Внаслідок отруєння грибами померла 37-річна жінка із Червоноградщини. Це вже четвертий смертельний випадок після споживання грибів на Львівщині цього року. Про це повідомили в пресслужбі Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Як розповідала жінка при зверненні по меддопомогу, гриби збирали у лісосмузі Червоноградського району. Вживали смажені « парасольки» (зі слів постраждалої, однак медики припускають, що ймовірно, це була бліда поганка). Симптоми отруєння з’явилися в день споживання грибів: нудота, блювота, біль в животі, діарея, загальна слабість.
На другий день жінку вже швидка доставила до Львівської обласної інфекційної лікарні.
«На третю добу перебування у стаціонарі за рішенням консиліуму лікарів пацієнтку перевели у відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської обласної клінічної лікарні з діагнозом «отруєння грибами», – розповіла завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Куліш.
На 7-му добу перебування в стаціонарі пацієнтка померла. Загалом у поточному році реєструвались 5 випадків отруєння грибами, з них 4 закінчились смертю пацієнтів. У 2022 році реєструвались 6 випадків, у тому числі 2 серед дітей, всі одужали.
Нагадаємо, у вересні померла 73-річна мешканка Трускавця, яка разом з чоловіком їла квашені грузді. Сам чоловік вижив. Згодом зафіксували другу за сезон смерть від отруєння грибами. 69-річний мешканець Самбірського району помер на другий день після споживання грибів.
Лікарі нагадують правила збирання та споживання грибів:
- Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
- Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій – гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як пів години.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами:
- нудота та блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з вищенаведених симптомів не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря!
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.
Ольга Денисяка