Чужий серед своїх

Всеволод ПОЛІЩУК, Коментарі

|

Керівника Львівщини Михайла Костюка одразу після призначення (в листопаді минулого року) часто характеризували як неконфліктну людину. Однак життя на новій посаді поки що складається по-іншому. Бажання уникати публічних конфліктів не допомогло голові Львівської ОДА. Більшість ворогів він отримав або «за посадою», або у спадок від попередників, або ж став заручником подій, пов’язаних із близькими до нього діячами.

Обласна рада, яка вже встигла висловити недовіру Костюку — окреме питання. Опозиційна більшість і заяви представників «Свободи» (про те, що вони висловлюватимуть недовіру кожному губернаторові, якого призначить Віктор Янукович) говорять самі за себе. Інша річ — нейтральні або близькі до влади гравці. Серед них також є люди, які намагаються вставляти палиці в колеса губернаторському «Мерседесу».

Насамперед тут варто згадати про того, хто мав би бути одним з оплотів вертикалі, вибудуваної Партією регіонів. Однак голова ЛОО ПР, народний депутат Петро Писарчук, схоже, навряд чи колись сприйме губернатора, призначеного без врахування його позиції. Хоча про велику війну між Писарчуком і Костюком говорити не варто, та дрібні бойові дії на рівні районів — це факт. Найгучніший їх прояв — публічна спроба Пустомитівського районного осередку ПР змістити голову райадміністрації Ігоря Чопка. Нечувана річ — члени ПР вийшли через це під стіни ОДА з акцією протесту (!). Тут можна навіть не зазначати, що Пустомитівська РО ПР — одна з найбільш відданих Писарчуку. Народний депутат сам відкрив карти, заявивши, що завжди вважав Чопка людиною, не гідною обіймати керівну посаду, і підтримав виключення його з лав партії. Приблизно в той самий час Костюк у коментарях журналістам захищав свого підлеглого. Утім, ця лінія конфлікту може стати менш помітною після парламентських виборів, якщо Костюк усе ще залишатиметься губернатором. Адже не буде проблеми з визначенням того, хто балотуватиметься в найбільш комфортних мажоритарних округах за підтримки влади.

З іншим головою РДА, вже колишнім, Юрієм Візняком з Городоччини, вийшло навпаки порівняно з його колегою з Пустомит. Наприкінці квітня Президент відправив Візняка у відставку, як подейкують, після неодноразових прохань Костюка. Мовляв, губернатору не сподобалося те, що у 90-х називали «формуванням особистого політичного іміджу». Надто вже явно районний голова давав зрозуміти, що балотуватиметься в народні депутати. Навіть благословенням Папи Римського Бенедикта заручився. А Городоцький округ нібито вже розписано під когось із людей братів Дубневичів, які є давніми союзниками Костюка. Тепер Візняк веде свою кампанію вже з позицій ображеного владою і навряд чи гребуватиме критикою на адресу обласного керівництва.

Великою проблемою, якої в губернатора могло б і не бути, якби не дружба з Дубневичами, є відносини з газетою «Експрес». Інформаційна війна «Експресу» і цих бізнесменів уже давно вийшла за межі звичного конфлікту засобу масової інформації з критикованим політиком. Зараз це вже, по суті, особистий конфлікт братів і головного редактора та власника газети Ігоря Починка. Як Дубневичі є постійними персонажами розслідувань «Експресу», так і Починок за найпершої можливості стає об’єктом критики пов’язаних із ними медіа.

Не складаються у губернатора відносини й зі ЗМІ, які контролює львівський медіамагнат номер один Петро Димінський, через конфлікт із самим Петром Петровичем. Подробиці відомі лише цим двом панам, та дещо відкрити завісу таємничості можуть слова Костюка, якщо поєднати їх з чутками про те, що Димінський намагався зберегти місце в чинній губернаторській команді для Романа Любицького (його взяв заступником попередній губернатор Михайло Цимбалюк), а принагідно прилаштувати там ще кількох своїх людей. Ні Костюк, ні Димінський, звичайно, не говорять про це прямо. Однак, відповідаючи на питання, чи є у нього конфлікт із Димінським, Костюк на одній з прес-конференцій заявив: «На мене ніхто не буде впливати. Не може бути впливу окремої структури на роботу представника Президента! Я не розумію, для чого хотіти комусь на мене впливати? Я всіх попередив, що у мене немає розуміння «моя людина», і коли я попросив таких людей на вихід із адміністрації, я сказав: «Хто тут працює від когось — усі на вихід». В адміністрації працюють люди для регіону, тому на мене впливати і пропонувати мені людей для роботи — це безпідставно».

Костюк може ще більше ускладнити собі як публічному політикові життя, якщо справдяться чутки про погіршення стосунків ще й з міським головою Львова Андрієм Садовим, адже він також контролює чималу частку львівського медіа-ринку. Утім, такі припущення не здаються надто вірогідними. Час від часу голова обласної адміністрації критикує владу обласного центру, однак його докори поки що не виходять за межі робочих питань, в яких справді перетинаються компетенції ОДА і міськради. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *