ОСТАННІ НОВИНИ

Заказник у Львові відновлять за 4,2 млн грн ґранту

Наталя Дуляба

|

На території ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща» збираються відновити водний баланс, облаштувати дерев’яні доріжки та вежі спостереження за птахами. На всі ці роботи місто виграло 4,2 млн грн ґранту від ЄС. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Йдеться про проєкт Restore4Life, який фінансує Європейський Союз. Саме у його межах у заказнику «Торфовище Білогорща» будуть відновлювати водно-болотні угіддя.

Загальний бюджет робіт – понад 4,2 млн грн. Частина коштів піде на безпосередній демонтаж конструкцій меліоративних каналів для відновлення водного балансу території та на усунення інших штучних бар’єрів на ділянці заказника, що сприятиме покращенню біорізноманіття.

Також проєкт передбачає облаштування дерев’яних доріжок та веж спостереження за птахами. Всі роботи у заказнику планують розпочати у 2025 році.

«Відновлення водно-болотних угідь – тенденція європейських країн. Наше «Торфовище Білогорща» унікальне тим, що воно є фактично в межах міста. Завдяки геологічним дослідженням ми довели, що там є особливо цінні землі, де товщина торфу є досить великою. Ділянки торфовищ є оселищами для птахів. Тож ми проводимо орнітологічні дослідження, щоб зрозуміти, які саме види тут поширені. Фахівці зазначають, що в деяких місцях торфовища земля є досить осушеною. Тож переформатування ділянки в рамках проєкту відновлення дозволить зробити її більш заболоченою і сприятиме розвитку біорозмаїття та гніздуванню птахів», – прокоментувала керівниця міського управління екології та природних ресурсів Галина Микітчак.

«Загалом в суспільстві побутує думка, що болото – це недобре, що його варто осушувати, але то не так. Болото – це особливий унікальний об’єкт, дуже важливий для довкілля, який зокрема допомагає очищати повітря в місті», – додала Галина Микітчак.

Зазначимо, що зараз тривають суди щодо незаконного відчуження майже 22 га земель торфовища. Тож цей екологічний проєкт, підкреслюють у мерії Львова, стане підсиленням в судових справах як визнання важливості об’єкта на міжнародному рівні.

Нагадаємо, що з 2022 року новостворені гаражні кооперативи, яким тоді ще існуюча Рясне-Руська сільська рада віддала у власність 15 гектарів ландшафтного заказника, намагаються через суд скасувати рішення Львівської облради про створення «Торфовища Білогорща». Зрештою влітку торік ці кооперативи програли суд, а потім – ще й апеляцію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: зі соцмереж заказника «Торфовище Білогорща»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *