ОСТАННІ НОВИНИ

У Києві відкрили меморіал пам’яті жертв геноциду кримських татар

Олег Дерев'янко

|

У середу, 11 вересня, у межах четвертого саміту міжнародної Кримської платформи в Києві відкрили меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Президент Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська взяли участь у церемонії разом із високопосадовцями з Литви, Хорватії, Латвії, Чехії, Молдови та іншими представниками урядів. Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв також був присутній.

Глава держави зазначив, що всі вони зібралися разом, щоб увічнити пам’ять про одну з найстрашніших трагедій в історії України та кримськотатарського народу – геноцид і депортацію, вчинені радянською владою, зокрема чекістами, у 1944 році.

Зеленський наголосив, що меморіал збудували на місці колишнього пам’ятника чекістам, який демонтували кілька років тому.

«Сьогодні на цьому місці ми відкриваємо меморіал на честь ушанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, геноциду кримських татар. І як символ того, що тирани й диктатори неодмінно програють. Ми відкриваємо меморіал у той час, коли історія знову повторюється, коли Крим знову став полем бою за свободу, за гідність і за право жити – жити на своїй землі», – сказав президент.

Він зазначив, що колись такий меморіал обов’язково з’явиться в українському, вільному Криму.

«Крим – це не просто територія. Це частина нашої душі, це земля, де наші люди жили в мирі, жили в гармонії зі своєю культурою, зі своєю мовою, зі своїми традиціями. Ми не просто боремося за повернення Криму – ми боремося за відновлення справедливості, за можливість для кожного кримчанина повернутися додому, у свій дім, у свій Крим, вільний від Росії та страху», – наголосив Зеленський.

Мустафа Джемілєв додав, що цей меморіал не лише присвячений пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а й нагадує нам про те, із яким сусідом доводиться жити.

«Жителі Криму вже 10 років перебувають у лапах правонаступників і послідовників того режиму, який здійснював масовий геноцид кримськотатарського народу», – сказав він.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Фото: Офіс президента

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *