ОСТАННІ НОВИНИ

Владу у Львові взялися захоплювати щурі. Чим загрожують хвостаті жителі смітників?

Катерина Родак

|

Останніми днями львів’яни все частіше почали скаржитися на збільшення кількості щурів на переповнених сміттєвих майданчиках. Воно і не дивно – бо цих гризунів хлібом не годуй, дай у смітті покопирсатися. У місті хвостатих шкідників не ігнорують – проводять позапланові дератизації та дезінфекції частини смітників. Проте щурі – істоти живучі, тому варто їх боятися і уникати.

Ми підготували топ-5 питань, знаючи відповіді на які вам буде легше жити в місті, владу в якому не проти захопити щурі.

Чим небезпечні щурі? Які хвороби вони переносять?

Щурі споконвіку були збудниками майже усіх епідемій, що колись «косили» людство. Такі страшні хвороби, що сьогодні трапляються вкрай рідко, на кшталт, тифу чи холери, свого часу знищували людей тисячами.  Сьогодні найчастіше від щура можна заразитися лептоспірозом – коли людина може пожовтіти, уражаються різні органи і системи. Також ця хвороба може закінчитися летально.  Окрім того при контакті зі щуром можна отримати кишкову інфекцію, уляремію, сказ, токсоплазмоз. Тому медики радять, як це не банально, ретельно мити руки після викидання сміття і всіляко обмежувати своє перебування у зонах, де «збираються» гризуни.

Якщо щур вкусив?

Якщо вас чи вашу дитину вкусив щур, необхідно одразу ж звернутися до травмпункту та аби лікар-хірург чи травматолог обробив рану. Після того медики радять не гаяти часу і одразу ж йти до інфекціоніста, аби скласти подальший алгоритм дій. Не всі щурі переносять інфекції, тому не варто одразу ж приписувати собі усі можливі хвороби.

У гіршому випадку після укусу щура вас може чекати хвороба судоку – бактеріальна інфекція, що характеризується запаленням в зоні укусу, лихоманкою, симптомами інтоксикації. Також від укусів гризуна можна заразитися такими хворобами: рикетсіози, геморагічна лихоманка, лістеріоз, токсокароз, стрептобацильоз.

Що робити, коли побачили щура?

Якщо ви побачили щура чи родину гризунів, найкращий варіант зателефонувати до міського відділу дератизації. Звісно, можна почати пищати і втікати – так теж можна вберегтись від контакту із небезпечним гризуном, втім не факт що завтра він не приведе на ваш смітник усіх своїх друзів з району.

Телефони районних відділів професійної дезінфекції:
Галицький, Сихівський райони – 271-20-82;
Франківський район – 238-28-27;
Залізничний район – 292-63-14;
Шевченківський район – 272-27-74;
Личаківський район – 271-20-82.

Окрім того, можна повідомити про проблему на «Гарячу лінію міста»  за номером «15-80».

Чи можна самостійно знищувати щурів?

Звісно, можна покласти мишоловки чи посипати щурячу отруту, але це небезпека не лише для гризунів, але й для інших вуличних тварин та й для самих людей. Тому якщо бачите, як ваша сусідка насипає отруту біля смітника, боріться  з нею. Зоозахисники наполягають, що і в підвалах труїти щурів не варто, оскільки страждають від цього й інші підвальні жителі – коти. Інша справа, коли за це діло беруться професіонали – дератизатори.

Яка ситуація зараз?

За словами головного епідеміолога Львівської області Наталії Тімко, «наразі не спостерігається ні підвищення рівня захворюваності, ні звернень людей після укусів щурами. Тому наразі ситуація є контрольованою».

Фото: Вголос

Відео: Варта-1

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *