ОСТАННІ НОВИНИ

МЗС відповіло польському міністру на пропозицію провести в Криму референдум

Наталя Дуляба

|

Міністерство закордонних справ України оголосило, що територіальна цілісність країни не може бути предметом для компромісів. Таку заяву відомство зробило після пропозиції польського глави МЗС Радослава Сікорського віддати Крим під егіду ООН і через 20 років провести там референдум. Про це повідомляє Львівський портал.

В українському МЗС наголосили, що подібні пропозиції щодо статусу АР Крим та міста Севастополя є неприйнятні.

«Територіальна цілісність України ніколи не була і не може бути предметом для обговорення чи компромісів. Крим – це Україна. Крапка. На боці України наші Сили Оборони, партнери, Статут ООН та міжнародне право. Крим – це центр ваги європейської архітектури безпеки. Її повноцінне відновлення можливе лише після повної деокупації всієї території України, включно з українським півостровом», – йдеться у заяві.

Також зовнішньополітичне відомство наголосило, що очікує подальшої «рішучої підтримки» партнерів, щоб примусити Росію повернутися до поваги до міжнародного права і Статуту ООН, вивести свої війська та озброєння з усієї суверенної території України, відновити її територіальну цілісність, а також притягнути Росію до відповідальності за її агресію проти України і за всі скоєні злочини.

«Всі зусилля мають бути спрямовані на те, щоб швидше досягти цих цілей, а не задовольняти у той чи інший спосіб апетити Кремля коштом інтересів України і міжнародного права», – підкреслили в МЗС й закликали міжнародну спільноту долучатися до реалізації «формули миру» президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, напередодні українські ЗМІ поширили заяву міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, яку він зробив на зустрічі YES у Києві. Посадовець говорив, що Крим матиме ключове значення, якщо почнеться обговорення умов миру між Україною та Росією.

Проте, на думку Сікорського, порозумітись обидві сторони не зможуть, бо півострів має важливе значення як для Києва, так і для Москви. Тому він запропонував передати АР Крим під мандат ООН, аби вона провела «чесний референдум» через певний час, наприклад, через 20 років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *