Кому служитимуть регіонали у парламенті?

Дмитро КАЧУРА

|

За підрахунками експертів, у сьоме скликання Верховної Ради потрапляє приблизно 192 «регіонала». За списками Партія регіонів мандати отримають понад 75 осіб, а по «мажоритарці» на даний момент проходить приблизно 116 осіб. Однак їх полку може поменшати через Київську область, де розгорнулася битва практично за кожен округ. Тим не менш, вже зараз можна окреслити певні тенденції в те, на які «центри сили» будуть орієнтуватися потрапили в парламент «біло-сині» законодавці.

 Група Ахметова

Незважаючи на те, що сам Ринат Леонідович не пішов у Верховну Раду, його «могутня купка» буде однією з наймогутніших в Партії регіонів. За підрахунками «Коментарів», в орбіті Ахметова перебувають приблизно 38 народних депутатів. Якщо говорити конкретно про список, то тут в Ріната Леонідовича 18 осіб.

По-перше, мова йде про першого заступника глави Адміністрації Президента Ірину Акімову (№ 6), керівника метзаводу імені Ілліча Володимира Бойка (№ 7), близького друга і бізнес-партнера Ахметова Бориса Колесникова (№ 8). Далі йдуть люди, котрі так чи інакше працюють з Рінатом Ахметовим і захищають його інтереси в бізнесі.

Це – колишній юрист СКМ Юрій Воропаєв (№ 26), президент Луганської «Зорі» Євген Геллер (№ 29), колишній водій Ахметова Володимир Мальцев (№ 30), Сергій Кий (№ 33), котрий свго часу працював в структурах донецького « Шахтаря ».

Також до групи Ахметова зараховують Андрія Селіварова (№ 41), що свого часу брав участь у «віджиманні» «Дніпроенерго», колишнього прес-секретаря Бориса Колеснікова Олену Бондаренко (№ 47), а також Юрія Черткова (№ 50), який, будучи нардепом , за весь скликання не зареєстрував жодного законопроекту. Але при цьому отримав від Президента Януковича орден «За заслуги» за «плідну законодавчу діяльність».

Також в орбіту Ахметова потрапляює Нуруліслам Аркаллєв, який за освітою є «тренером самбо та дзю-до» (№ 52). Також варто згадати людину Бориса Колеснікова – Віталія Калюжного (№ 58), колишнього гендиректора фірми «Люкс» Станіслава Мельника (№ 61), колишнього директора департаменту СКМ з питань безпеки Володимира Малишева (№ 62), колишнього директора «Павлоградвугілля» Павла Коржа (№ 66), колишнього керівника «СКМ», нинішнього глави ради Нацбанку Ігоря Прасолова (№ 68) та ще одного адвоката Ахметова Анатолія Коржева (№ 70). Також під питанням потрапляння Олександра Заца (№ 77), який свого часу був заступником голови Донецької облради за часів Бориса Колеснікова.

За мажоритаркою у Ахметова теж проходить чимало людей. До прикладу, в кримському окрузі № 10 переміг голова правління «Крименерго», підконтрольного Ахметову, Григорій Груба. На Луганщині – керівник «Свердловантрацит» і президент свердловського «Шахтаря» Олександр Коваль (№ 111).

Окремо слід проаналізувати вотчину Ахметова – Донецьку область. Людьми, підконтрольними Рінату Леонідовичу, називають переможців низки округів – директора Горлівського коксохіму Олександра Бобкова (№ 41), Тетяну Бахтєєву, яка нібито доводиться родичкою Ахметову (№ 42), секретаря Донецької міськради Миколи Левченка (№ 44), віце-президента хокейного клубу «Донбас», котрий також працює в колесніковскіх компаніях «Київ-Конті» та «АПК-Інвест», Дениса Омеляновича (№ 49).

У цю ж групу входить колишній заступник генерального директора маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча Сергій Матвієнков (№ 57) і Андрій Пономарьов – глава правління ПАТ «Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат».

Більшість переможців-регіоналів у Дніпропетровській області також певною мірою зав`язані на Ріната Леонідовича через колишнього топ-менеджера ахметовського «Метінвесту», а нині – губернатора Дніпропетровщини – Олександра Вілкула. Саме Вілкул проводив кастинг кандидатів в депутати від ПР. Тому переможці в округах перший заступник мера Дніпропетровська Ігор Циркін (№ 25), заступник голови Дніпропетровської ОДА Іван Ступак (№ 26), начальник Придніпровської залізниці Олександр Момот (№ 27), начальник головного управління МНС області Віктор Бутковський (№ 29), заступник мера Дніпродзержинська Костянтин Гузенко (№ 30), перший заступник мера Кривого Рогу Костянтин Павлов (№ 31), депутат Дніпропетровської облради Юрій Любоненко (№ 32), перший заступник голови Дніпропетровської ОДА В`ячеслав Задорожний (№ 33), народний депутат Сергій Глазунов (№ 34) директор «ДТЕК Павлоградвугілля» Артур Мартовицький (№ 36), народний депутат від ПР Дмитро Шпенов (№ 37) в парламенті будуть орієнтуватися на Вілкула, який і сам думає про підвищення в Київ. І тому орієнтується на думку авторитетного Ріната Ахметова.

 Група «Газовиків»

Друга за силою група в Партії регіонів – Фірташа-Льовочкіна-Бойка – значно поступається в чисельності своїх «багнетів» Ахметову. Їх, за скромними підрахунками, в рядах фракції Партії регіонів буде приблизно 20 осіб. Правда, вони компенсують «нестачу» самовисуванцями і «засланими козачками» в опозиційних політсилах. У списку ПР в прохідній частині від «газовиків» всього п`ять чоловік. Це міністр юстиції Олександр Лавринович (№ 12), який, до слова, зараз розглядається як одна з головних кандидатур на пост спікер парламенту. Також безпосередній стосунок до групи мають представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко (№ 39), відома «юлененависниця» Інна Богословська (№ 60) та баскетболіст Олександр Волков (№ 64). Під питанням потрапляння до парламенту керівника охорони Дмитра Фірташа Івана Мирного (№ 79).

Набагато веселіша ситуація на «мажоритарці»: цілі регіони були віддані на відкуп цій групі. Правда, в Києві їх висуванці «пролетіли». Однак в Київській області «газовикам» вдалося щось відвоювати у опозиції. За даними ЦВК, перемагають, зокрема, заступник голови НАК «Нафтогаз України» Сергій Кацуба (№ 92), президент Федерації кінного спорту Олександр Онищенко (№ 93) і заступник губернатора Київської області Ярослав Москаленко (№ 96).

У Криму від «газовиків» перемогли сестра глави АП Сергія Льовочкіна – Юлія Льовочкіна (№ 6) та гендиректор фірташівського підприємства «Титан України» Олександр Нечаєв (№ 9). Є свій представник і від Луганської області – Юлій Іоффе (№ 112), що має тісні контакти з міністром палива та енергетики Юрієм Бойко; від Харківської – подруга Богословської Ірина Горіна (№ 171), батько вже згаданого вище Сергія Кацуба голова Дергачівської райадміністрації Володимир Кацуба ( № 175) та заступник Фірташа в Федерації роботодавців України Анатолій Гіршфільд (№ 179). У Черкаській області переміг ще один представник так званої групи РУЕ – Геннадій Бобов (№ 196). В Одеській області партнером Фірташа є бізнесмен Іван Фурсін (№ 138). Ходять чутки, що відомий «тендерник» Антон Яценко нібито отримав адмінресурс для перемоги в окрузі № 200 після того, як йому дали «добро» на Банковій. Обох переможців-«регіоналів» в Чернівецькій області також відносять до центру впливу Фірташа і Ко – це глава правління «Чернівцігаз» Геннадій Федоряк (№ 203) і близький родич губернатора області Михайла Папієва – Артем Семенюк (№ 204).

 Люди, котрі орієнтуються на Януковича

У цю групу входять як «стародонецькі» – зокрема, творці Партії регіонів, – так і ті, хто в партії з`явилися не так давно, але без «сім`ї» Президента уявити себе не можуть. Їх кількість, а також вплив не можна ігнорувати. Їх в Партії регіонів, щонайменше, 41 осіб. Якщо говорити про список, то мова йде, зокрема, про один із творців партії Володимир Рибак (№ 10), помічниці Президента Ганні Герман (№ 13), кадровики Януковича Станіслава Скубашевського (№ 14), міністрі ЖКГ, колишнього губернатора Донецької області Анатолії Близнюк (№ 15).

Підтримує тісні зв`язки з «сім`єю» і олімпійський чемпіон з вільної боротьби Ельбрус Тадеєв (№ 20). Ну, і куди ж без Віктора Януковича-молодшого (№ 22). У свою чергу, близькою людиною до Віктора-старшому є Володимир Демидко (№ 28) – заступником голови Партії регіонів з ідеології. Пов`язаний з «сім`єю» і голова податкового комітету ВР Віталій Хомутинник (№ 23). Завгоспом Януковича часто називають Миколу Дем`янка (№ 34). Старий «донецький» Юхим Звягільський (він переміг в окрузі № 45) і його зять Володимир Вечерко (№ 31 у списку) теж є тими, хто формують фундамент президентської неформальній вертикалі.

Загалом політичних мастодонтів в рядах ПР вистачає. Правда, не зовсім зрозуміло, навіщо ПР потрібні Олександр Кузьмук (№ 43) та Анатолій Кінах (№ 59), які вже давно не світяться у великій політиці. Якщо ж говорити про Григорія Смітюха (№ 49), то його близькість до партії влади можна простежити хоча б у тому, що саме йому нібито належить будинок на вулиці Липській, де розташувався штаб ПР.

У групу «навколсімейних» входять також великий олігарх Антон Пригодський (№ 53), колишній генпрокурор Геннадій Васильєв (№ 54), син колишнього губернатора Донецької і Сумської областей Володимира Щербаня – Артем Щербань (№ 57). А ось мало кому відомий Вілен Шатворян (№ 67) – це особистий друг Віктора Януковича-молодшого. У них одне хобі – автогонки. Без парламентського диригента нинішнього скликання Михайла Чечетова також було б важко уявити партію влади.

Значне представництво у цій хоч і різношерстої, але консолідованої навколо однієї людини групи спостерігається і в мажоритарних округах. Так, у Донецькій області старожилами є Валентин Ландик (№ 43), президент Акціонерного товариства «Вугільна компанія« Шахта Красноармійська-Західна № 1» Леонід Байсаров (№ 50), нардепи Ігор Шкіря (№ 52) та Владислав Лук`янов (№ 54).

У цю групу можна віднести і брата вже згаданого екс-генпрокурора Геннадія Васильєва – Олександра Васильєва (№ 59). Також мова йде про помічника «червоного директора» Новокраматорського машинобудівного заводу Георгій Скудар – Юрії Боярського (№ 48). По суті, Боярський – представник сімдесятирічного Скударя в парламенті. Ще одним «червоним директором» є голова ради директорів “Мотор Січ” В`ячеслав Богуслаєв (№ 77). Пройшов у Раду і його помічник Ярослав Сухий (№ 74). Син генпрокурора Віктора Пшонки, переможець округу № 81 Артем Пшонка також автоматично потрапляє в цю групу. Як і зять покійного Василя Джарти Валерій Омельченко, який переміг в окрузі № 55 на Донеччині.

Слід розуміти, що губернатор Кіровоградщини Сергій Ларін практично у всьому орієнтується на «родину» Президента. Тому і його кандидати – «тушка» Станіслав Березкін (№ 100), людина, близька до Ларіну Віталій Грушевський (№ 101) і заступник губернатора Сергій Кузьменко (№ 103) – автоматично стають членами цієї масштабної групи.

У Луганській області «старі» кадри, орієнтовані на Януковича, являє Володимир Демішкан (№ 114), в Одеській – «підрахуй» Сергій Ківалов (№ 135) і нардеп, почесний президент одеського «Чорноморця» Леонід Клімов (№ 137), у Рівненській – у минулому багаторічний губернатор області Микола Сорока (№ 155), Сумській – син екс-глави СБУ на рубежі століть Леоніда Деркача – Андрій Деркач (№ 159). У Миколаївській області (округ № 127) – один із засновників ПР Володимир Наконечний. У Вінницькій області близьким до родини людиною є губернатор області Микола Джига (№ 15), який у 2009 році був одним з головних фігурантів по вилученню документів відносно вартості оренди Міжгірщини.

 Група Клюєва та «умовно клюєвські»

Ще одна досить впливова, хоч і нечисленна група в ПР, знаходиться під рукою у нинішнього секретаря Радбезу Андрія Клюєва. Всього «клюевцев» в Партії регіонів зібралося приблизно 10 осіб. Крім самого Андрія Петровича (№ 4 у списку), до групи входять ще недавно опальний Нестор Шуфрич (№ 27) і колишній керівник клюєвського «Актив-банку» Олександр Єгоров (№ 44). Також на Клюєва в парламенті цілком можливо будуть орієнтуватися і потрапили в список «зальотні» олігархи. У всякому разі, поки вони не знайшли собі інших патронів. Це і Таріел Васадзе (№ 36), і Василь Хмельницький (№ 37), і Євген Сігал (№ 48). Кажуть про тісні зв`язки Клюєва і з колишнім «бютівцем», засновником «Таврійських ігор» Миколою Баграєвим (№ 51). Якщо мова йде про мажоритарку, то тут на Клюєва будуть орієнтуватися переможець округу на Закарпатті – перший заступник губернатора області Олександра Ледиди Іван Бушко (№ 73). У Запорізькій області близьким до Клюєва людиною є колишній заступник міністра економіки Володимир Бандуров (№ 79). В Одеській області до умовної групи Клюєва належить «тушка» Віталій Барвіненко (№ 141). У Донецькій же області в мажоритарному окрузі № 46 переміг брат Андрія Клюєва – Сергій Клюєв.

«Добкіно-Кернесівці», «литвинівці», «азаровці», «луганські» та інші

У списку Партії регіонів опинилася група людей, що складається з народних депутатів «Блоку Литвина». Мова йде про нардеп Ігор Шаров (№ 16), Олег Зарубінський (№ 38), Катерині Ващук (№ 45). Також на межі проходження перебуває помічник Володимира Литвина Юрій Благодир (№ 78).

Не варто забувати і про невелику групу Сергія Тігіпка (№ 3). У неї зокрема, входить депутат Одеської облради Світлана Фабрикант (№ 25), депутат Київської облради Володимир Дудка (№ 35) і головний київський «штабіст» партії Тігіпка «Сильної України» Олег Шаблатович (№ 55).

У Харківській області існує свій центр сили. Керівництво області в особі мера Харкова Геннадія Кернеса і губернатора Харківщини Михайла Добкіна, по суті, створили свою групку мажоритарників, яка буде в разі чого представляти їх інтереси. Це – нардепи Дмитро Святаш (№ 170) і Олександр Фельдман (174), депутат Харківської міськради Володимир Мисик (№ 172), брат губернатора Дмитро Добкін (№ 178), будівельний магнат Анатолій Денисенко (№ 173) і начальник Південної залізниці Віктор Остапчук (№ 177).

Є своя невелика група у прем`єр-міністра Миколи Азарова. По-перше, він одноосібно очолює список. Крім того, за мажоритаркою в Донецькій області переміг його син Олексій Азаров (округ № 47). Також у Миколи Яновича є непогані зав`язки на Миколаївську область: місцевий губернатор Микола Круглов працював під керівництвом Азарова в ДПАУ. І люди, яких Круглов висунув по мажоритарних округах – глава фракції ПР у міськраді Миколаєва Артем Іллюк (№ 128), глава фракції ПР у Миколаївській облраді Микола Жук (№ 129), багаторічний (з 1987 року) мер Воскресенська Юрій Гержов (№ 131) , заступник губернатора області Віталій Травянко (№ 132) будуть, без сумніву, прислухатися до думки Миколи Яновича, поки він ще має вагу. Є у Миколи Яновича свій мажоритарник у Харківській області – Євген Мураєв (№ 181), який, за чутками, перебуває в родинних зв`язках з нинішнім прем`єром.

Ще одна невелика підгрупа зав`язана на Юрія Іванющенка (№ 24 у списку). До неї зараховують, зокрема, переможця округу № 58 у Донецькій області народного депутата Олексія Білого.

Ще однією групою – «луганською» – заправляє нинішній глава фракції ПР Олександр Єфремов (№ 5 у списку). Група складається з луганських мажоритарників – нардепа Олексія Кунченко (№ 106), бізнесмена Сергія Горохова (№ 105), мера Лисичанська Сергія Дунаєва (№ 107), мера Алчевська Володимира Чуба (№ 110) і нинішнього посла України в Білорусі Віктора Тихонова (№ 113 ).

Також умовно можна визначити групу кримських мажоритарників – міністра освіти, науки, молоді та спорту АРК Віталіну Дзоз (округ № 1), багаторічну помічницю покійного Василя Джарти Олену Нетецьку (№ 2), селищного голову Мирного Олега Парасківа (№ 4) і міністра регіонального розвитку та будівництва ЖКГ Криму Сергія Брайка (№ 7). Зараз ці політики багато в чому орієнтуються на нинішнього прем`єра Криму Анатолія Могильова, проте в разі чого (розмови про швидку відставку Анатолія Володимировича останнім часом посилюються), вся ця група швидко знайде для себе правильний орієнтир.

 Група «балакучих і співучих голів»

У списку Партії регіонів достатньо людей, які отримали мандат не за близькі зв`язки з кимсь із верхівки партії, а просто через брак публічних людей. Зокрема, саме тому другим номером у списку ПР стала співачка Таїсія Повалій (№ 2). До цієї ж групи можна приєднати й Леоніда Кожару (№ 9), який не має особливого впливу, однак виконує завдання керівництва з міжнародних питань. Зміг зайняти непогану нішу і Володимир Олійник (№ 17), який світиться практично на всіх ток-шоу країни. Стосується це і нинішнього міністра освіти Дмитра Табачника (№ 11), Володимира Макеєнка (№ 19), який потрапляє в парламент уже вшосте. Потрібен і Вадим Колесніченко (округ № 225), який зі своїми законодавчими ініціативами виконує роль страшила.

 «Болото»

У теж час значна кількість «регіоналів» буде розбиратися зі своїми уподобаннями вже в стінах Верховної Ради. За прогнозами «Коментарів», таких потенційних «пристосуванців» на даний момент налічується близько 30-35 чоловік. Більшість з них в Раду потрапили вперше. Тому на кого орієнтуватися, вони зрозуміють вже походу законодавчого процесу. Тому що їх політичне кредо, як у героя «Дванадцяти стільців»: «завжди».

Ілюстрація: Shutterstock 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *