прорубав стіну. Можу вам сказати, що цей мур походить щонайменше з готичного часу забудови Львова, тобто до пожежі 1527 року. Це — мур, складений із великих кам’яних брил. Він розбитий, і фасадна стіна тепер під загрозою. Якщо її не укріпити, то вона може зруйнуватися», — зазначила Лілія Онищенко.

 При цьому представниця міської ради наголосила, що будинок на пл. Ринок, 16 є пам’яткою національного значення, відтак компетентним органом у цьому питання є Львівська ОДА.

 «Звичайно, що така інформація до мене доходила. Я читаю Інтернет, бачу, хто там гравці. І це тим більше прикро, тому що люди, які мають гроші, могли би відреставрувати об’єкти і були би потім з того горді, що вони вклали свої кошти в порятунок і реставрацію», — вважає пані Лілія.

Підготував Микола САВЕЛЬЄВ

 P.S. Із запису на сторінці Лілії Онищенко у мережі Facebook: «Оце гарно сьогодні було на площі Ринок, вранці під № 16 міліція охороняла забудовників, що захопили спільний дворик кількох будинків та прорубали метровий мур в середньовічну кам’яницю від мешканців. До стрілянини не дійшло, але отруйний газ в пивницю пустили. Якийсь паскудний, бо кашляли навіть перехожі на площі. Забудовники наші, місцеві, рідні, кувалдами по каменю, якому 500 років. А по обіді під № 10 завершили реставрувати аварійні скульптури на даху, яким понад 300 років. Вручну розчищали кожен фрагментик, простоять наступні 300 років. За гроші німецьких платників податків для наших «поціновувачів старовини», таких як із № 16».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *