Садовий ПЕРЕбдів

Всеволод ПОЛІЩУК, Коментарі

|

Атмосфера свята, майже досконалий порядок, задоволені гості Євро–2012. Підтвердженням цьому можуть слугувати відгуки про Львів іноземної преси. Велика кількість і добра підготовка волонтерів справді дуже помітна у місті так само, як і незвична оперативність і доброзичливість міліції. Єдиний інцидент, який загрожував перерости у щось серйозне, — бійка між українськими та російськими вболівальниками біля центральної фан-зони, але правоохоронці загасили її за кілька хвилин. Так само кореспондентові «k:» кілька разів доводилося бачити німецьких уболівальників, які зверталися за підказками до патрульних. Ті, попри проблеми з мовою, не відмахувалися, а терпляче намагалися допомогти. З інших приємних сюрпризів варто згадати чисті туалети, привітних до гостей із Європи обивателів і відсутність збоїв у роботі комунальних служб. Щоправда, варто пам’ятати, що Львів за визначенням більш готовий приймати велику кількість туристів. Такі проблеми, як наявність іншомовних меню чи офіціантів, облаштування відпочинкових закладів і готелів засобами для неповносправних, банальна культура спілкування з туристами тут постійно вирішуються принаймні понад десятиліття. А наплив фанатів — не такий уже й великий. Скажімо, на травневі свята вулицями Львова гуляло принаймні не менше туристів. Інша річ, що відсоток іноземців був серед них нижчий. У будь-якому разі, якщо й говорити про якісь недоліки організації Євро–2012 і пов’язаних із ним заходів, то радше варто згадувати надмірності, аніж недопрацювання. Наприклад, із перекриттям вулиць у Львові явно перестаралися, через що чимало львів’ян відчували незручності. З одного боку, безпека, з іншого — неможливість дістатися навіть додому. Дехто досі не отримав перепусток, хоча подавали заявки у визначений термін. А до людей, які за це відповідають, достукатися у ці дні дуже важко. Доводиться переконувати працівників ДАІ й розраховувати на їхню людяність.

Проблема ще й у тому, що перекривали насправді значно більше вулиць, ніж оголошували, і вони у дні матчі охоплюють чи не всі центральні вулиці (хоча стадіон аж на околиці). При цьому виникли проблеми, наприклад, із доставкою на стадіон неповносправних. Очевидці розповідають, наприклад, що мер німецького Гайдельберга, який, попри всі бойкоти, приїхав на матч своєї команди зі зламаною ногою, пішки добирався кілька кілометрів. Та ж проблема виникла і в кількох «колясочників».

Якщо ж узагальнити, поки що довгоочікуване Євро відбувається у Львові без особливих проблем. Судячи ж із відгуків вболівальників на вулицях та іноземних журналістів у їхніх статтях, однієї з цілей, на які розраховували перед чемпіонатом, досягнуто. Євро–2012 як презентація туристичного міста Львів відбувається на ура. 
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *