Петро Олійник: "Я замовкаю до 27 березня"

|

Епопея з визначенням єдиної кандидатури на посаду міського голови Львова від «Нашої України» ніяк не може закінчитися. Навіть після офіційної міської міжпартійної конференції, де шляхом таємного голосування «нашоукраїнці» зійшлися на кандидатурі Василя Куйбіди. Наступного дня лідер ЛОО НСНУ Петро Олійник видає на-гора заяву, у якій фактично звинувачує середовище «Нашої України» на Львівщині у кулуарності та підкилимній роботі.

Чому Садовий, а не Куйбіда, і як за мерства Куйбіди Садовий домігся визнання Ющенка почесним громадянином Львова, Петро Олійник розповів в ексклюзивному інтерв’ю Західній інформаційній корпорації.

«Я вважаю, що тричі в одну річку не можна входити…»


—Петре Михайловичу, наскільки позитивним чи негативним для громади Львова, «Нашої України» та Вас особисто стало рішення останньої міської конференції «Нашої України» стосовно висунення єдиного кандидата на посаду міського голови Львова?

– Праві були ті члени політради «Нашої України», котрі пропонували, щоб усі кандидати від «Нашої України» йшли самовисуванцями, а ми їм надавали допомогу. Це був би ідеальний варіант. Я визнаю свою особисту помилку, що я вважав, що повинні підтримати одного кандидата.

Стосовно Василя Куйбіди. Я не маю особливих застережень. Василь Степанович № 17 у списку «Нашої України» до Верховної Ради України – пропадає місце львів’янина у парламенті. Він вже був двічі міським головою Львова. Він – заступник голови НРУ. Думаю, що з київських пагорбів було б легше розбудовувати партію.

Думаю, що балотуватися повинні усі кандидати.

—Чим була зумовлена Ваша заява стосовно непрозорості голосування за кандидатуру Василя Куйбіди на останній міській міжпартійній конференції «Нашої України»? Чи є підстави стверджувати, що Ви ініціюватимете скликання позачергової конференції стосовно перегляду рішення щодо Куйбіди?

– Позачергову конференцію зібрати неможливо з огляду на те, що 8 лютого – останній день реєстрації кандидатів. Я не є політичним вбивцею «Нашої України», щоб таке робити.

Деколи журналісти і прості люди вважають, що лише вони мають право на громадянську позицію. Перед вами – голова Львівської ОДА, керівник обласної партійної організації. Я також маю право на громадянську позицію. Це міг сигнал до громадськості, всіх мешканців Львова, журналістів.

Кожен може трактувати мою заяву так, як вважає за необхідне. Думаю, що багато людей зрозуміли мою заяву. Я, щоб не нашкодити виборчій кампанії, до 27 березня замовкаю.

—Пане Петре, що зробив, сказав чи пообіцяв Вам Андрій Садовий, внаслідок чого НСНУ визначилася з підтримкою лідера «Самопомочі»? Наскільки процедурно правильним було рекомендувати міжпартійній міській конференції кандидатуру пана Садового не міською, а обласною конференцією НСНУ?

– Я впевнений, що на міській конференції НСНУ це рішення також пройшло б. Ми робили це на обласній конференції тому, що хотіли одразу запропонувати усіх 9 міських голів від нашої партії включно з містом Львовом.

—Після того, як Андрій Садовий почав позиціонувати себе як кандидат від «Нашої України», медіа-імперія Андрія Івановича почала на повну силу працювати на НСНУ та Львівську ОДА. Вас та Мирослава Сеника на «Люксах» і в «Поступі» було менше хіба що в порівнянні з «Самопоміччю». Наскільки вагомим був медіа-ресурс у визначенні НСНУ з кандидатурою Андрія Садового?

– Цей фактор також враховувався. Він не був визначальним. Визначальним було те, що Андрій має дуже високу довіру людей. Окрім нього, високу довіру має Куйбіда. Але Василь Степанович вже двічі був мером. Я вважаю, що тричі в одну річку не можна входити. Плюс він №17 в списку. Я вважаю, що депутат Куйбіда – готовий голова комітету з проблем місцевого самоврядування. Він міг би попрацювати в усій Україні, а не лише у Львові.

По формату і один, і другий мають високу довіру.

—Що б Ви порадили зробити зараз пану Садовому: зняти свою кандидатуру, йти самовисуванцем, чи, можливо, знятися на користь Василя Куйбіди?

– Андрій Садовий повинен сам вирішити свою долю і свою позицію. Думаю, некоректно давати йому рекомендації зніматися. Він над проектом «Андрій Садовий – міський голова Львова» працює уже понад п’ять років. Тому у мене не повернеться язик дати йому такі рекомендації.

Коли я йшов на висунення єдиного кандидата і казав, що інший, котрий буде йти самовисуванцем, повинен бути виключений з партії, члени політради мене не підтримали.

– Якщо єдиним кандидатом від «Нашої України» буде Василь Куйбіда, чи зробите Ви особисто, як голова політради блоку в області, все для того, щоб Василь Куйбіда став міським головою міста Лева? Василь Куйбіда вестиме власну кампанію, опираючись на свою особисту команду, яка, головно, складається з рухівців, чи блок повноцінно підтримає кандидата Куйбіду?

– Ми домовилися з самого початку і про це знають усі члени політради, що «Наша Україна» лише дає своє ім’я і допомагає організаційно в частині членів ДВК, ТВК, спостерігачів.

Весь організаційний інструментарій буде працювати. Але усі іміджеві та інші речі, тобто власна компанія кандидата, буде вестися кандидатом окремо, разом з їхнім штабом.

Штаби Куйбіди і Садового уже створені і в зовсім різних місцях, не на Кривій Липі.

—Чи вплинуть події минулої суботи і Ваша заява на синхронізацію дій суб’єктів блоку «Наша Україна» на Львівщині?

– Думаю, жодних проблем не буде, адже ми юридично зафіксували блок. У нас були проблеми в Дрогобичі, Самборі і Старому Самборі, але ми подолали ці труднощі.

—Чи є доля правди у жарті, що, мовляв, НСНУ може вийти з блоку на Львівщині, зважаючи на те, що єдиним кандидатом на посаду міського голови Львова став рухівець Куйбіда, а не «енесенушник» Садовий?

– Ні, за жодних обставин. Це – виключено.

—Пане Петре, підтримка кандидатури Василя Куйбіди міською міжпартійною конференцією дала підстави припускати, що Ваш авторитет в блоці на Львівщині не є таким вже потужним та незаперечним, адже Андрій Садовий був Вашою особистою креатурою..?

– Коли говорять, що Андрій Іванович був моєю особистою креатурою, то це перебільшення. Переді мною, як перед політичним лідером, стоїть завдання, аби кандидат, який іде від блоку, повинен виграти.

В «Нашій Україні» є багато достойних кандидатів. Наприклад, Мирослав Сеник – фантастичний менеджер, людина, яку я знаю і шаную уже 16 років. Він – колосальний керівник. Відтак, чому не Сеник, а Садовий, якого я знаю лише два роки? – Немає такої довіри, такого рейтингу.

Або, наприклад, Зіновій Сірик – абсолютно порядна людина, непогано справляється в постбуняківський період.

Тому працює холодний розрахунок. Плюс, спрацювали ті моменти, що Садовий усі свої медіа направив на перемогу команди Ющенка, Садовий після відставки Ющенка з посади прем’єра був одним із ініціаторів проведення виїзної сесії та визнання Віктора Андрійовича почесним мешканцем міста Львова. У нього була незаплямована політична біографія.

Стосовно мого авторитету. Я щасливий, що сьогодні ніхто не може вказати пальцем, ніхто не стає струнко і ніхто зверху не каже, як робити. Я не хочу, щоб у мене був незаперечний авторитет, щоб моє слово було законом. Такого на Львівщині ніколи не буде. Таке пробували робити окремі діячі, але вони погано закінчили. Львівщина – не той регіон, де можна працювати по команді «фас».

—Петре Михайловичу, хто ще реально може втрутитися у боротьбу за крісло міського голови Львова?

– Це вже п‘ята мою кампанія за сім років. Досвід мені підказує, що третього немає.


«Ніхто не має такого чистого помаранчевого списку, як «Наша Україна»…»


– Масове штурмування сьогоднішніми губернаторами обласних рад зумовлене політреформою чи чимось іншим?

– Це зумовлено, перш за все, політреформою та тим, що губернатором сказали: працюйте на результат в регіонах. Дуже комфортно піти у парламент і заснути на п’ять років. Треба формувати команди в регіонах.

—Чи обговорюється вже питання, кого «Наша Україна» пропонуватиме на посаду голови Львівської обласної ради і, відповідно, голови обласного виконкому?

– Про голову виконкому поки що говорити рано, оскільки законопроект 3207 повинен потрапити у Конституційний Суд, отримати резолюцію, повернутися у Верховну Раду і знову голосуватися. Я думаю, що це відбудеться або 01.07.2006 року, або 01.01.2007 року. Тому про виконкоми говорити рано.

Стосовно голови облради. Я думаю, що ми пропонуватимемо на цю посаду члена НСНУ. Я не кокетую, а говорю щиро: все залежатиме від розкладів у Львівській обласній раді.

—Як Ви оціните якісний склад списків «Нашої України» до Львівської обласної та Львівської міської рад? Скільки депутатів в області і місті планує провести «Наша Україна»?

– З бонусами ми плануємо набрати в обидві ради 60%. Склад списків у нас дуже якісний. У нашому списку є журналісти, юристи, бізнесмени, політики, лікарі і багато інших спеціалістів. У нас немає єдиного: жодного колишнього члена фракцій «Соціальна справедливість» чи «Наш Львів». У нас єдина помаранчева команда. Жодна політична сила не йде, не маючи в своєму складі представників фракції СДПУ(О) чи Партії регіонів.

Я не кажу заборонити якісь партії. Але в області, де 93% проголосували за Ющенка, політична сила, яка підтримує Ющенка, не має права тримати в своїх лавах політичних аутсайдерів. Цей період для них повинен бути політичними канікулами. Ніхто не має такого чистого помаранчевого списку, як «Наша Україна».

—Які сили Ви ще бачите поряд з собою у Львівській обласній та міській радах наступного скликання?

– Точно пройде БЮТ. Висока ймовірність того, що пройде СПУ. А далі потрібно подивитися: можливо, партія Литвина, можливо, «Пора-ПРП». Мені важко сказати. Наприклад, «Пора-ПРП» та Блок Костенка-Плюща на Львівщині. Там не те, що класні помаранчеві команди, вони мої друзі. Але, голосуючи за малі партії, можна попасти в молоко, і ці голоси пропорційно розійдуться усім силам, які пройдуть.

—Що лежить в основі виходу ЛОО ПППУ з блоку «Наша Україна» на Львівщині, адже Володимир Макара акцентував на не надто приємних для Вас та НСНУ фактах?


—За останніх два місяці я наслухався багато неприємних для себе слів від моїх політичних партнерів. Володимир Макара, очевидно, незадоволений, що у списках мало його людей. Але ми незгідні з тим, що у списках ЛОО ПППУ є колишні члени фракції СДПУ(О). А коли я побачив № 11 у списку ПППУ, то… просто… Ця людина не має права дивитися людям в очі.

«Юліє Володимирівно, не може вся країна займатися Вашим працевлаштуванням на посаду прем’єр-міністра…»


—Зараз все голосніше починають говорити, що у майбутньому парламенті не виключена коаліція «Нашої України» та Партії регіонів. При чому «Нашу Україну» в цьому гіпотетичному альянсі називають аж ніяк не старшим братом. Як Ви взагалі ставитеся до того, що новий уряд може формувати партія Януковича та Ахметова?

– Дуже негативно. Я б хотів, щоб помаранчеві сили мали більшість. Інакше буде відкат назад.

—Наскільки доцільними та вмотивованими є заклики до підписання угоди про необхідність об’єднання у майбутньому парламенті ще до виборів між «Нашою Україною», БЮТ, УНБ Костенка і Плюща, «Порою-ПРП» та, скажімо, СПУ?

– Думаю, що це політичний «піар», сигнал. Не думаю, що це несе практичне навантаження. Це – політичний сигнал для суспільства, що, в принципі, помаранчеві знову можуть об’єднатися.

—Небажання БЮТ підписувати таку угоду перед виборами свідчить про відсутність у Юлії Тимошенко впевнення у ймовірних партнерах, чи, можливо, Юлія Володимирівна залишає собі поле для маневру, зважаючи на загрозу реваншу переможених на президентських виборах 2004 року?

– Юлія Володимирівна не бачить себе ніде, окрім крісла прем’єр-міністра. Я не маю нічого проти Тимошенко, окрім того, що БЮТ голосував за відставку уряду Єханурова, не голосував за бюджет і за уряд, що змусило Ющенка підписувати угоду з Януковичем. Юля кокетує. Я хочу їй сказати одне: «Юліє Володимирівно, не може вся країна займатися Вашим працевлаштуванням на посаду прем’єр-міністра».

Тарас Кухар, Західна інформаційна корпорація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *