ОСТАННІ НОВИНИ

Синоптики розповіли, чи дійдуть масштабні повені до України

Наталя Дуляба

|

Циклон, який вирував у Центральній Європі і спричинив масштабні повені, втратив силу і до території України вже не дійде. Про це заявила «Укргідрометцентру» Наталія Птуха, повідомляє Укрінформ.

«До території України цей циклон уже не дійде. Його пік активності припав саме на вихідні [14-15 вересня], тоді по території Центральної Європи спостерігалися сильні опади. В Австрії по 400 міліметрів навіть випало. Це рекордні взагалі значення для певних регіонів. У Чехії було до 500 міліметрів за кілька днів. Тобто це дуже багато для цих регіонів, тому там були такі умови. Надалі цей циклон вже відходить у південному напрямку, до території Італії. Але він уже втратив свою силу, найактивніші процеси були впродовж вихідних. Саме тоді він трішечки зачепив і територію України», – розповіла вона.

Таким чином значні дощі пройшли на Одещині, опади різної інтенсивності були й у Карпатському регіоні. Втім як наголосила Наталія Птуха, гірські річки залишились в межах своїх русел.

Циклон наробив стільки лиха в Європі, оскільки фактично був «заблокованим» і не міг кілька днів нікуди просуватись. Саме тому в Польщі, Чехії, Австрії та Румунії такі інтенсивні дощі спричинили повінь.

«Цей циклон був заблокований полем високого тиску з північних широт, з північного сходу, і саме це поле забезпечувало в той же час по Північній Європі погоду без опадів, а всі ось ці активні процеси відбувалися саме над Центральною Європою», – пояснила речниця «Укргідрометцентру».

Вона додала, що циклон втратив свою активну фазу. Зі середи, 18 вересня, над Україною посилюватиметься антициклон з півночі, який він забезпечить практично в усіх областях суху погоду.

«Орієнтовно до 25 вересня… буде більше сонячних прояснень і спокійна погода», – сказала Птуха.

Як повідомляв Львівський портал, сильні дощі, які падали щонайменше 14-15 вересня спричинили повені в Румунії, Польщі, Чехії та Австрії.

З деяких районів евакуйовували людей, дороги перетворились фактично на ріки, затоплено або підтоплено цілу низку будинків, подекуди прорвало дамби. Частина залізничних рейсів була заблокована, зміни у рух потягів вносила й «Укрзалізниця».

Досі було відомо про 17 загиблих внаслідок масштабних повеней.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *