ОСТАННІ НОВИНИ

«Енергоатом» після виступу Зеленського в ООН замовив захист АЕС від «Шахедів»

Олег Дерев'янко

|

«Енергоатом» тільки 25 вересня уклав угоду вартістю 509 млн гривень на проєктування і будівництво захисної споруди на Рівненській атомній електростанції. Про це пишуть Наші гроші.

«Тобто треба було Зеленському в ООН заявити, що енергообладнання біля українських АЕС незахищене і ось-ось стане мішенню для російських ракет, щоб атомники почали займатись проєктуванням захисту “другого рівня”», – зазначило видання.

Це залізобетонні П-образні споруди, які захищають великі трансформатори від шахедів та осколкових уражень при непрямому попаданні ракети. Ефективність вже доведена на підстанціях «Укренерго», які разом із Держвідновленням почали закривати ще торік і роботи тривають досі – настільки це нешвидка історія. Але навіть незавершені повністю споруди вже захищають від ударів.

За даними відомства, контракт для РАЕС розміром 509 млн гривень повністю прихований, невідомо жодних даних про розміри споруди.

«Також відмітимо чергову активізацію “Укргідроенерго”. У вересні компанія провела закупівлі по захисту цілих і відновлення пошкоджених гідроелектростанцій на 1,11 млрд грн. З яких половина 0,54 млрд грн припала на одну угоду з ПрАТ “Укрсталь конструкція” колишнього олігарха Віталія Гайдука (був співвласником “Індустріального союзу Донбасу”). Жодних цін будматеріалів у “Прозорро” по цих контрактах не оприлюднюють», – додали у виданні.

Як повідомляв Львівський портал, 25 вересня, виступаючи на засіданні Радбезу ООН, президент Володимир Зеленський заявив, що з наближенням третьої зими війни росія знову намагається знищити українську енергетичну інфраструктуру.

Він також зазначив, що цієї осені рашисти діють ще цинічніше – вони планують атакувати українські атомні електростанції, зокрема три з них. Україна має інформацію і докази щодо цих намірів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ілюстративне, Wikipedia Commons

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *