ОСТАННІ НОВИНИ

На окупованій території України зникла журналістка Вікторія Рощина

Андрій Котенський

|

Українська 26-річна журналістка Вікторія Рощина, яка раніше працювала на hromadske, зникла 3 серпня на тимчасово окупованій території України. Про це повідомляють джерела hromadske, а також Міжнародний жіночий медійний фонд (IWMF) та головна редакторка УП (де Рощина працювала позаштатною авторкою) Севгіль Мусаєва в коментарі Daily Beast.

«Рощина зникла 3 серпня 2023 року з окупованої росією території, звідки вела репортаж. Відтоді про неї нічого не було чутно», – пише IWMF.

Батько Рощиної сказав Daily Beast, що Служба безпеки України підтвердила йому, що Вікторію захопили росіяни. Українська влада сказала родині, що в російських в’язницях багато «заморожених» українців, і вона може бути серед них.

За словами батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через росію) за три дні. Востаннє рідні розмовляли з нею 3 серпня: тоді журналістка сказала, що витримала кілька днів перевірок на кордоні, але не уточнила, де саме перебуває.

Організація IWMF стурбована безпекою журналістки та закликала міжнародну спільноту звернути увагу на цю ситуацію.

Рощина вже була в полоні раніше

У березні 2022 року Вікторію Рощину затримали силовики ФСБ рф, коли вона готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях. Рощина планувала поїхати аж до Маріуполя, аби розповісти про те, що насправді відбувається в місті, яке щодня обстрілювали російські війська.

Її утримували 10 днів, але згодом звільнили з полону. Відтоді вона продовжувала працювати журналісткою на підконтрольній Україні території.

Вікторія Рощина раніше працювала на hromadske, а потім публікувалася в «Українській правді» та «Радіо Свобода». У 2022-му вона отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду «За мужність у журналістиці».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *