ОСТАННІ НОВИНИ

Нардепи хочуть ввести штрафи за російську мову для чиновників та представників низки інших сфер

|

33 депутати Верховної Ради пропонують парламенту ввести сертифікацію рівня володіння українською мовою державними чиновниками. Про це йдеться в проекті закону “Про державну мову” №5670, зареєстрованому в Раді 19 січня, передають Українські Новини.

Згідно з цим законом, чиновники (в тому числі Президент, члени Кабінету Міністрів і депутати Ради), військові, дипломати, судді, адвокати, керівники навчальних закладів, медичні працівники зобов’язані вільно володіти державною мовою.
Крім того, кожен громадянин України зобов’язаний володіти українською мовою.

Його автори пропонують зробити обов’язковим використання української мови у всіх сферах державного і суспільного життя, а також в ЗМІ. 20 січня законопроект надійшов на розгляд профільного комітету Ради. Авторами мовного стали 33 депутати з різних фракцій. Вони пропонують скасувати закон “Про засади державної мовної політики”.

У законопроекті українська мова планується зробити обов’язковою для всіх органів держвлади і місцевого самоврядування. Це стосується поведінки засідань, оформлення документів, звернень громадян.

Український пропонують зробити обов’язковим у дошкільних, шкільних, позашкільних і вищих навчальних закладах. При цьому в школах і садочках допускається використовувати мови нацменшин, а у ВУЗах це не передбачено. Навчання в університетах має вестися виключно українською, допускається виклад одного або декількох предметів на одній з офіційних мов ЄС.

За спроби “впровадження в Україні офіційної багатомовності” може загрожувати кримінальна відповідальність. оскільки це прирівнюється до спроб повалення державного ладу (ст. 109 КК України). Публічне неповаги до мови прирівнюється до наруги над державною символікою України (ст. 338 КК України).

Всі культурно-масові заходи також хочуть зобов’язати проводити виключно державною мовою. Театральні вистави на інших мовах, повинні супроводжуватися субтитрами українською мовою.

Фільми в Україні, згідно з текстом законопроекту, можна буде знімати українською. Допускається включення окремих реплік на інших мовах при наявності субтитрів.

Українська мова пропонується зробити обов’язковою для всіх ЗМІ. Передачі на інших мовах дублюються українською мовою. Телерадіокомпанія зобов’язана забезпечити синхронний переклад на українську мову, якщо хтось із учасників програми говорить на іншій мові.

Електронні ЗМІ хочуть зобов’язати мати сторінку українською мовою, яка повинна завантажуватися користувачеві за замовчуванням.

Українська мова також позиціонується як головний мова друкарства і видавничої діяльності. Наклади на інших мовах не можуть бути більше тиражу українською мовою.

У сфері обслуговування (магазини, ресторани тощо) також є обов’язковим використання української мови.

За порушення закону нардепи пропонують штрафувати в розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 6800 грн), якщо мова про роботу офіційних органів і бюджетних організацій, від 200 до 300 (3400-5100 грн) мінімумів у сфері освіти, науки і культури, від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6800-8500 грн) для ЗМІ.

Стежити за виконанням закону будуть спеціальні мовні інспектори.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *