ОСТАННІ НОВИНИ

Збиття ракет чи дронів не призведе до участі партнерів у війні, – Кулеба

Наталя Дуляба

|

Україна прагне, щоб Польща збивала ракети чи дрони, які летять в її бік, і потребує підтримки партнерів у цьому питанні. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю напередодні неформальної зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу, повідомляє Укрінформ із посиланням на Politico.

«Я не ставлю під сумнів готовність Польщі створювати захисні механізми, вони не можуть це зробити самостійно. Нам потрібні партнери, щоб підтримати їх у цьому. Аргумент про те, що це призведе до участі деяких із них у війні, недійсний. Ви не вступаєте у війну, збиваючи ракету чи безпілотник, який летить у вашому напрямку і може фактично завдати шкоди вашій власній території», – сказав очільник української дипломатії.

Кулеба зазначив, що Україна хотіла б, аби сусідні країни теж збивати літаки в українському повітряному просторі. Це президент Володимир Зеленський обговорював із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом на саміті у Вашингтоні, і Київ з тих пір працює над цим через військові та дипломатичні канали.

«Але настав час ухвалити рішення. Ви нещодавно бачили, наскільки масованими були російські ракетні атаки та атаки безпілотників», – акцентував міністр.

Як повідомляв Львівський портал, можливість перехоплення ракет і дронів над західними областями передбачає двостороння угода, підписана у липні між Україною та Польщею. Таким чином поляки посилили б захист над частиною України й вбереглись би від потрапляння російських цілей у власний повітряний простір.

Проте згодом міністр оборони Польщі заявив, що його країна не буде збивати російські ракети, які летять через Україну в її напрямку, якщо не буде відповідного рішення на рівні НАТО.

Днями у Польщі повторили, що не бачать консенсусу у НАТО щодо такого рішення.

Після засідання Ради Україна – НАТО 28 серпня міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна продовжує обговорювати з партнерами створення над західними областями так званого «щита протиповітряної оборони».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *