Аудит для недовірливих

Ірина СМЕРТИГА, „Новий погляд”

|

Для більшої надійності правильність розрахунку тарифів на тепло перевірятимуть двічі.

Відразу дві організації проводитимуть аудит теплопостачальних підприємств Львова. В понеділок прес-служба міськради повідомила, що французька компанія Bureau of Economic Management & Legal Studies погодилася провести перевірку тарифів на теплопостачання. Окрім того, міськрада оголосила тендер на проведення повноцінної аудиторської перевірки тепловиків.

Bureau of Economic Management & Legal Studies (BEMLS) вже має досвід співпраці з львівською владою. У 2004-2005 роках вона реалізовувала за фінансування французького уряду проект покращення центрального опалення у Львові і досліджувала можливість передачі теплопостачальних підприємств міста у концесію. Результати дослідження презентували в лютому 2005 року, наступним етапом мала стати передача „Львівтеплоенерго” у концесію. Попри те, що впродовж останніх двох років періодично зявлялися повідомлення про компанії, зацікавлені в концесії підприємства, реального концесіонера Львівтеплоенерго наразі так і не отримало. Як зазначив у коментарі „Погляду” директор департаменту економічної політики Олег Синютка, можливістю отримання „Львівтеплоенерго” в концесію зацікавилася французька компанія „Віолі”. „Судячи з активності цієї компанії, вона дуже хоче стати реальним концесіонером „Львівтеплоенерго”, — зазначив він.

В міськраді вважають, що залучення відразу двох компаній до перевірки тепловиків є виправданим. BEMLS, за словами Олега Синютки, проводитиме лише перевірку правильності розрахунку тарифів на тепло, і місту це нічого не коштуватиме. Hатомість аудиторська компанія, яка виграє тендер, повинна провести технічний аудит тепловиків, аудит їх фінансово-господарської діяльності і тарифної політики. Платити за цю роботу будуть теплопостачальні організації. Щоправда, зважаючи на брак власних коштів для проведення таких коштовних робіт, тепловики можуть розраховувати або на цільову дотацію з міського бюджету, каже Олег Синютка, або ж на грантові кошти.

Необхідність аудиту у міськраді пояснюють тим, що в суспільстві існує недовіра до правильності розрахунку тарифів, яка в результаті обертається небажанням платити за послуги тепловиків. „Якщо людина піддає сумніву правильність тарифу, для себе вона має аргумент, чому вона не платить, — зазначає пан Синютка. – Натомість коли людина довіряє правильності розрахунків, їй і розлучатися з коштами набагато простіше”.

На думку експертів, недовіра в суспільстві породжена закритістю інформації про діяльність комунальників. „Комунальні підприємства належать громаді міста, і громадяни мають право знати, що там насправді відбувається”, — зазначив у коментарі „Погляду” експерт Міжнародного центру економічних досліджень Олександр Жолудь. На його думку, варто було б розрахунки тарифів і детальні звіти про роботу комунальних підприємств публікувати на сайті міської ради. Тоді, можливо, і претензій у міщан до комунальників було б менше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *