ОСТАННІ НОВИНИ

РФ стратила щонайменше 177 українських військовополонених

Наталія Жолинська

|

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що за достовірними даними, щонайменше 177 військовополонених було вбито в російському полоні від початку загарбницької війни Росії. Про це повідомили у представництві ЄС в Україні.

Боррель наголосив, що ЄС суворо засуджує вбивства українських військових полонених та назвав їх ще одним огидним прикладом жорстокості Росії до українського народу.  

«Ці випадки відображають жахливі та неприпустимі порушення Женевських конвенцій. Вони демонструють, що Росія постійно й систематично нехтує міжнародним правом і, зокрема, міжнародним гуманітарним правом. Росія має чіткі зобов’язання в межах Статуту ООН та міжнародного права, які мусить виконувати», – додав він.  

Він зазначив, що російські публічні особи, які привселюдно закликають до страт українських військовополонених, прославляють такі дії та спонукають до здійснення нових, розкривають справжнє обличчя кремлівського режиму. 

«Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) вже підтвердило систематичне використання росіянами проти українських військовополонених численних методів катування, включно з сексуальним насиллям. Європейський Союз також засуджує обмеження доступу в’язнів до зовнішнього світу й відмову від допуску незалежних спостерігачів з гуманітарною метою», – пише у заяві Боррель. 

Глава дипломатії також додав, що ЄС вкотре підтверджує свою тверду рішучість притягнути до відповідальності всіх виконавців та співучасників воєнних злочинів Росії проти України. 

Як повідомляв Львівський портал, російські командири заохочують страти українських військовополонених. Зокрема, 10 жовтня російські військові розстріляли дев’ятьох українських військовополонених в Курській області. Також на початку жовтня Росія стратила 16 осіб після того, як вони здалися в полон в Донецькій області. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *