Василь Павлюк: «У наявній системі влади навіть святі нічого не зроблять»

Ольга ГНАТИШИН, для "Львівського порталу"

|

Чи відправлять мера  А.Садового у відставку? Як вирішити житлову проблему, куди дівати сміття зі Львова? Відповіді на ці та інші питання – далі в актуальному інтерв’ю з секретарем Львівської міської ради Василем Павлюком.

– Навесні одним з найбільш болючих питань є дороги. Чи могли б Ви скласти рейтинг найгірших доріг Львова та області?

– Якщо говорити про Львів, то це частина вулиці Городоцької від «Магнусу» до церкви святої Анни, роздоріжжя Шевченка. Це дуже «вбита» дорога. Другою є вулиця Богдана Хмельницького, яка теж потребує негайного втручання. Третя – вулиця Замарстинівська. Там потрібна зручна транспортна розв’язка, щоб машини могли нормально покидати центральну частину Львова. Щодо області, то варто згадати практично всі дороги, які йдуть до обласних центрів – Тернополя, Івано-Франківська, Луцька. Доріг просто немає, а є «сафарі драйв».

– Зараз Львів готується до нового міжнародного спортивного свята – «Євробаскету». На Вашу думку, яку користь чи, можливо, негативи принесе місту підготовка і проведення цього чемпіонату?

– Негативів я зараз не бачу. Коли ми проводили «Євро-2012» було дуже багато питань, багато роботи, багато невирішеного. Але в загальному для Львова це принесло користь тому, що місто отримало добру промоцію у Європі та світі. Зараз бачимо, що дуже багато пересічних європейців приїжджають до Львова просто подивитися, бо почули хороші відгуки про наше місто від уболівальників, які тут побували. Також позитив є в отриманні сучасного летовища. Щодо стадіону, то на мою точку зору, треба було провести реконструкцію стадіону «Україна» і ми б мали один стадіон. А зараз маємо два стадіони, які місто утримувати одноосібно не може. Держава зараз передати «Арену Львів» місту, і ми «впираємось» тому, що в нас не буде грошей на утримання цього стадіону. А потрібно щонайменше 12 млн. грн. на рік.

Але загалом, якщо події довкола «Євробаскету» будуть добре розвиватись і буде збудовано арени, це для Львова буде дуже позитивно. Пізніше львівські баскетбольні команди матимуть де тренуватись і де проводити чемпіонати. Крім того, це робочі місця та інфраструктура довкола тих арен. Так що я не бачу якогось негативу в тому, що будемо проводити ці змагання.

Проблемним для Львова залишається питання сміття. Як Ви вважаєте, потрібно шукати нову ділянку для вивезення відходів, або ж існує інший вихід із ситуації?

– Ця проблема, мабуть, вже всім оскому набила і дуже багато бюджетних коштів витрачається, вважаю, «на вітер». Сьогодні знайти нову ділянку не території області практично неможливо. Місцеві громади не хочуть, щоб на їхній території розміщувався такий полігон. Хоч сьогодні у Європі існують прекрасні нові технології. Скажімо, у Відні сміттєпереробний завод розташовано майже у самому центрі міста. Завод нікому не заважає, і є екологічно чистим. Зараз можна розглядати цю проблему, але, на жаль, я не належу до виконавчих органів влади, а до представницьких органів влади. І ми не все можемо. Маємо програму щодо ТЕЦ-2. Там є достатньо території, щоб можна було зробити сортувальні лінії. А сміття, яке треба було б навіть не спалювати, а переробляти у гранули. Пізніше гранули будуть спалювати, а отримана теплова енергія могла б обігрівати практично весь південний район Львова за дуже низьким тарифом. Крім того, там є величезні території, можна побудувати теплиці і вирощувати квіти, зелень, помідори, цибулю, редиску та інше за низькими цінами. Але, на жаль, сьогодні у моїй компетенції замало важелів, щоб я міг це втілити у життя. Проте ми будемо доводити міському голові і виконавчим органам влади, що ця ідея, ця програма є потрібною для міста.

– Ще одна гостра проблема Львова – житлова. На Вашу думку, які шляхи для повного або ж часткового вирішення цієї проблеми?

– Мабуть, я не відкрию Америки, що за 22 роки Незалежності України у Львові не побудовано жодного метра доступного житла. Нерухомість будується, але елітна. Студенти і молоді сім’ї купити житло просто не можуть. На сьогодні десятки тисяч людей стоять у квартирній черзі. Є програма «Доступне житло», не перший рік існує «Молодіжне кредитування». Але, на жаль, сьогодні місто недостатньо приділяє увагу цьому питанню. Я подав на розгляд міському голові програму, розроблену з депутатською комісією житлової політики. Ми пропонуємо, щоб місто виділяло ділянки під таке будівництво. І, принаймні,  ми могли б щорічно виділяти певну суму для виділення безкоштовного житла, яке не перебуватиме у приватній власності. Ми б могли б тим сім’ям, які живуть у гуртожитках або інших подібних місцях, надавати житло без права приватної власності. З іншого боку, Львів міг би споруджуватти житло, яке б коштувало 4-5 тис.грн. за м.кв., а не 8-10 тисяч, як зараз є. До певної міри міський голова і його заступники погоджуються, але поки що серйозних кроків з їхнього блоку я не бачу.

– Чому у Львові настільки активно обговорюється питання МАФів? Це справи бізнесу і влади, чи за цим стоїть щось інше?

– Міський голова хоче, щоб Львів був європейським. І я також цього хочу. Однак, сьогодні чимало людей не мають роботи і не мають за що свої сім’ї годувати. Тому якщо вони назбирали гроші і поставили кіоск, то це не значить, що наживають величезні гроші, а отримують спосіб забезпечити проживання своїх сімей. Сьогодні виконавчі органи влади фактично оголосили війнук МАФам. Повторюся6 я теж за те, щоб Львів був гарним і європейським, але є реалії життя. Якщо ми зараз ліквідуємо всі МАФи, то близько 20 тисяч людей залишаться без роботи. А у Львові і без того – 8 претендентів на одне робоче місце. Тоді одразу ж підніметься злочинність, бо люди будуть змушені якоїсь діставати гроші. Тому ми ставимо питання по-іншому. Звичайно, потрібно впорядкувати МАФи, вони мають мати відповідний вигляд, не продавати алкоголь і тютюн малолітнім. У цьому ми стоїмо на боці виконавчої волади. Але ми проти повного блокування надання дозволів МАФам. Половина кіосків у Львові змушені працювати нелегально, бо це питання не вирішується на законному рівні.

– Василю Михайловичу, чи є підстави вважати, що команда Садового лобіює певні бізнесові або ж політичні інтереси?

– Щоб стверджувати це, треба мати факти, а я таких фактів не маю. Але те, що щось не так відбувається – це правда. Навіть щодо згаданих раніше МАФів, скидається на те, що хтось лобіює великий бізнес. Скажімо, супермаркети зацікавлені у меншій кількості кіосків. Але чи хтось лобіює, а не маю таких фактів.

– Тривалий час у Львівській міській раді триває певне непорозуміння, або навіть протистояння між депутатським корпусом і міським головою. Чи варто  очікувати ближчим часом відставки А.Садового і які можуть бути причини для такого кроку?

– Протистояння триває і надалі через структуру виконавчої влади. За законом, міський голова мав подати депутатам на затвердження нову, або ж наявну структуру, заступників, виконавчий комітет. Усе це залишилось з минулої каденції. Можливо, міському голові так добре. Але депутатський корпус оновився на 70%. Прийшли зовсім нові люди, які не затверджували цих заступників і виконком. Зайшла коса на камінь: міський голова не виносить це питання на розгляд, а депутати не погоджують. Нещодавно голова виніс структуру, депутати внесли правки. Було вето, яке подолано і зараз справа є у суді.

Щодо відставки, то я особисто проти будь-яких відставок. Якщо громада обрала, то тільки громада має право вимагати відставки. З моєї точки зору, він повинен допрацювати, відзвітувати перед громадою, а тоді нехай громада скаже своє слово.

– Якщо А.Садового все ж відправлять у відставку, то за законодавством, керувати містом будете Ви. Яких у такому випадку змін варто очікувати Львів’янам?

– Так, за законом у такому випадку обов’язки виконує секретар. Чи це буду я – невідомо. У будь-який момент мене можуть переобрати депутати. І я б не хотів говорити наперед чи будуть якісь зміни, чи не будуть, Якщо таке станеться, тоді й поговоримо про зміни.

– І останнє питання. Чи готові Ви переїхати до Києва і в якому статусі?

– Я дуже люблю Львів. Я патріот свого міста і галичанин. Взагалі вважаю, що Галичина – це Богом даний край, а Львів є столицею усієї Західної України. До Києва мене не тягне абсолютно. Хіба що будуть якісь зміни політичні. Скажу більше. Я за те, щоб в Україні пройшли серйозні політичні реформи. Наша держава має дуже низькі шанси вижити, якщо надалі залишатиметься стара радянська управлінська система. Без реформи держава має дуже малі шанси, незалежно від того, хто прийде до влади. Раніше все йшло до Москви, а сьогодні – до Києва. Регіони мали б не чекати подачок зі столиці, а самостійно визначати як їм жити. Тоді громада буде питати в місцевих політиків про виконання обіцянок та обов’язків. Бо у наявній системі святі можуть прийти до влади і нічого не зроблять – система примушує працювати за своїми правилами. До прикладу, коли приходить інвестор, то хоче державних гарантій, а Кабмін хоче дасть, а не хоче – не дасть. А при місцевому самоврядуванні це було б простіше. Тому я прихильник розвитку місцевого самоврядування. Зараз усі політики хочуть потрапити до парламенту. І що далі? Якщо політик хоче працювати для своєї громади, то це не обов’язково робити у Києві, можна і в рідному місті. Але для цього мають бути відповідно виписані закони. Бо сьогодні, що є обласна чи районна чи міська ради, що їх немає. Так що Київ для нормального українського політика – це не є самоціль. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *