ОСТАННІ НОВИНИ

Україна передасть Ватикану список полонених журналістів, – Зеленський

Наталя Дуляба

|

Україна просить допомоги Ватикана з поверненням додому цивільних із російського полону, зокрема й журналістів. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Під час візиту 11 жовтня до Ватикану глава держави зустрівся з Папою Римським Франциском, Держсекретарем П’єтро Пароліном й обговорив із ними звільнення дітей та цивільних українців із російського полону.

При цьому Володимир Зеленський згадав і про журналістку Вікторію Рощину, яка померла у полоні росіян. Повернути додому її не встигли, хоча вона була у списках на обмін.

«Вона була у списках на обмін. Дуже важко вести цю роботу – підштовхувати обміни – і саме тому потребуємо спеціальної допомоги, зокрема зусиль Ватикану. Ми домовилися, що Україна передасть список журналістів, які зараз у полоні в Росії. Ми обговорили детально повернення цивільних, повернення депортованих дітей. І ми сподіваємося на підтримку», – сказав Володимир Зеленський.

Президент додав, що в жовтні в Канаді має відбутися зустріч щодо звільнення з полону українців та гуманітарних питань, на неї запросили Ватикан.

Нагадаємо, Вікторія Рощина раніше працювала журналісткою на hromadske та була позаштатною авторкою Української правди, також писала тексти для Радіо свобода. Вона зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території України, куди вирушила спеціально для того, щоб зняти репортаж.

Лише у травні 2024 року Росія вперше визнала, що Вікторія Рощина перебуває у полоні. За даними Медійної ініціативи за права людини, її утримували виправній колонії №77 в окупованому Бердянську Запорізької області та в у слідчому ізоляторі №2 Таганрога Ростовської області РФ. Про останню говорять як про тюрму, де до в’язнів застосовують найжорстокіші тортури.

10 жовтня 2024 року стало відомо про смерть 27-річної Вікторії Рощиної у російському полоні. Водночас представник ГУР Андрій Юсов зауважив, що журналістку якраз мали включити до одного з найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати до в’язниці «Лефортово» у Москві, аби підготувати повернення в Україну.

Додамо, що Вікторія Рощина вже була у російському полоні. У березні 2022 року її затримали силовики ФСБ рф, коли вона готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях. Рощина планувала поїхати аж до Маріуполя, аби розповісти про те, що насправді відбувається в місті, яке щодня обстрілювали російські війська.

Її утримували 10 днів, але згодом звільнили з полону. Відтоді вона продовжувала працювати журналісткою на підконтрольній Україні території.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *