Порятунок рядового Олійника

Ольга ІГНАТОВА, "Львівський портал"

|

62 депутати Львівської обласної ради проголосували сьогодні «за» те, щоб визнати звіт голови Львівської облдержадміністрації Петра Олійника про його діяльність на Львівщині задовільним. Відтак, офіційний Київ тепер не матиме підстав для заміни губернатора у зв’язку з несприйняттям його з боку депутатського корпусу.

Про те, що багато кому і в столиці, і в нашому місті залежало на тому, щоб опосередковано залучити до зняття Олійника місцевий депутатський корпус, і говорити не доводиться. Недовіра депутатів миттєво вибивала ґрунт з-під ніг захисників голови ЛОДА у столичному Києві – мовляв, самі ж львів’яни не бажають такого губернатора.

Голосуванню передував звіт Петра Олійника про його діяльність за минулий рік та перше півріччя 2006-го. У розданому тексті звіту, закономірно, подано позитиви. Якщо коротко – то суцільні залучення, зростання та позитивні тенденції. Як зазначив Петро Олійник, звіт він готував сам, і це був «глибокий діалог самого зі собою».

Утім, «для годиться» звіт таки обговорили. «За» його позитивну оцінку висловилися представники міжфракційного об’єднання «Наша Україна», натомість фракції БЮТ (42 особи) та «Свободи» (10 осіб) були налаштовані голосувати «проти», звинувативши принагідно Петро Олійника у відсутності на Львівщині сміттєпереробного заводу, засиллі Львівщини гудронами та відсутності інформації у звіті про стан розвитку спортивної галузі в регіоні.

За задумкою «опозиції», голосування депутатів щодо звіту мало б відбуватися в режимі «таємного голосування» (хто ж бо відкрито піде проти найвпливовішої людини в області? Точно – не депутати-бізнесмени). Тож на думку «бютівців» та «свободівців», саме цей режим голосування дав би змогу депутатам інших фракцій проголосувати так, як вони цього хочуть, а не так, як вимагає партійне керівництво.

Розумів це, очевидно, і Петро Олійник, який перед сесією консультувався, мабуть, не лише з керівниками фракцій та окремими депутатами, а й з юристами. І з’ясувалося, що є в регламенті обласної ради стаття, яка обумовлює режим голосування. Зокрема те, що в разі, якщо обидві пропозиції – поіменне голосування та таємне голосування – набирають необхідну третину голосів, або якщо обидві пропозиції не набирають третини голосів, тоді голосування відбувається на загальних підставах, тобто у відкритому режимі. У результаті – 62 «за». Причому «одним» з 62-х виявився «бютівець», з яким мати окрему розмову пообіцяв голова фракції Ігор Держко.

Очевидно, що депутатам не йшлося про жодну оцінку звіту, чи то пак діяльності Петра Олійника. Очевидно, що БЮТ і «Свобода» просто не хочуть бачити Олійника на його місці. Очевидно, що навіть якби негативно оцінили діяльність губернатора дві третини корпусу – 80 осіб, то все одно в обласних обранців не було б повноважень зняти губернатора. І що подальша робота Олійника на посаді, як і його заміна, залежать лише від домовленостей Президента з прем’єром. І враження складається таке, що Петро Михайлович таки має всі шанси залишитися ще принаймні на півроку – до закінчення опалювального сезону.

Тим паче, що бажання співпрацювати з урядом – який би він не був і з кого б не складався, – нестримне. Зокрема, те, що від уряду Львівщину курує перший віце-прем’єр Микола Азаров, Петро Олійник вважає фактом позитивним, оскільки Азаров, за словами губернатора, ще й «курує фінансовий блок».

Натомість обласних «бютівців» та «свободівців», на думку Олійника, куплено. І тільки цим можна пояснити їхню позицію щодо губернатора. «Вони отримали завдання від окремих людей, які хочуть дестабілізувати ситуацію в обласній раді. Головне – я знаю, що у Львівську обласну раду кинуті гроші», – розповів Петро Олійник. Неважко здогадатися, кого має на увазі Олійник під «окремими людьми – дестабілізаторами області», зважаючи на давнє протистояння Петра Олійника та регіонального олігарха Петра Димінського. Враховуючи те, що скинути Олійника сьогодні не вдалося, з грошима в олігархів, схоже, сутужно…

КОМЕНТАРІ

Голова фракції БЮТ у Львівській обласній раді Ігор Держко

Це було банальне голосування. Обласна адміністрація попрацювала, маючи засоби адміністративного тиску, засоби шантажу. Без сумніву, на депутатів тиснули, щоб вони проголосували «за». Тепер саме з’ясовуємо факти, а потім розкажемо про них докладніше, після чого зробимо заяву. Крім того, висловлюватимемо свою позицію наприкінці року під час підсумків 9 місяців роботи Олійника за цей рік.

Голова фракції «Свобода» у Львівській обласній раді Олег Тягнибок

Думаю, що позиція обласної ради ніяк не вплине на перебування Олійника на цій посаді, бо він на ній, як кажуть, не жилець. Але те, як вони знищують паростки демократії, – обурює. Адже постановка питання була настільки неочікуваною, що ми – які задекларували свою позицію «проти» – просто не голосували. Є недосконалий регламент, згідно з яким, як з’ясувалося, якщо цього не хоче більшість, то поставити питання про таємний режим голосування неможливо. Абсолютно зрозуміло, що в таємному режимі результати були б зовсім іншими. Ми, фактично, цією нормою регламенту позбавлені можливості таємного голосування. Тобто передовсім треба вносити зміни до регламенту. Бо інакше це означатиме, що завжди, коли владі це буде вигідно, голосування буде відкритим. А реально ми знали, що є значна частина депутатів, які в таємному режимі були готові голосувати проти Олійника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *