ОСТАННІ НОВИНИ

Історико-архітектурний опорний план Львова хочуть скасувати

Наталія Жолинська

|

У понеділок, 14 жовтня, в Шостому апеляційному адміністративному суді міста Києва відбудеться розгляд справи щодо скасування історико-архітектурного опорного плану Львова, який необхідний для збереження історичної частини міста. Напередодні ТОВ «Нью-Трейдінг Львів» подало позов до суду, де в закритому режимі скасували цей документ. Місто подало апеляцію на це рішення. Про це повідомив мер міста Андрій Садовий.

Зокрема, ще у 2017 році місто замовило розробку історико-архітектурного опорного плану для чіткого регулювання будівництва в історичних зонах. Цьогоріч у січні цей план був затверджений Міністерством культури.

Однак, за словами міського голови, забудовник ТОВ «Нью-Трейдінг Львів» хоче збудувати будинок на 25 поверхів на вулиці Липинського. Та щоб збудувати на цьому місці багатоповерхівку цей історико-архітектурний опорний план став йому на заваді.

Відтак, товариство подало позов до Київського окружного адміністративного суду, де у закритому режимі скасували важливий для Львова документ, не заслухавши позицію міста. 

«Це абсурд! Місто Львів не було залучене до справи, хоча цей план стосується саме нас. Звісно, ми подали апеляцію», – зазначив Садовий.  

Засідання, що відбудеться вже 14 жовтня, знову планують провести без публічного залучення Львівської міської ради. У ньому візьмуть участь суддя-доповідач Мєзєнцева Є. І. та судді Епель О. В., Файдюк В. В.

«Забудовник судиться з Мінкультом, а місто в цьому процесі є лише третьою стороною. Дуже сподіваюся на підтримку міністра культури та усіх небайдужих, бо розгрібати наслідки доведеться потім всім нам. Мова йде про історичний ареал. Це спадщина ЮНЕСКО!» – наголосив мер міста.

Раніше Львівський портал повідомляв, що цьогоріч 22 січня Міністерство культури та інформаційної політики України підписало наказ про затвердження історико-архітектурного опорного плану Львова. 

Історико-архітектурний опорний план (ІАОП) – це базовий документ містобудівної документації, необхідний, зокрема для опрацювання генерального та детального планів територій та збереження від руйнування і забудови історичні частини міст.  

Мінрегіонбуд зобов’язав місцеву владу розробити історико-архітектурний опорний план до 2019 року, але Львів так і не вклався у визначені терміни. І лише наприкінці 2021 року Львівська міська рада затвердила межі історичного ареалу Львова.

Через це в центрі міста та історичному ареалі щоразу з’являються нові забудови, хоча Мінкульт проти будівництва будь-яких об’єктів, якщо немає історико-архітектурного опорного плану. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *