ОСТАННІ НОВИНИ

Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з протидії дронам

Наталія Жолинська

|

До п’ятниці, 20 вересня, у Нідерландах тривають навчання НАТО з випробовування систем протидії БпЛА. Українці взяли участь у них вперше. Про це пише Європейська правда. 

У щорічних навчаннях НАТО з технічної сумісності систем протидії безпілотним літальним апаратам (C-UAS TIE) узяли участь понад 450 людей із 19 країн – членів НАТО і трьох країн-партнерів.

«Було випробувано понад 60 систем і технологій протидії безпілотникам, таких як датчики, системи наведення безпілотників на безпілотники, глушилки і кіберперехоплювачі, в реальних умовах», – зазначили в Альянсі.

Там додали, що безпосередня участь України в навчаннях є частиною Дорожньої карти інноваційного співробітництва Україна-НАТО, схваленої сторонами на саміті у Вашингтоні в липні 2024 року.

«Такі навчання, як C-UAS TIE, надають унікальну можливість для спільного вирішення нагальних проблем, таких як автономність і оперативна сумісність безпілотників, а також для вивчення бойового досвіду України в боротьбі з малими безпілотними літальними апаратами», – йдеться в повідомленні.

Інтеграція технологій протидії безпілотникам в інтегровану протиповітряну і протиракетну оборону НАТО є важливою для посилення сил і засобів стримування і оборони Альянсу.

Раніше Львівський портал повідомляв, що Міноборони Латвії заявило, що 7 вересня розбився російський безпілотник у східній частині країни. Попередньо було встановлено, що то був російський військовий дрон, він залетів на територію Латвії через Білорусь.   

Повітряні Сили, коментуючи атаку «Шахедів», здійснену росіянами у ніч на 7 вересня, говорили, що 6 безпілотників вийшли з підконтрольного повітряного простору України і полетіли, зокрема у напрямку Росії та Білорусі. 

У НАТО не мають інформації про те, що падіння російського безпілотника на території Латвії, яка є членом Альянсу, було навмисним, але зазначають, що ці дії є «безвідповідальні й небезпечні». 

Міноборони Румунії прозвітувало про заліт на територію країни російського «Шахеда» у ніч на 8 вересня, проте згодом дрон повернувся назад у повітряний простір України. 

Тим часом уночі 9 вересня мінімум чотири дрони невстановленого типу літали над найбільшим аеропортом Швеції, через що летовище призупиняло роботу на кілька годин. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *