Рейтинг губернаторів: кого час звільняти

ЮРІЙ ВИШНЕВСЬКИЙ, ЄВГЕН ПІВНЄВ, КОМЕНТАРІ

|

За три місяці, що минули з часу складання попереднього рейтингу (див. «k:» №34 (322) від 7 вересня), найпомітніше погіршилася ситуація на Дніпропетровщині, Херсонщині й Миколаївщині. Губернатори цих областей Олександр Вілкул, Микола Костяк і Микола Круглов втратили відповідно 34, 33 і 26,5 бала. Вілкул опустився на десять місць (з дев’ятого на 19-е), Костяк — на дев’ять (з восьмого на 17-е), Круглов — на сім (із шостого на 13-е). А в трійці аутсайдерів за підсумками трьох кварталів опинилися керівники Луганської, Черкаської й Запорізької областей Володимир Пристюк, Сергій Тулуб і Олександр Пеклушенко

 Змичка міста і села

 Загальна економічна ситуація в країні не налаштовує до розмов про успіхи. Будівництво, промисловість, транспорт і сільське господарство в єдиному пориві вирішили «віддячити» уряд за «мудру» політику й продемонстрували падіння, темпи якого щомісяця прискорюються.

За даними Держстату за січень-жовтень, спад у будівництві спостерігається у 22-х із 27-ми регіонів. У цілому в країні обсяг виконаних будівельних робіт порівняно з аналогічним періодом минулого року впав на 10,2%, а порівняно із січнем-жовтнем 2007-го — скоротився у 2,5 разу. У 23-х регіонах обсяги будівництва становили менше 50% від рівня 2007 року, у тому числі в 15 регіонах — менше 40%, з них у десяти регіонах — менше 33% (що означає скорочення більш ніж утричі).

Випуск промислової продукції в січні-жовтні 2012 року впав щодо аналогічного періоду минулого року на 1,4%. Негативну динаміку показали 14 регіонів. Темпи спаду по місяцях (у порівнянні з відповідним місяцем 2011 року) такі: червень — спад на 1,4%, липень — на 0,9%, серпень — на 4,7%, вересень — на 7%, жовтень — на 4,2%. Вантажообіг транспорту за десять місяців упав на 6,4%, і навіть пасажирооборот скоротився на 0,9% (незважаючи на Євро-2012).

У сільському господарстві обсяг виробництва в січні-жовтні 2012 року щодо січня-жовтня 2011-го знизився на 5,1%. Падіння відбулося в АР Крим і в одинадцяти з 24 областей, причому в шести областях і АРК спостерігався спад на 15–20%. Несприятливі погодні умови самі по собі не могли призвести до такого сумного результату — вагому лепту вніс уряд. А втім, залишається спірним, що найбільше вплинуло: діяльність Кабміну в сфері аграрної політики чи ж його бездіяльність.

Наслідком такої ситуації стало те, що в усіх без винятку регіонах спостерігаються провали по тих чи інших напрямах. Зокрема, кожний з регіонів увійшов до четвірки аутсайдерів за деякими з 20 критеріїв, на яких будувався рейтинг губернаторів. І якщо й можна когось хвалити, то, напевно, тих керівників регіонів, у кого цих провалів поменше, ніж в інших.

 Костюк може пишатися здоров’ям жителів області

Протягом всього цього року найбільшим досягненням Львівщини залишається попадання в п’ятірку регіонів із найнижчим рівнем смертності. Інші показники, які в набагато більшій мірі залежать від професіоналізму чиновників з ОДА, залишаються середніми, нижчими за середні або поганими. Так, третій квартал поспіль в області фіксується найвища середньомісячна неповна зайнятість — 32,4 невідпрацьовані години (або чотири повноцінні робочих дні) в середньому за дев’ять місяців на кожного працівника. Львівщина входить у трійку відстаючих за динамікою роздрібної торгівлі та будівництва і за сальдо зовнішньої торгівлі. Отже, голова Львівської ОДА Михайло Костюк зайняв 21-ше місце з результатом –28 балів.


 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *