ОСТАННІ НОВИНИ

Європарламент схвалив позику Україні на 35 млрд євро з використанням російських активів

Маркіян Рой

|

Європейський парламент 22 жовтня підтримав надання Україні кредиту на 2025 рік на 35 мільярдів євро із прибутків від заморожених активів рф.  Про це повідомили в Міністерстві фінансів України.

Рішення про надання Україні кредиту на 35 млрд євро у рамках кредиту Групи семи на загалом 50 млрд доларів (близько 45 млрд євро) з використанням прибутків від російських активів підтримали 518 голосами «за», проти проголосували 56 присутніх. Перед цим кілька годин тривали дебати.

«Також було підтримано пропозицію створити Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism – ULCM), який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги. Рішення ще має бути погоджено Радою ЄС. Очікується, що кошти будуть доступні Україні вже цьогоріч. Макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби, у тому числі соціальні, гуманітарні», – йдеться в повідомленні.

Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, така бюджетна підтримка дозволить забезпечити військові витрати, зокрема на протиповітряну оборону, артилерію та необхідне обладнання.

Вранці 22 жовтня Британія офіційного оголосила свою частку внеску у межах кредиту G7 – майже 3 млрд доларів.

Як повідомляв Львівський портал, йдеться про пропозицію США, яка передбачає, що G7 нададуть Україні кредит у 50 мільярдів доларів, який виплачуватимуть за рахунок прибутків, отриманих від заморожених активів Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *