Як Литвин зрадив мову

Дмитро КАЧУРА, Коментарі

|

 Як повідомило «Коментарям» джерело, секретар Радбезу Андрій Клюєв прибув у Раду в 8.30 ранку, зайшов до кабінету голови апарату Верховної Ради і, пробувши там 8 хвилин, залишив приміщення. Тобто, йому вистачило 8 хвилин для того, щоб проінспектувати готовність «кнопкодавів» проголосувати за одіозний законопроект Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка.

За версію про те, що за позитивний результат голосування було домовлено заздалегідь, свідчить також і те, як сьогодні відбувалася погоджувальна рада. У п`ятницю на його засідання пресу акредитували, однак, потім виявилося, що «согласілово» пройде без зайвих вух та очей. Окрім журналістів, туди не запросили й голів парламентських комітетів, що буває дуже рідко. Цікаво, що після погоджувальної ради представники різних фракцій по-різному трактували порядок денний: більшовики були впевнені, що мовне питання буде проголосовано (зокрема, про це заявляв глава фракції «народників» Ігор Шаров), а от опозиціонери чомусь вважали, що до скандального законопроекту просто не дійдуть руки. І що в разі чого вони встигнуть заблокувати трибуну. До речі, ще до самого засідання кореспонденту «Коментарів» стало відомо кількість нардепів, які підтримають законопроект «Про засади державної мовної політики» – 235 (в підсумку вийшло 234). Коли ж Володимир Михайлович відкрив засідання, «регіонали» малим числом – чоловік 20 з так званого «бійцівського клубу» ПР (Тедеєв, Забарський, Цюрко і Ко) – обступили трибуну, куди зійшов співавтор мовного законопроекту Вадим Колесніченко. Судячи з усього, він був готовий до чергової полум`яної промови, але сьогодні у ній не було потреби – все пройшло швидко: Литвин оперативно розібрався з питаннями, що стояли на порядку денному раніше законопроекту про мови, а потім поставив на голосування цей законопроект, і … опозиціонерам лише залишалося махати кулаками після бійки …«Нас кинули. Ми просто не встигли зреагувати. Начебто все було домовлено. Тому й не було відмашки з силового розблокування трибуни», – сказав кореспонденту «Коментарів» один з депутатів-активістів минулої бійки з мовного питання. А ось «бютівець» Андрій Шкіль чітко розставив всі крапки над «і»: «Литвину вдалося нас приспати. Але ми не допустимо голосування в цілому».

«Регіоналка» Олена Бондаренко заявила, що закон проголосують остаточно 21 червня. Проте інші депутати з більшості вважають, що другого читання не буде взагалі, в ньому немає необхідності: головне, що було зроблено сьогодні, електорату кинули «підживлення». Тепер до самих виборів ПР та інші провладні партії будуть розповідати, як вони ратують за російську мову. Хоча, не виключено, що друге читання таки буде восени, напередодні виборів. Але обов`язково з бійкою, щоб показати електорату, як «регіонали» з потом і кров`ю боролися з «нациками» за російськомовних.

Що ще продемонструвало сьогоднішнє голосування. По-перше, показовим стала поведінка Литвина. Цікаво, що на парламентській сторінці з даними про поіменне голосування Володимир Михайлович значиться як відсутній. Тобто, якщо це не технічна помилка, то в кріслі спікера сидів не він, а його дух. А ще це означає, що опозиція зможе хоча б спробувати оскаржити підсумки голосування в суді. Поведінка ж самого Литвина, на жаль, не дивує: у передвиборних реаліях на нього завжди можуть знайти управу, що робить спікера гутаперчевим. Тим більше, що він ніколи не відрізнявся стійкістю характеру. По-друге, цікаво себе повели й так звані «тушки». До початку засідання кореспондент «Коментарів» дізнався у глави фракції «Реформи заради майбутнього» Ігоря Рибакова, як будуть голосувати його «реформатори». Рибаков заявив, що фракція не буде підтримувати мовне питання. Однак, коли виявилося, що шестеро «реформаторів» проголосували «за», деякі “рибаковці” почали обурюватися, мовляв, домовлялися ж не голосувати. А дехто з них взагалі включив «дурника». Так, нардеп Каплієнко запевняв журналістів, що тиснув на червону кнопку, а вийшло, що його голос зарахували на користь законопроекту Ківалова-Колесніченко. «Я не знаю, чому мене так покарала доля», – посипав голову попелом Каплієнко. Джерела ж «Коментарів» вказують, що справа не в кнопці, а в зовсім інших речах, від яких залежить доля «тушок». І якщо мовний законопроект таки поставлять на голосування знову, то правильне голосування «реформаторів» і позафракційних явно буде коштувати для влади або дуже великих грошей, або стовідсоткових гарантій для перемоги в мажоритарних округах …

По-третє, підтримка або не підтримка законопроекту Ківалова-Колесніченко ще раз показала, що думка українських нардепів залежить від точки їх сидіння. Так, за мовний законопроект голосували два «народники» – Вадим Гривковський, якого пов`язують з кримським політиком, лідером партії «Союз» Левом Миримським, і Сергій Гриневецький, який піде на вибори по мажоритарному округу в Одесі, де можна буде хизуватися перед електоратом своєю «російськістю». А ось західноукраїнські «регіонали» Орест Муц і Василь Чуднов голосували проти ідей Колесніченко. Але не тому, що порушники партійної дисципліни, а тому, що їм, як висуванцям по мажоритарних округах на Західній Україні, мабуть, було дано добро не підтримувати мовний законопроект (з тих же міркувань, львівський «регіонал» Петро Писарчук взагалі був відсутній, а івано -франківець Валерій Келестин не голосував). Зате їм оперативно знайшли заміну: «за» проголосували два вже екс-«нашоукраїнці» – кримчанин Сергій Василенко і член партії «Вперед!» і просто товариш Андрія Деркача Сергій Харовський, а також 12 позафракційних серед яких більшість — екс-«бютівці».

І, останнє. Дивує позиція опозиціонерів. Звичайно, можна клятвено обіцяти не допустити проходження законопроекту в другому читанні. Можна було не допустити його і сьогодні, більше того, необхідно було бути з мітингувальниками, які вийшли під Раду захищати своє право говорити українською. Проте складається враження, що деяким опозиціонерам було навіть на руку сьогоднішнє голосування – тепер у них нарешті з`явилася прекрасна тема для боротьби з режимом.

Фото: Коментарі 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *