ОСТАННІ НОВИНИ

Німеччина виділить 70 млн євро на підтримку енергосистеми України

Маркіян Рой

|

Бюджетний комітет Бундестагу схвалив у середу, 25 вересня, пакет допомоги на загальну суму 70 мільйонів євро, призначений для сектора тепло– та електропостачання України. Про це повідомляє DW, пише Європейська правда.

Ці гроші спрямують на  забезпечення українських міст і громад малими теплоелектроцентралями, котлами, генераторами та сонячними панелями, повідомила пресслужба федерального міністерства економічної співпраці та розвитку. Мета такого підходу – створення децентралізованого енергопостачання за допомогою невеликих теплоелектростанцій або сонячних систем.

За даними німецького відомства, створення децентралізованого та гнучкого енергопостачання за допомогою невеликих теплоелектроцентралей, котлів, генераторів та сонячних систем має на меті запобігти найгіршим наслідкам у постраждалих містах та громадах, особливо на тлі наближення зими. Завдяки такій допомозі, громадські центри, лікарні, школи та інші соціальні об’єкти отримають більш надійне та незалежне енергопостачання, наголошують у Берліні.

На думку міністерки Свеньї Шульце, Росії буде «не так просто» зруйнувати децентралізовану енергосистему в Україні.

Як повідомляв Львівський портал, нещодавно Євросоюз анонсував виділення Україні 160 млн євро, аби вона підготувалася до ще однієї зими з російськими ударами по енергосистемі. Загалом від початку повномасштабної війни ЄС надав на енергетичну підтримку України близько 2 млрд євро. Це мінімальна оцінка, оскільки вона не враховує вартості усього обладнання, наданого фізично.

Нагадаємо, через постійні російські обстріли енергосистеми Україна вже втратила 9 ГВт потужності, а це є половина усього довоєнного споживання електроенергії.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що Росія не дасть Україні пережити осінь-зиму 2024-2025 років без відключень електроенергії, тож уже станом на початок вересня, за його словами, Москва планує свої наступні масовані атаки по енергосистемі.

Експерти кажуть, що за оптимістичним сценарієм світла взимку може не бути до 12 годин на добу, за песимістичним – до 20 годин. В ООН говорять, що цієї зими щодня українці не матимуть світла від 4 до 18 годин на добу.

Міжнародне енергетичне агентство стверджує, що Україна втратила більше 2/3 своїх потужностей з виробництва електроенергії після російського вторгнення, тому зима 2024/2025 буде «найсуворішим випробуванням» для енергетики.

20 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва 20 вересня заявила, що ЄС підготував «зимовий план підтримки», завдяки якому Україна матиме 4,5 ГВт потужностей.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Unsplash

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *