Втрачені європерспективи Дрогобича, або куди закопали мільйони

Роксолана Вітер

|

Святкова євроейфорія чимраз дужче захоплює Львівщину, іноземна преса не втомлюється нахвалювати Львів та його мешканців, а туристи складають шану львівській гостинності, дівчатам та архітектурі. Ще рік тому влада Дрогобича на чолі з міським головою Олексієм Радзієвським обіцяла своїм міщанам не менші «європерспективи». Позаяк міський стадіон «Галичина» мав стати тренувальною базою для однієї зі збірних Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

 Як все було?

Теоретично свою підготовку до Євро-2012 Дрогобич мав розпочати ще наприкінці 2009 року. Саме тоді пролунала інформація про те, що дрогобицький стадіон внесено до переліку тренувальних баз для команд, що братимуть участь у Євро-2012. Окрім власне футбольного поля для тренування, база мала бути оснащеною роздягальнями, спортзалом та чотиризірковим готелем.

Не минуло й півроку, як у червні 2010 року дрогобицькі чиновники з притаманною галичанам «швидкістю» визначили генпідрядника реконструкції дрогобицького стадіону «Галичина» під тренувальну базу до «Євро-2012» – львівську фірму ТзОВ «Арка Моріс», яка виступала також генпідрядником реконструкції стадіону Львівського держуніверситету фізкультури «Скіф». Виконком зобов’язав директора Дрогобицького міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Ігоря Вичанського, на балансі якого перебуває стадіон, підготувати угоду підряду з генпідрядником на виконання будівельно-монтажних робіт з реконструкції стадіону згідно з проектно-кошторисною документацією.

Здавалося б два роки – достатній термін, аби реконструювати стадіон. Проте не судилося ТзОВ «Арка Моріс» реконструювати спортивну арену Дрогобича. Тодішній губернатор Львівщини Василь Горбаль «натякнув» дрогобицькій владі, що генпідрядник недобросовісний, відтак з ним попрощалися і взялися за пошук нового. Зрештою згодом з’ясується, що «Арка Моріс» і справді недобросовісний підрядник – львівські правоохоронці порушать кримінальну справу щодо керівництва фірми у зв’язку із недобросовісним проведенням реконструкції стадіону спортивної бази Львівського державного університету фізкультури.

 Шило на мило…

Після того, як договір з ТзОВ «Арка Моріс» розірвали, у Дрогобичі провели тендер, переможцем якого у вересні 2010 року стало ТзОВ «Укрдорпроект» з Комарно. До слова, попередній генпідрядник також був зареєстрований у м. Комарно Городоцького району. Проте і цього разу не склалося.

Зміна місцевої влади у Дрогобичі спричинилась до чергової зміни генпідрядника реконструкції дрогобицького стадіону.

Як відомо, міським головою Дрогобича у результаті місцевих виборів 2010 року було обрано «майже регіонала» Олексія Радзієвського, який буквально напередодні виборів зрікся Партії регіонів, до заснування і розбудови якої на Львівщині свого часу сам спричинився.

Саме він прийняв рішення про нову заміну генпідрядника, мотивуючи своє рішення «недобросовісністю» цього разу вже «Укрдорпроекту».

Нового генпідрядника реконструкції дрогобицького стадіону міська влада на чолі з Олексієм Радзієвським спромоглася визначити аж у липні 2011 року. Відтак міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» м. Дрогобича за результатами тендеру уклав угоду  на реконструкцію стадіону «Галичина» у Дрогобичі вартістю 26,58 млн грн з київським ТОВ «Трест Промтехмонтаж-2», яке контролював керівником київського ВАТ «Трест Промтехмонтаж-2» Юрій Лаптій.

Цього разу тендер було проведено за неконкурентною процедурою «закупівля в одного учасника», оскільки роботи мали виконуватись у рамках держпрограми підготовки до Євро-2012. В обґрунтуванні закупівлі було вказано, що «в зв’язку з стислими строками виконання робіт  з реконструкції стадіону, виникла термінова потреба у закупівлі робіт по об’єкту «Реконструкція стадіону «Галичина» у м. Дрогобичі», а самі роботи мають бути виконані до кінця листопада 2011 року.

На жаль, як показав час і цього разу генпідрядник реконструкції стадіону у Дрогобичі виявився недобросовісним.

 Обіцянки Радзієвського

До речі, про недобросовісність. Керівник нового підприємства-генпідрядника Юрій Лаптій також обіймав посаду президента Чернігівського заводу будівельних матеріалів. Ще у лютому 2011 року рішенням Печерського суду Києва Юрій Лаптій був заарештований за звинуваченням у шахрайстві. А визначення фірми «Трест Промтехмонтаж-2» новим генпідрядником відбулося на чотири місяці пізніше. Тобто цілком вірогідно можна стверджувати, що Олексій Радзієвський не міг не знати про кримінальні звинувачення проти генпідрядника, якому мер Дрогобича довірив готувати місто до Євро-2012.

Тому результати підготовки, попри усі запевняння і обіцянки Олексія Радзієвського, виявилися плачевними.

Ще влітку минулого року Олексій Радзієвський «бився у груди», обіцяючи, що реконструкцію стадіону завершать у листопаді 2011 року, мовляв уже закуплено 3 тисячі крісел на львівському заводі «Електрон». Цими сидіннями мали б облаштувати західну трибуну. Ці багатообіцяючі слова О. Радзієвського підхопило чимало дрогобицьких і львівських ЗМІ. Тоді ж стало відомо, що на відновлення стадіону Дрогобича уже витрачено 13 млн. грн. Аналогічну суму мали «освоїти» до кінця року.

Сумнівів у тому, що будівельники спільно з мером Дрогобича Олексієм Радзієвським успішно «освоїли» близько 30 мільйонів гривень немає. Проблема тільки в тому, що на місці стадіону, який мав приймати престижну європейську збірну немає ані газону, ані трибун, ані роздягалень. А сам стадіон, який до початку реконструкції був цілком прийнятним для проведення матчів місцевих команд, сьогодні виглядає як місце військових дій: на місці поля – болото, розриті котловани, повсюди будівельне сміття, напівзбудовані об’єкти незрозумілого призначення. Не дивно, що жодна збірна не обрала для своїх тренувань дрогобицьку арену, залишивши тим самим місто поза участю у Євро-2012.

При цьому вражають не лише об’єми закопування мільйонів, але й цинізм керманичів Дрогобича. Замість того, щоб визнати проблеми з реконструкцією стадіону і довести стадіон хоча б до того стану, з якого розпочиналась горе-реконструкція, Олексій Радзієвський та його перший заступник Олександр Коростельов до останнього годували дрогобиччан обіцянками та запевненнями, що все йде як слід. 

Ще 7 листопада 2011 році на оперативній нараді у дрогобицькій Ратуші Олександр Коростельов повідомляв про те, що на стадіоні зійшла трава і це дуже важливо, бо, мовляв, якщо б до кінця року трава не з’явилась, були б суттєві проблеми з трав’яним газоном під час «Євро-2012»…

У всій цій історії є ще один цікавий епізод – позаяк такі-сякі комунікації в районі стадіону таки були прокладені, котловани вириті, а незрозумілого призначення будівлі частково збудовані. Щоправда, подейкують, усе це – справа рук не генерального підрядника, а субпідрядників, з якими нібито досі не розрахувалась міська влада Дрогобича.

Наразі ж правоохоронні органи звинувачують посадовців у нецільовому використанні бюджетних коштів у сумі всього лише 170 тис. грн.

Сам Олексій Радзієвський під час своєї чергової прес-конференції повідомив, що реконструкцію стадіону «Галичина» зупинено через недобросовісність генерального підрядника та субпідрядних організацій.

Цікаво, що на одній із прес-конференцій восени 2011 року О. Коростельов повідомляв пресі, що реконструкцію стадіону здійснено на 70%, які є просто-на-просто непомітними неозброєному людському оку.

 Замість післямови

 Дуже хочеться вірити, що наші правоохоронні органи розберуться, в тому, хто ж таки винен. Адже йдеться не лише про мільйони «закопаних» у котловани гривень, але й про імідж Дрогобича. І якщо фірми-генпідрядники реконструкції як мінімум отримають клеймо «недобросовісних», то, цікаво, чи цього разу отримає клеймо «недобросовісного мера» Олексій Радзієвський, який допустив таку ганьбу для Дрогобича?

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *