Інвестиційна булька

|

Днями народний депутат України Ярослав Кендзьор звернувся в прокуратуру Львівської області з проханням з’ясувати, що насправді сталося з ваучерами вкладників ЗАТ “Галицькі інвестиції”, а також відповісти на декілька пікантних запитань щодо діяльності лідера ГО “Самопоміч” Андрія Садового, який, як відомо, має безпосередній стосунок до цього інвестиційного фонду.

Минає десять років відтоді, як у Львові було створено ЗАТ “Інвестиційна компанія “Галицькі інвестиції”. Мабуть, не варто нагадувати, який бум супроводжував створення та перші кроки цього, на перший погляд, перспективного проекту. В нього повірили, зрештою, йому довірили чималі кошти десятки тисяч мешканців нашого регіону.

Не потрібно також нагадувати, що сталося з тією довірою . “До мене, як народного депутата України, звертаються сотні людей, які у 1995-1996 роках вклали свої майнові сертифікати-ваучери в ЗАТ “Інвестиційну компанію “Галицькі інвестиції”, – йдеться в депутатському запиті Ярослава Кендзьора. – За моєю інформацією, було зібрано 500 тисяч ваучерів на загальну суму 2,5 млрд. грн. За ці кошти були придбані акції успішних підприємств. Потім ці підприємства були приватизовані ЗАТ “Галицькі інвестиції”.

Відтак нардеп просить з’ясувати: кому та за скільки продано акції підприємств, які придбали за ваучери громадян, а також чому ЗАТ “Галицькі інвестиції”, яке зібрало у свій фонд 2,5 млрд. грн., оголошено банкрутом? Чому керівники цього фонду не інформують своїх вкладників про операції з їхніми ваучерами та яким чином велике, колись союзного значення підприємство “Південьзахіделектромережбуд” опинилося в руках Андрія Садового?

– “На загал прошу Вас дати правову оцінку масштабній авантюрі керівництва ЗАТ “Галицькі інвестиції”, пов’язаній із фактичним пограбуванням сотень тисяч громадян”, – підсумовує нардеп.

У коментарі “Газеті” Ярослав Кендзьор запевнив, що має документальні підтвердження всього викладеного в депутатському зверненні.

– Я також у 1995-1996 роках, коли відбувалася приватизація під гаслами патріотизму, вклав свої майнові сертифікати в “Галицькі інвестиції, – стверджує він. – Того часу я був головою Львівської облпрофради, коли до мене по допомогу звернулася групка молодих ентузіастів, творців “Галицьких інвестицій”. Виділив їм актовий зал на першому поверсі в будинку профспілок. Справді, щиро вірив, що нарешті завершиться обдурювання громадян, а вкладені ваучери – а це чималі гроші, працюватимуть на людей, на регіональну економіку. Виявилося, що це така ж авантюра, як і багато попередніх.

Народний депутат зізнався, що значно раніше до нього зверталися громадяни, яких цікавила доля їхніх вкладів у “Галицькі інвестиції” та схожі фонди, однак “у вирі інших подій минулих років до цього не доходили руки”. Можливо, до виборів нардеп стримався б від оприлюднення резонансних заяв, якби Андрій Садовий не посягнув на “святе”.

– Я бачу, що напередодні виборів уся медіаімперія Садового абсолютно брехливо, безпідставно починає бомбардувати Рух, – наголосив він. – Особисто я знаю, що це за людина. Він лише нарядився в шати великого благодійника та поборника неправди і несправедливості. Останнім часом, коли я почав порушувати питання “Галицьких інвестицій” у своїх програмах, до мене почало потрапляти щоразу більше матеріалів про цей фонд. Скажу чесно, вони відверто пахнуть криміналом, і я не можу тримати їх просто в шухляді.

Варто зазначити, що, крім прокуратури, нардеп звернувся й до самого керівника ГО “Самопоміч” Андрія Садового. Пан Кендзьор зазначає, що не дуже сподівається на швидке й об’єктивне розслідування з боку прокуратури, а тому звертається до “помічної організації “Самопоміч”, до якої приходять тоді, “коли людину опановує розпач”.

– Я звернувся від імені більш ніж 200 тисяч громадян, які вклали ваучери в цю інвестиційну компанію, – зазначив він. – Прошу славну “Самопоміч” та її керівника з’ясувати долю мого ваучера й усіх інших вкладених сертифікатів.

Очевидно, що прокуратура області таки відреагує на депутатське звернення і буде призначено перевірку. Саме від її результатів залежатиме, чи порушать за цим фактом кримінальну справу та чи не втратять львівські виборці кандидата в мери.

Андрій ГОРУНА, „Львівська газета”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *