ОСТАННІ НОВИНИ

Двоє мешканців Львівщини підхопили небезпечний лептоспіроз

|

У Львівській області в липні місяці 2017 року зареєстровані 2 випадки лептоспірозу, в липні 2016 року випадки не реєструвались.

Як повідомили львівському порталу ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» захворювання реєструвались в Золочівському районі – 1 випадок і у Львові.

Розподіл захворілих за віком: 50-60р.-1 вип., 70р.і старші – 1 випадок; за соціальним статусом – не працюючі-1 вип., пенсіонери-1 вип. У 2-х випадках – джерело інфекції- м/г, шлях передачі – контактно- побутовий, усі випадки відносяться до антропургічного осередку.

З початку року за 7 місяців зареєстровані 5 випадків лептоспірозу, за аналогічний період 2016 року – 0 випадків. Летальних випадків не було.

З початку року в лабораторії особливо небезпечних інфекцій на виявлення збудників лептоспірозу методами досліджені 51 сірих щурі, відловлені на об’єктах епідризику та в приватних господарствах та 314 екз. мишовидних гризунів, відловлених в природних осередках та у стаціонарних контрольних пунктах на території області, з них у 16 сірих щурів (31,4 %) та у 28 (6,8 %) мишовидних гризунів виявлено носійство лептоспір, у т.ч. виділено 1 живу культуру збудника, що свідчить про активно перебігаючий інфекційний процес серед гризунів.

Протягом червня-липня дослідженні 33 взірці води з відкритих водойм Львівської області. При дослідженні взірців води з озера “Молодіжне» м.Перемишляни та озера «Альбатрос» Жовківського району методом ПЛР лабораторією особливо небезпечних інфекцій виявлені позитивні результати: Лептоспіра Sp.p.(патогенні).

Впродовж 7 місяців 2017 року з керівниками об’єктів різних категорій укладені 388 угод на проведення дератизаційних робіт.

Як відомо, дуже часто лептоспіроз переносять щурі. Чим ще небезпечні ці істоти, ми писали тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *