ОСТАННІ НОВИНИ

Шмигаль розповів, хто замінить Шкарлета у Міносвіти

Наталя Дуляба

|

Наступного тижня Кабінет Міністрів планує кілька кадрових рішень, серед яких – звільнення міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. На цій посаді його замінить директор Малої академії наук Оксен Лісовий. Про це повідомив прем’єр-міністра Денис Шмигаль.

Так, глава уряду офіційно підтвердив звільнення з посади міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, про що напередодні писали ЗМІ.

Рішення про його звільнення Кабмін має ухвалити з наступного тижня. Натомість новим главою МОН збираються призначити 50-річного Оксена Лісового, який очолює Малу академію наук.

Зазначимо, що Оксен Лісовий є педагогом, кандидатом філософських наук, сином ученого, філософа-логіка Василя Лісового, якого радянська влада заслала на 11 років у Сибір.

Лауреат Державної премії України у галузі освіти, Заслужений працівник освіти України. Автор понад 250 наукових публікацій та 25 наукових видань. У 2020 році Оксен Лісовий спільно з президентом Малої академії наук Станіславом Довгим ініціював заснування першого Музею науки в України.

Із 2010 року Оксен Лісовий очолює Малу академію наук. Із початком повномасштабного вторгнення РФ добровольцем пішов на фронт у складі 95 окремої десантно-штурмової бригади, водночас дистанційно продовжує виконувати обов’язки директора МАН України.

В нещодавньому інтерв’ю «Вікнам» Оксен Лісовий розповів, що мріє створити осередок наукової, громадянської й підприємницької освіти в українських селах й містечках.

Нагадаємо, Сергія Шкарлета призначили міністром освіти і науки України у грудні 2020 року, до цього він виконував обов’язки міністра освіти. Присягу Шкарлет складав під вигуки «Ганьба!».

У тому ж таки 2020 році Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти знайшло плагіат у наукових роботах Сергія Шкарлета. Він також став лауреатом премії «Академічна негідність року».

Тому громадськість неодноразово вимагала відставки Сергія Шкарлета з посади міністра освіти й науки. На протести виходили і активісти, і освітяни, і студенти. Акції відбувалися і в 2020 році, і перед вторгненням Росії у 2022 році.

У Верховній Раді також збирали підписи за відставку Шкарлета, однак він лишався на посаді. Сам Володимир Зеленський навесні минулого року, тобто вже під час повномасштабної війни, казав, що відставка глави МОН є не на часі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Вікна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *