ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський обговорив із президентом Євроради прискорення передачі доходів від російських активів

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський під час візиту до США зустрівся з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем й обговорив із ним передачу Україні доходів від заморожених російських активів. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Основною темою зустрічі було використання доходів від заморожених російських активів для потреб України та кроки, які слід зробити, щоб це рішення можна було реалізувати якомога швидше.

Володимир Зеленський подякував за перший транш, 1,5 млрд євро, який вдалося отримати з доходів від активів РФ, а також за лідерську позицію Шарля Мішеля щодо підтримки України.

«Я думаю, що з вашою підтримкою наш шлях до ЄС буде швидшим. З викликами, але в будь-якому разі ми бачимо це світло в найближчому майбутньому», – сказав глава держави.

Крім того, сторони докладно обговорили ситуацію на фронті, військові потреби, кроки для зміцнення стійкості й обороноздатності України, а також реалізацію Спільних безпекових зобов’язань між Україною та ЄС. Зокрема, ішлося про повноцінне використання ресурсів Європейського фонду миру та Фонду допомоги Україні для підтримки українських захисників і захисниць.

Окрему увагу приділили продовженню санкційного тиску на РФ та блокуванню будь-яких способів обходу санкцій.

Нагадаємо, у червні лідери G7 вирішили надати Україні 50 млрд доларів кредиту, використовуючи прибутки від заморожених російських активів. Перші 1,5 млрд євро Україна отримала наприкінці липня, ці гроші мають витратити на закупівлю зброї.

35 млрд євро кредиту (із узгоджених G7 50 млрд доларів) Євросоюз планує перерахувати Україні ще до кінця 2024 року. При цьому ЄС не ставить умов, на що саме їх можна витратити. Президент Зеленський вже анонсував, що ці кошти підуть на захист енергетики, бомбосховища та на зброю вітчизняного виробництва.

Також 3,3 млрд доларів у межах рішення G7 від себе Україні дасть Японія. Ці кошти теж візьмуть із доходів від заморожених російських активів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *